Jedinstveniji nego svi pre nas

Izvor: B92, 02.Nov.2012, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jedinstveniji nego svi pre nas"

Beograd -- Predsednik vlade Ivica Dačić izjavio da njegova vlada ima kapacitet da vodi zemlju, donosi odluke i stoji iza njih, i da preuzme odgovornost i kada je to teško.

Podnoseći izveštaj o radu vlade u prva tri meseca, premijer je, na otvorenoj sednici vlade, izjavio da je ona za to vreme vratila zemlju na trasu mogućeg rešenja kosovskog problema, članstva u EU i zaustavljanja ekonomskog pada.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Dačić je rekao da su očekivanja građana sada znatno veća nego što su bila pre tri meseca i naglasio da je stoga obaveza njegovog kabineta da ta očekivanja i ispuni.

Premijer je, podnoseći izveštaj povodom prva tri meseca rada, rekao da njegov kabinet nije imao privilegiju da ne bude kritikovan u tom periodu kao što je to inače običaj, a da je učinjeno mnogo kako na polju evropskih integracija i rešavanja problema Kosova, tako i na zaustavljanju ekonomskog pada i pada životnog standarda građana.

Premijer je ponovio da je vlada prvi put uputila Predlog bužeta za narednu godinu u skupštinsku proceduru na vreme, da je opredeljena za to da se kosovsko pitanje reši dijalogom i na miran način, ukazao da je ponovo pokrenut dijalog s Prištinom i podignut na viši nivo i da je nastavljena implementacija postignutih dogovora iz Brisela.

Kada je reč o evropskim integracijama, premijer je ukazao na to da je i pre dobijanja datuma za početak pregovora pozitivno ocenjeno 26 poglavlja od ukupno 33, koliko je Srbiji dostavljeno, da je ugovoreno 300 mliona evra međunarodne pomoći Srbiji, a da u pokrenutoj borbi protiv organizovanog kriminala nerma zaštićenih.

"U prvih sto dana vlade pokazalo se da ne postoji čarobni štapić, ali ova vlada uspela je više da učini nego bio koja pre. Postoji stalna i potpuna saradnja političkih stranaka i nema nijedne odluke koja nije doneta jednoglasno", naglasio je Dačić i dodao da će "za 1.000 dana rada vlade moći da kaže obimnije šta je urađeno".

Vučić: Ova vlada bolja od prethodne

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Vlada u prvih sto dana postigla značajne rezultate i da postoji mogućnost da Srbija datum za početak pregovora sa EU dobije u martu 2013, ali da nije isključeno i da dobije uslovni datum već u decembru ove godine.

"Ono što je izgledalo nemoguće, danas je ostvarivo. Nadali smo se da možemo datum za pregovore sa EU da dobijemo u junu, ali unutrašnjim reformama, dijalogom sa Prištinom i borbom protiv korupcije taj datum možemo da dobijemo u martu. Ne bih isljučio mogućnost da uslovni datum dobijemo u decembru", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, to pokazuje da je ova vlada bolja od prethodne.

Vučić je rekao da građani danas ne žive ni dobro ni bolje, ali će Vlada zato morati da radi još napornije, odgovornije i ozbiljnije. Takođe je istakao da su mnogi članovi Vlade "dali sve od sebe" da zemlja krene napred i da su sprečili bankrotstvo države.

Vučić je ocenio da je pokrenuta žestoka borba protiv korupcije i kriminala i da su se članovi Vlade uvek ponašali striktno u okviru zakona.

Po njegovim rečima, prethodna vlast je u Tužilaštvu ostavila tri "jednostrana i politički usmerena" predmeta, a danas specijalni timovi rade na 30 predmeta, što pokazuje obim borbe protiv kriminala i korupcije koju je Vlada preduzela.

On je rekao da do kraja novembra treba da se donese strategija za borbu protiv korupcije i kriminala i usvoji u Skupštini, da se donesu izmene Krivičnog zakonika i još nekoliko ključnih akata, i da se donese zakon o javnim nabavkama.

"Ako se sve to uradi, Srbija će biti na boljem putu nego do sada", rekao je Vučić.

Dinkić: Sprečeno bankrotstvo

Govoreći takođe o sto dana rada Vlade, ministar finansija Mlađan Dinkić Vlada je rekao da je ona uspela da spreči bankrotstvo i da sada Vlada može da bude relativno zadovoljna onim što je uspela da uradi.

On je na otvorenoj sednici vlade rekao da se danas, posle sto dana rada vlade, može sa sigurnošću tvrditi da bankrotstva Srbije neće biti. A problemi u javnim finansijama, koje je, kako kaže, nova vlada zatekla, nije moguće rešiti ni za 365 dana, jer je dubioza u budžetu bila veća od dve milijarde evra, javni dug je rastao geometrijskom progresijom, stanje je bilo neodrživo i išlo se ka grčkom scenariju.

Ministar finansija je rekao da su sva ministarstva dala puni doprinos tome da se takva situacija prevaziđe i da prvi put za 12 godina postoji pravi timski duh u vladi.

Dinkić je izrazio uverenje da će takva atomsfera doprineti rešavanju problema i u narednom periodu. Kako je istakao, Vlada Srbije je prvi put posle šest godina uspela da na vreme usvoji predlog budžeta, kojim je prepolovljen budžetski deficit i zaustavljen rast javnog duga.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

dačić: Vlada ima kapacitet da vodi zemlju

Izvor: Beta Video, 02.Nov.2012

BEOGRAD - Vlada ima kapacitet da vodi zemlju, donosi odluke i stoji iza njih, i da preduzme odgovornost i kada je to teško, rekao je premijer Srbije Ivica Dačić. (CH 3)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.