Umesto odgovora narodnjaka, stižu nam pretnje

Izvor: Politika, 18.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto odgovora narodnjaka, stižu nam pretnje

Onaj ko ima podatke o nekom krivičnom delu, ne treba da preti, već da ode kod tužioca

Ne znam hoće li razgovori sa „narodnjacima” krenuti sa mrtve tačke, ali, iskreno, polako postajem skeptik, jer ne dobijamo odgovore koje smo tražili, ali je zato u medijima krenula jedna vrsta kampanje protiv socijalista i našeg predsednika Ivice Dačića, kome se, prikriveno, preti, a to, sigurno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nije u prilog izgradnji dobrih odnosa. Naprotiv, za mene je to dokaz rušenja, kaže u intervuju za „Politiku”, Žarko Obradović, zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije.

Kažete da ste skeptik. Da li ste onda u okviru svoje koalicije, razgovarali o tome da „skratite muke” svima i da prekinete ove razgovore sa „narodnjacima” i radikalima?

Znate šta, mi smo zatražili određene odgovore što se tiče penzija i socijalne politike i još ih čekamo. Ali, nisam slučajno rekao da sam postao skeptik. Primetio sam poslednjih dana da je promenjen redosled pitanja koji je postavljen kad smo razgovore započeli, a otvorili smo ih pitanjima o socijalnoj i ekonomskoj politici. Međutim, prošle nedelje smo videli da se insistira na Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dok su pomenuta pitanja stavljena u drugi plan. Istovremeno, od pre dva dana krenula je jedna vrsta kampanje ruženja SPS-a i vređanja našeg predsednika Ivice Dačića, kome se u pojedinim medijima preti...

Da li mislite na Velimira Ilića i njegovu izjavu o „aferi kofer”?

Onaj ko ima neke podatke o nekom krivičnom delu, ne treba da preti, već da ode kod tužioca i da mu prenese svoja saznanja, pa tužilac neka reaguje. Ta priča „ja ću da tražim formiranje anketnog odbora, pa ću da vidim šta će da bude”, apsolutno je neprihvatljiva. Onaj ko misli da razgovara sa SPS-om, ne može mu se tako obraćati. Ukoliko ima nešto protiv SPS-a ili misli da je neko iz naše partije nešto uradio, neka se obrati pravosuđu, umesto što se ponaša u stilu – „dok si sa mnom, ja ću da ćutim, a, ako nisi, ja ću da progovorim”. Pa, šta da pričamo o tome. Zato kažem da sam skeptik što se tiče ishoda razgovora s narodnjacima, jer primećujem da se, iz jedne uzdržanosti da se daju odgovori na naša pitanja, prelazi na vređanje. Tako se, na primer, o našoj poseti Španiji govori sa omalovažavanjem i ističe kako smo išli po mišljenje. To je zemlja koja nije priznala nezavisnost Kosmeta, koja je važna članica EU i gaji pozitivne emocije prema nama, pa bi trebalo da se raduju što smo primljeni na visokom nivou, a ne da dele lekcije.

Vi kažete da čekate odgovor, DSS kaže da je dostavio odgovor. Da li je, na primer, u materijalu koji vam je dostavljen, navedeno mogu li penzije da se povećaju za deset odsto?

Dobili smo dokument koji se može nazvati delom odgovora. Tu je napisano koliko je para potrebno da bi se penzije povećale i kako se to može uraditi. To smo i mi znali, ali nema odgovora postoji li spremnost da se zahtev prihvati i iz kojih sredstava se to može realizovati, kao i da li je moguće da penzije iznose 70 odsto od prosečne plate. To je znak da se ne želi dalji razgovor. Bilo bi logično da dobijemo neki odgovor na to, a ne da se sada u prvi plan, umesto toga, ističe SSP i to samo njegove negativne strane, pri tome samo one o Kosmetu, dok se ne pominje, na primer, da se daje mogućnost strancima da budu vlasnici naših prirodnih bogatstava, što je za nas apsolutno neprihvatljivo. Ali, ima i pozitivnih strana i zato smo mi protiv poništavanja SSP-a, već za njegovo prihvatanje uz rezerve, kao što su i druge zemlje imale rezerve.

Dokle ćete čekati? Da li SPS čeka da se „narodnjaci” i radikali iznerviraju i da oni prekinu pregovore, pa da vi počnete zvanične razgovore sa Borisom Tadićem?

