Odbornici Gračanice moraju po drugi put da polažu zakletvu

Izvor: Politika, 27.Dec.2013, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbornici Gračanice moraju po drugi put da polažu zakletvu

Priština ne prihvata dokumenta bez loga Kosova iako je, prema rečima premijera Ivice Dačića, o tome postignut dogovor u Briselu

Odbornici opštine Gračanica izabrani na lokalnim kosovskim izborima 3. novembra danas će, kako saznaje „Politika”, po drugi put u roku od svega nekoliko dana prisustvovati svečanoj sednici svoje opštine. Novo rukovodstvo opštine Gračanica suočilo se sa problemom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pošto Priština ne prihvata dokumenta, pa time ni pisane izjave o preuzimanju odborničke dužnosti, na kojima nema loga Kosova. Kako za naš list kaže Vladeta Kostić, predsednik Građanske inicijative „Srpska” danas će se raspravljati o tome kako da se reši novonastala situacija.

„Prištini je više stalo do forme nego do suštine”, kaže Kostić potvrđujući naša saznanja da je iskrsao problem s Prištinom.

Njime će najverovatnije da se bave i organi države Srbije, a ne samo lokalna samouprava jer su statusno neutralni dokumenti rezultat dogovora iz Brisela. To je u više navrata, a poslednji put pre tri dana, potvrdio i premijer Ivica Dačić, koji je bio na čelu pregovaračkog tima Srbije s Prištinom.

Premijer je na otvorenoj sednici vlade održanoj u utorak rekao da je sasvim normalno da posle lokalnih izbora održanih na Kosovu i Metohiji budu sada konstituisane opštine i naveo da to konstituisanje mora biti statusno neutralno. On je odgovarajući na pitanja novinara rekao da je sa EU dogovoreno da se to pitanje u narednih nekoliko dana ponovo razmotri „jer je sada potpuno normalno i logično da posle lokalnih izbora treba da usledi konstituisanje, a to konstituisanje, isto tako, po našem shvatanju, a i uopšte po duhu Briselskog sporazuma, jeste statusno neutralno”.

On je naveo da ta pitanja sigurno moraju biti razmotrena na način kako je to i predviđeno Briselskim sporazumom i dodao da smo prihvatili dijalog i učestvovali u njemu u cilju normalizacije odnosa, a ne u cilju priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

J. C.

objavljeno: 27.12.2013.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Kostić:Konstituisanje posle Brisela

Izvor: B92, 27.Dec.2013

Kosovska Mitrovica -- Direktor Građanske inicijative "Srpska" Vladeta Kostić kaže da će srpske opštine na severu Kosova biti konstituisane posle sledeće runde dijaloga u Briselu...Kostić je agenciji Beta rekao da ostaje još i da se konstituišu opštine Klokot i Parteš na Kosovu u kojima je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.