Deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 09:21

Deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma

Pre 10 godina potpisan je Briselski sporazum. Pregovaralo se šest mececi, da bi ga u ime Beograda i Prištine potpisali tadašnji premijer Ivica Dačić i Hašim Tači, a u ime Brisela visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Tada je bio istorijski sporazum koji je trebalo da označi početak suživota dva naroda na Kosovu i Metohiji i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Briselski sporazumima 15 tačaka, od kojih se prvih šest odnosi na Zajednicu srpskih opština, na čije se osnivanje još čeka.

Tu zajednicu činile bi opštine sa većinski srpskim stanovništvom, a imala bi svoj budzet i nadležnosti u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, urbanog i ruralnog razvoja i lokalne ekonomije.

"Priština i dalje odbija da ispuni glavnu obavezu, da formira ZSO koja je neophodni uslov normalizacije odnosa, zarazliku od Beograda koji je ispunio sve obaveze i konstruktivno se ponaša. Priština na sve načine pokušava da opstruira dijalog i dodatno oteža život Srbima na KiM, što se vidi i kroz svakodnevne napade i incidente", rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Posebna odgovornost za sprovođenje sporazuma je, ističe, na međunarodnoj zajednici koja je bila dužna da izvrši pritisak na Prištinu da fomrira ZSO.

Ostale tačke sporazuma odnose se na integraciju Srba u kosovsko pravosuđe i policiju, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici, održavanju lokalnih izbora na severu.

09.45 - Dačić: Briselski sporauzm najveće dostignuće Beograda posle 1999. i Rezolucije 1244

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je Brisleski sporazum najveće dostignuće Beograda u političkom smislu posle 1999. godine i Rezolucije 1244, odnosno da je to nešto opipljivo što je Srbija dobila za Srbe na KiM.

09.28 - Petković: U narednoj rundi dijaloga o konkretnim koracima za formiranje ZSO

Naredna runda dijaloga na visokom nivou biće posvećena Zajednici srpskih opština (ZSO) i da se uđe u konkretne korake za njeno formiranje, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, povodom 10-godišnjice potpisivanja Briselskog sporazuma.

08.43 - Odalović: Decenija nečinjenja - Kurti neće SZO, ali bi da uzme sve što mu odgovara

Veljko Odalović, predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica izjavio je da je Briselski sporazum za dva od tri potpisnika "mrtvo slovo na papiru". "Da smo znali da se ZSO neće formirati ne bismo ušli ni u kakav aranžman", napominje Odalović. Aljbin Kurti, napominje, neće SZO, ali bi da sa “švedskog stola uzme sve što mu odgovara“.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Hašim Tači

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Navršilo se deset godina od prvog Briselskog sporazuma

Izvor: B92, 19.Apr.2023

Beograd -- Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su tzv. Briselski sporazum...Pun naziv tada potpisanog dokumenta glasi "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine...U...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.