Predsedavajući OEBS-a naglasio važnost dijaloga

Izvor: Akter, 01.Jun.2015, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedavajući OEBS-a naglasio važnost dijaloga

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas, prvog dana svoje zvanične posete Južnom Kavkazu, u Bakuu razgovarao s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana

Dačića je primio predsednik Ilham Alijev, s kojim je razgovarao o potencijalu za napredovanje ka sveobuhvatnom mirovnom sporazumu za sukob u Nagorno-Karabahu, kao i o saradnji OEBS i Azerbejdžana, saopštio je OEBS.

Dačić se sastao i s ministrom spoljnih poslova, Elmarom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Mamađarovim, s predsednikom Parlamenta, Oktajem Asadovim, kao i s predstavnicima političkih stranaka i azerbejdžanske zajednice u Nagorno-Karabahu.

Dačić je izrazio zabrinutost zbog pogibije i ranjavanja velikog broja vojnika i civila tokom prva četiri meseca ove godine, i podvukao da je neophodno da svi poštuju sporazum o primirju.

"Mirno rešavanje sukoba nema alternativu", rekao je Dačić i dodao da "iskustvo Srbije potvrđuje da se samo kroz dijalog može postići održivo mirno rešenje koje bi postavilo region na put saradnje- jedini put napred u sve povezanijoj međunarodnoj zajednici".

Dačić je istakao svoju punu podršku naporima kopredsedavajućih Minske grupe za sukob u Nagorno-Karabahu i svog ličnog predstavnika, ambasadora Andžeja Kaspžika, usmerenim ka jačanju dijaloga među stranama, navodi se u saopštenju.

Naglasio je da, pored toga što nudi mehanizme za unapređenje demokratskih reformi u državama-članicama, OEBS predstavlja dobru platformu za udruživanje snaga u surotstavljanju transnacionalnim pretnjama.

"Organizacija (OEBS) je spremna da nastavi saradnju sa Azerbejdžanom, kako bi doprinela u povećanju kapaciteta te zemlje za borbu protiv takvih pretnji, kao i u sprovođenju unutrašnje reformske agende", rekao je Dačić, predsedavajući OEBS.

Dačić je u Bakuu posetio i prostorije Projektnog koordinatora OEBS i sa članovima misije razgovarao o njihovom radu.

Predsedavajući OEBS bio je u pratnji ambasadora Kaspžika ; i svog specijalnog predstavnika za Južni Kavkaz, ambasadora Anđela Gnedingera.

Dačić iz Bakua putuje u glavni grad Gruzije, Tbilisi, gde će sutra imati razgovore na visokom nivou, a posetu regionu završava 3. juna u Jerevanu, u Jermeniji.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Mirno rešavanje sukoba nema alternativu

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Jun.2015

Predsedavajući OEBS-a, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas, prvog dana svoje zvanične posete Južnom Kavkazu, u Bakuu razgovarao s najvišim zvaničnicima Azerbejdžana...Dačića je primio predsednik Ilham Alijev, s kojim je razgovarao o potencijalu za napredovanje ka sveobuhvatnom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.