Britanci najmanje mrze Borisa

Izvor: Deutsche Welle, 13.Dec.2019, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci najmanje mrze Borisa

Izbori u Velikoj Britaniji bili su takmičenje u nepopularnosti. Ispostavilo se da Borisa Džonsona narod najmanje mrzi i da se još više plaši obećanja Džeremija Korbina, piše u svom komentaru Robert Madž, novinar DW.

Da se ne lažemo, svi smo znali kako će se završiti.

Ali evo male ilustracije: Konzervativci su poslednji put slavili ovako ubedljivu pobedu 1987. godine pod Margaret Tačer koja je veselo >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << zamahivala tašnom ka Evropskoj uniji, izvikujući parole poput: „Hoćemo svoje pare nazad!“

Ovog puta se svelo na tri reči – „Get Brexit Done“. Osim što Bregzit niti je gotova stvar, niti će ići tako brzo.

Da li je znak vremena u kojem živimo to što laži, prekršena obećanja i jedva uvijeni rasizam predstavljaju suštinu politike? Teme obrazovanja, kriminala beskućništva i zdravstvenog sistema koji je na samrti – ništa od toga kao da nije bitno.

Boris Džonson je prisvojio skoro svaki trik iz repertoara Donalda Trampa. I niko nije trepnuo na to. Džonson će nastaviti da vozi laž kako će izlazak Velike Britanije iz EU biti lagan i brz, kako će trgovinski sporazum već nekako biti sklopljen tokom sledeće godine. Mali podsetnik: Kanada i EU su pregovarale o trgovinskom sporazumu punih deset godina.

Pa kako su onda Laburisti ovako zabrljali? Odgovor je jednostavan: Džeremi Korbin. Da li su Laburisti ikada imali lidera koji je toliko izazivao podele i prezir? Da li je zbilja mislio da može ponovo nešto da uradi istim pričama kao 2017. kada je sprečio apsolutnu većinu za Terezu Mej?

Korbin neće imati izbora, moraće da ode i to će biti njegova poslednja usluga partiji. Već je rekao da više neće predvoditi partiju na izborima – bolje bi bilo da je nije vodio ni na ovim.

Poražavajuće je što su Laburisti poraženi širom svog jezgra – takozvanog crvenog zida. Konzervativci su osvojili mandate u velikim delovima postindustrijske severne Engleske iako su tamo upravo oni merama štednje načinili siromašne još siromašnijima.

Korbinova stranka svaljuje loš rezultat na to što su se izbori vrteli oko Bregzita. To je previše jednostavno objašnjenje, posebno jer laburistički lider nije imao jasan stav o Bregzitu. Laburisti su skoro u fronclama i padaju u beznačajnost, otprilike kao Socijaldemokrate u Nemačkoj.

Tužno je što su ovi izbori bili manje izbori, a više takmičenje u nepopularnosti. Ispostavilo se da Džonsona narod najmanje mrzi. Da li iko pri čistoj pameti očekuje da će ispuniti obećanja? Teško, ali birači su se izgleda još više plašili Korbinovih obećanja.

Ishod izbora je nepopravljiva šteta po već podeljenu zemlju. Razjedinjeno Kraljevstvo? Škotska nacionalna partija je u Škotskoj dobila 55 od 59 mandata. Drugi referendum o nezavisnosti Škotske je verovatan.

Irski nacionalisti su u Severnoj Irskoj više ojačali nego unionisti. Hoće li prvi put pomenuti otcepljenje Severne Irske?

Ishod izbora definiše i buduću ulogu Velike Britanije u svetu. Ovo je kamen-međaš za veliku promenu u britanskoj politici koja će odzvanjati zemljom u godinama koje dolaze.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.