To nije tačno. Čekamo odgovore. Znate šta, kada smo razgovarali o principima stekao sam utisak da je sve u redu, ali kad smo prešli na konkretizaciju, onda su nastali problemi. Stekao sam utisak da se želi da prvo uđemo u vladu, pa da rešavamo probleme, a mi to ne želimo. Zanimljivo je i to da je na početku razgovora rečeno da se računa na glasove Bošnjaka, a vidimo da su oni drugačije odlučili, što ima svoju težinu, jer svedoči da nije sve onako kako se na početku u medijima prikazivalo.

Iz liste „Za evropsku Srbiju – Boris Tadić” kažu da nema sredstava za penzije kakve vi tražite?

Ne znam. To sam video u medijima, ali mi sa tom listom nismo razgovarali. Verujem u podatke Jovana Krkobabića i nisam čuo da ih neko demantuje. E, sad, što se tiče tvrdnji da li je to moguće, ili ne – to zavisi od toga ko ih daje. Ja to razumem kao lični stav, ali poenta je šta može država da uradi, a ne šta pojedinac misli.

Da li je bilo neformalnih razgovora sa DS-om, kako kaže Slavica Đukić Dejanović?

Ne. Ima strašnog medijskog pritiska, pa i slučajni susret dva funkcionera iz različitih stranaka dobija značaj zvaničnih pregovora. Ništa ne tajimo, jasno smo rekli da nećemo razgovarati ni sa kim dok traju sadašnji pregovori.

A ako za pet dana čujemo da su Vaša i DS-ova koalicija napravile vladu, kako ćete to objasniti?

Dakle, ne razgovaramo sa DS-om. Ali, suštinski ne treba mnogo vremena ako postoji volja da se stvarno odgovori na neko pitanje.

Da li bi, eventualni, dogovor sa DS-om o vladi na republičkom nivou srušio onaj na nivou Beograda, pošto G17 plus kaže da to ide u paketu, a i Dragan Đilas tvrdi da će biti gradonačelnik?

Razgovora nema – to prvo. Inače, uvek sam govorio da je logično da jedna vrsta vlasti bude, ako je moguće, na svim nivoima, ali mnogo je primera, pa i kad je reč o Beogradu, da je lokalna vlast drugačija u odnosu na republičku...

Da li bi, kako se priča, bio raspušten beogradski odbor SPS-a, ukoliko bi ostao čvrsto pri sadašnjem sporazumu, a vi se odlučite za savez sa DS-om?

Čujem mnogo „ako” u tom pitanju. Mediji prave scenario, a ja podsećam da smo mi kroz celu kampanju prošli jedinstveno, iako smo napadani i vređani, da smo sve odluke donosili jednoglasno do sada, pa nema razloga da tako ne bude i ubuduće. Prema tome, ne želim da elaboriram nešto što je neko drugi smislio.

Priča se i da bi Ivica Dačić u vladi sa DS-om dobio resor bezbednosti, ali da je problem stav SPS-a prema Hagu i da postoji sumnja da li bi hapsio haške optuženike?

Pa, slušajte, ovaj razgovor se pretvara u priču šta bi bilo kad bi bilo (smeh). To nije ozbiljno.

A gde će te Vi? Kažu da ste „viđeni” za šefa BIA, predsednika parlamenta, gradonačelnika, ministra prosvete...

Mnogo funkcija (smeh). Ako se postigne dogovor o politici, funkcije neće biti predmet sporenja. U našoj partiji ima mnogo ljudi, a logično bi bilo da svako radi nešto primereno poslu koji, inače, radi u životu. Ja sam neko ko sada radi u visokom obrazovanju, ali mi imamo puno profesora, vrlo kvalitetnih.

Mirjana Čekerevac

[objavljeno: 19/06/2008]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Umesto odgovora narodnjaka, stižu nam pretnje

Izvor: Kurir, 19.Jun.2008, 02:37

BEOGRAD, 18. juna (Tanjug) - Zamenik predsednika SPS-a Žarko Obradović izjavio je da ta stranka umesto odgovora na zahteve o socijalnim pitanjima i penzijama u pregovorima o formiranju nove vlade, od "narodnjačke koalicije" dobija pretnje. "Ne znam hoće li razgovori sa "narodnjacima" krenuti sa mrtve...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.