Tajna večera kod Eštonove

Izvor: B92, 07.Nov.2012, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tajna" večera kod Eštonove

Brisel -- Drugi put za manje od mesec dana, srpski i kosovski premijeri, Ivica Dačić i Hašim Tači, sastaće se u Briselu sa šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton.

Premijere Srbije i Kosova na radnoj večeri ugostiće šefica Evropske diploimatije Ketrin Ešton. Večeri neće prisustvovati veliki broj zvanica, počeće kasnije večeras i predviđeno je da bude završena do 22 sata.

Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << susretu Ivice Dačića i Hašima Tačija prethodiće njihovi odvojeni sastanci sa Eštonovom.

Susret se drži daleko od očiju javnosti, a novinari će saopštenjem biti obavešteni o početku i kraju susreta. Izjave Ketrin Ešton, kao ni prošlog puta, neće biti. Na naše pitanje gde će biti održana večera, Maja Kocijančić, potparolka Ketrin Ešton, kratko je odgovorila: "Ovde, u Briselu".

Maja Kocijančić se nije saglasila s konstatacijom da je ceo događaj neubičajeno tajanstven. Ona kaže da format sastanka određuje želja organizatora, odnosno Ketrin Ešton, da susret bude uspešan.

"Nama je važno da u tom dijalogu dođe do napretka i zbog toga što taj dijalog mora da se odvija u atmosferi koja će biti dobra za taj napredak i koja će u tom smislu pomoći napretku, zbog toga je sve organizovano na takav način. Ja se ne slažem da je to tajno, to su ipak pregovori, dijalog koji mora biti vođen u takvoj atmosferi, a morate razumeti i da je to tek početak nastavka tog dijaloga", kazala je ona.

Zbog takvog formata susreta u Briselu se nadaju da će Dačić i Tači "dosta otvoreno razgovarati o nastavku dijaloga".

Ipak, bez obzira na manje formalnu atmosferu u kojoj će se odvijati susret dvojice zvaničnika, u Briselu insistiraju na tome da su večerašnji razgovori nastavak dijaloga za normalizaciju odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra.

Dijalog, ističe Kocijančićeva, treba posmatrati i u kontekstu prošlonedeljne posete Ketrin Ešton i Hilari Klinton regionu, kada je normalizacija odnosa Beograda i Prištine bila jedna od ključnih tema.

U Briselu ne žele da spekulišu da li će na sastanku biti postignut i neki dogovor niti žele da preciziraju koje će teme biti razmatrane za stolom.

Dva premijera odbacila su, svaki na svoj način, mogućnost razgovora o statusu Kosova, jer je to pitanje za Prištinu završeno, a za Beograd neprihvatljivo.

S druge strane, pred Dačićem i Tačijem je da pronađu mehanizam za sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama, koji je naišao na veliko protivljenje srpskog stanovništva na Kosovu, a koji predviđa izlazak kosovskih carinika na liniju koju u Beogradu smatraju samo administrativnom granicom.

Osim toga, u Briselu se insistira na otvaranju i drugih tema dijaloga kako bi se došlo do sporazuma o telekomunikacijama i energetici. Ivica Dačić najavio je da će postaviti pitanje zaštite srspke kulturne i verske baštine na Kosovu, a Hašim Tači insistiraće na rešavanju pitanja nestalih.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završeni razgovori Dačića i Tačija sa Eštonovom

Izvor: S media, 07.Nov.2012

U Briselu je sat vremena pre ponoći završena zajednička večera Ivice Dačića, Hašima Tačija sa Ketrin Ešton...U Briselu, Ketrin Ešton prethodno je u odvojenim sastancima razgovatrala sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem...Sastanak sa Ivicom Dačićem...

Nastavak na S media...

Ešton:Sastanak bio otvoren i iskren

Izvor: RTV Pink, 07.Nov.2012

. . . Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sinoćni razgovor premijera Srbije i Kosova ocenila kao "otvoren i iskren", rekavši da je dogovoreno da se on nastavi.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.