Završena sedma runda pregovora, nastavak 2. aprila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2013, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena sedma runda pregovora, nastavak 2. aprila

BRISEL -

Sedma runda dijaloga Beograda i Prištine u Briselu završena je večeras, a naredna je zakazana za 2. april.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u poslednjoj rundi dijaloga sa Prištinom postignut određeni napredak, ali da u ovom trenutku ne može da kaže da su dve strane ni blizu ni daleko od dogovora.

Dačić: Postignut izvestan napredak, optimizam raste

"Kako vreme prolazi, optimizam za dolaženje do rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bi mogao da bude sve veći", rekao je Dačić u Briselu posle višečasovnog sastanka sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Srbija, kako je istakao, želi dogovor zbog stabilnosti čitavog regina i dobrobiti građana, a ne zbog dobijanja datuma početka pregovora o pridruženju EU.

"Zalažemo se za sveobuhvatno i dugoročno rešenje, a da bi do toga rešenja došli potrebno je uložiti mnogo truda, poštovati interese obe strane. Ne mogu da kažem da smo ni blizu ni daleko od dogovora, jer u svakom momentu se pogled na to gde se nalazimo menja", rekao je Dačić.

Kontakti premijera Srbije Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića tokom večeri su intenzivirani jer predstavnici Srbije nisu zadovoljni sadržajem papira koji je visoka predstavnica Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga.

Sedma runda dijaloga srpske i kosovske strane u Briselu bila je nastavljena ranije večeras, posle jednosatne pauze, razgovorima utroje premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton.

"Ušli smo u najosetljiviju fazu", rekao je funkcioner Komisije koji je želeo da ostane anoniman tokom kratke pauze koja je napravljena danas ranije popodne kako bi visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton obavila ranije zakazan razgovor sa komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Ovaj izvor nije mogao da otkrije nikakve druge detalje o toku razgovora koji su predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači počeli još jutros.

Nešto ranije večeras američki diplomata zadužen za Zapadni Balkan Filip Riker izjavio je da veruje da je moguće da će u dijalogu Beograda i Prištine biti postignut dogovor, pod uslovom da obe strane budu konstruktivne i usredsrede se na budućnost svojih naroda.

"Verujem da je moguće pronaći rešenje", rekao je Riker novinarima nakon što je u Briselu imao niz odvojenih susreta sa učesnicima dijaloga i funkcionerima Evropske unije.

U Briselu su se premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači ponovo sastali s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, u okviru sedme runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Tači i Dačić su, posle prvog zajedničkog sastanka danas pre podne, odvojeno razgovarali sa predstavnicom EU Ešton.

U krugovima EU tumači se da je novi sastanak znak da postoji napor da se nešto i postigne, ali ne žele da komentarišu najave pojedinih medija da se posle sastanka očekuje i zajednička izjava.

Sa Tačijem pa sa Dačićem

U sedištu Evropske unije u Briselu nešto pre 14 časova počeo je sastanak šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton i srpskog premijera Ivice Dačića, najavila je danas ranije portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Eštonova je prethodno imala odvojeni susret s kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a trojni sastanak učesnika dijaloga ovog puta održan je pre odvojenih susreta, što je odstupanje od uobičajene prakse.

Neposredno uoči početka trojnog sastanka premijer Srbije, prema Tanjugovim diplomatskim izvorima u Briselu, susreo se s visokim američkim zvaničnikom zaduženim za Zapadni Balkan Filipom Rikerom.

Iako se ranije moglo čuti da je ova runda prelomna za ishod dijaloga zbog aprilskog roka u kome Evropska komisija treba da sastavi izveštaj o napretku u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, izvori Tanjuga u Briselu sad kažu da će tokom sledećih nedelja verovatno biti novih rundi.

Tači traži da i NATO sprovodi sporazum sa Srbijom

Premijer Kosova Hašim Tači danas je u Briselu zatražio odlučujuću ulogu NATO u sprovođenju eventualnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, saopštio je Kabinet predsednika Vlade Kosova.

U saopštenju o razgovoru Tačija i generalnog sekretara NATO Andresa Foga Rasmusena, navodi se da ga je Tači obavestio o "dijalogu o normalizaciji međudržavnih odnosa Kosova i Srbije".

Premijer Kosova je zatražio i ostvarivanje "punih operativnih kapaciteta" Bezbednosnih snaga Kosova.

Rasmusen je, po prištinskom saopštenju, izjavio da će Kfor nastaviti da obezbeđuje mir na Kosovu.

''Ukoliko danas ne dođe do dogovora, još ima vremena za nastavak dijaloga'', rekao je funkcioner Komisije, koji je želeo da ostane anoniman.

On je podsetio da se ministri inostranih poslova zemalja članica, koji na osnovu izveštaja Komisije treba da odluče da li Srbija može da računa da će joj u junu biti otvoreni pregovori o pridruživanju EU, sastaju u Luksemburgu tek 22. aprila.

''To je ujedno i poslednji mogući rok za pozitivan izveštaj'', rekao je ovaj funkcioner.

Dežer: Dobre šanse za sporazum

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer ocenio je danas da su dobre šanse da se postigne napredak u dijalogu Beograda i Prištine.

Nadamo se sporazumu, rekao je Dežer novinarima posle javne rasprave o nacionalnoj strategiji reforme pravosuđa i dodao da sporazum ne treba postići samo radi sporazuma, već da se poboljšaju životi ljudi.

On je istakao da proces nije lak, ali da se nada da će se doći do odgovarajućeg rešenja.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brisel, dogovor ni blizu ni daleko

Izvor: RTS, 21.Mar.2013

Dogovor Beograda i Prištine nije ni blizu ni daleko, rekao posle sedme runde dijaloga u Briselu premijer Dačić. Tači: Idemo pravim putem. Veoma blizu rešenja, smatra Ketrin Ešton. Nastavak razgovora 2. aprila. ..Posle maratonskih pregovora u Briselu, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton veruje...

Nastavak na RTS...

Beograd i Priština: Ni blizu ni daleko

Izvor: Deutsche Welle, 21.Mar.2013

Još jedna runda dijaloga Beograda i Prištine donela je još jedan napredak, ali, još jednom, nema konačnog dogovora. Pojavio se i još jedan „ključni“ datum, a to je 2. april, kao termin za završni sastanak.

Nastavak na Deutsche Welle...

Drecun: Maltene kao u Rambujeu

Izvor: B92, 21.Mar.2013

Beograd -- Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da su u poslednjoj rundi dijaloga pred Srbiju postavljeni neprihvatljivi uslovi...Drecun smatra da se "maltene došlo u situaciju poput one u Rambujeu da se Srbiji nudi nešto za šta svi unapred znaju da ne može...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.