Brisel, dogovor ni blizu ni daleko

Izvor: RTS, 21.Mar.2013, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel, dogovor ni blizu ni daleko

Dogovor Beograda i Prištine nije ni blizu ni daleko, rekao posle sedme runde dijaloga u Briselu premijer Dačić. Tači: Idemo pravim putem. Veoma blizu rešenja, smatra Ketrin Ešton. Nastavak razgovora 2. aprila.

Posle maratonskih pregovora u Briselu, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton veruje da će zaključno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine biti nađeno na završnom sastanku 2. aprila i dodala da je sada vreme za konsultacije. Eštonova smatra da se u dijalogu došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veoma blizu rešenja, iako se razgovaralo o teškim pitanjima vezanim za sever Kosova. Premijer Ivica Dačić rekao je posle sedme runde dijaloga da dogovor nije ni blizu ni daleko, jer se pogled u svakom trenutku može promeniti. Sličnog mišljenja je i Tači.

"I dalje postoje neke razlike, prvenstveno o zajednici srpskih opština na Kosovu, ali mogu da kažem da smo za ovih sedam susreta izgradili odnos u kojem poštujemo dogovore i rešavamo teška pitanja", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Eštonovom i Tačijem.

Srbija je opredeljena i privržena dijalogu, to ne radimo zbog datuma nego zbog potrebe da rešimo problem i da se okrenemo budućnosti, naveo je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, na takav način bi odnosi između Beograda i Prištine bili faktor stabilnosti u celom regionu, i "zato se zalažemo za sveobuhvatno i dugoročno rešenje".

"Da bi do tog rešenja došli potrebno je uložiti mnogo truda, uvažiti interese obe strane i još jednom ponavljam da mi mislimo da taj predlog koji smo mi dali kao zajednicu opština treba da bude dobro rešenje, najbolji način za prevaziolaženje problema paralelizma institucija", naveo je Dačić.

I dalje postoje neke razlike, rekao je premijer i dodao da se pre svega tiču nadležnosti zajednice srpskih opštine ali za ovih sedam naših susreta mislim da smo izgadili jedan odnos da poštujemo dogovore i da rešavamo i ona teška pitanja koja do sada niko nije ni pokušao da reši.

"Još jednom, Srbija ne želi da kupi vreme ne želi da igra bilo kakve igre, ni sa EU ni sa Prištinom, i nema vremena, ne zbog datuma nego jer moramo da rešavamo probleme kako bismo doveli naš narod i državu da živi kao sav normalan svet i zato mislim da smo i danas ostvarili određeni progres bez obzira što smo imali teške razgovore u više faza i rundi", kaže Dačić navodeći da kako vreme prolazi, da bi i optimizam za pronalaženje rešenja mogao da bude povećan.

Kako je rekao, ponuda treba da bude dobra, predlog da bude dobar. "Moram da kažem da se po prvi put suočavamo sa tim da EU ne postavlja neke papire kao ultimatuim nego nas tera da dođemo do rešenja", rekao je Dačić, što je, kako je istakao mnogo teško jer "nismo skloni kompromisu".

Tači: Idemo pravim putem 

Kosovski premijer Hašim Tači je rekao da su imali maratonski sastanak tokom čitavog dana koji nije bilo lagan i dodao da je to bio sastanak koji je vođen u jednom konstruktivnom i pozitivnom duhu.

"Još jednom potvrđujem da smo postigli određeni napredak u pitanjima kojima smo se bavili. Ni ja ne mogu da potvrdim da smo blizu ili daleko rešenja ali bar idemo pravim putem. Očekujem u narednom danima da dođemo do rešenja za normalizaciju odnosa, pre svega u severnoj Mirtrovici ", naveo je Tači dodajući da je potrebno da imamo slobodu kretanja vladavinu zakona i razvoj demokratskog društva.

"Kosovo je posvećeno postizanju dogovora", rekao je Tači dodajući da su narodi izgubili dosta vremena, što se posebno odnosi na čitav vek koji je iza nas proveden u neprijateljstvu i sukobima.

Zahvalan sam što otvaramo novo poglavlje u novim odnosima između naših naroda i u okviru evroatlanskih integracija. Tokom šest meseci postigli smo uspeh koji je pre samo godunu dana bio nezamisliv, a samo za nekoliko dana dvojica premijera o ovim temama pričaće i u Savetu bezbednosti, naveo je Tači.

"Dogovor između Beograda i Prištine znači postizanje stabilnosti u čitavom regionu, i uveren sam da će budućnost dva naroda biti budućnost stabilnosti, mira i razvoja. Kosovo će ostati posvećeno ovom procesu i biće posvećeno postizanju članstva u EU, Nato i UN", naveo je Tači.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brisel, dogovor ni blizu ni daleko

Izvor: RTV Pink, 21.Mar.2013

. . . Dogovor Beograda i Prištine nije ni blizu ni daleko, rekao posle sedme runde dijaloga u Briselu premijer Dačić. Tači: Idemo pravim putem. Veoma blizu rešenja, smatra Ketrin Ešton. Nastavak razgovora 2. aprila.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.