Izvor: S media, 07.Nov.2012, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeni razgovori Dačića i Tačija sa Eštonovom

U Briselu je sat vremena pre ponoći završena zajednička večera Ivice Dačića, Hašima Tačija sa Ketrin Ešton.

U Briselu, Ketrin Ešton prethodno je u odvojenim sastancima razgovatrala sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Sastanak sa Ivicom Dačićem trajao >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << oko 45 minuta, objavljeno na tviter nalogu Diplomatske službe EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton počela je večeras, nešto posle 19 sati, razgovor s predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, saopštila je portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

Nakon kratkih odvojenih sastanaka sa Dačićem i Tačijem predviđena je zajednička radna večera, na kojoj će se razgovarati o daljim koracima ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Učesnici u dijalogu će kasnije večeras dati izjave o rezultatima večerasnjeg susreta.

Ešton je prekjuče pozvala Dačića i Tačija u Brisel na sastanak, saopšteno je iz njenog kabineta. U saopštenju se navodi da je cilj susreta nastavak dijaloga radi normalizacije odnosa dve strane, koji je počeo 19. oktobra ove godine.

Mediji prenose i da će najverovatnije teme razgovora biti integrisano upravljanje prelazima, sprovođenje postignutih dogovora i garancije za srpsku kulturnu i versku baštinu.

Prvi sastanak Dačića i Tačija uz posredovanje i prisustvo Ketrin Ešton bio je 19. oktobra u Briselu.

EU i SAD pozdravile su taj susret kao pozitivan korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je za Srbiju jedan od ključnih uslova za dalje nepredovanje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je, pred nastavak dijaloga u Briselu predstavlja nastavak razgovora u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali da nema ni govora o tome da se dijalog završi obostranim priznanjem. Opširnije OVDE.

"Status Kosova je proglašenjem nezavisnosti jednom zauvek rešen". Srbija nema ni moralno, ni političko ni zakonsko pravo da rešava pitanja Kosova, izjavio kosovski premijer Hašim Tači tokom posete Zagrebu. Opširnije OVDE.

S media istražuje da li će se uz planiranu večeru sa Ketrin Ešton, postići i napredak u rešavanju „kosovskog problema“.

(S media/Tanjug)

Foto: EU
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.