Dačić u Temerinu na tribini Mladost i bezbednost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2010, 02:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u Temerinu na tribini "Mladost i bezbednost"

TEMERIN - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas u Temerinu da je jedan od prioriteta policije zaštita sloboda i prava svih gađana, a posebno mladih.

"Aktivirali smo više od 300 školskih policajaca širom Srbije, 460 pripadnika naše službe bavi se isključivo krivičnim delima mladih, a uvodi se i video nadzor u većem broju škola", rekao je Dačić na tribini "Mladi i bezbednost", održanoj u Skupštini opštine.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << njegovim rečima, bezbednost mladih i borba protiv nasilja nad decom su predmet šire društvene akcije, posebno u nacionalno mešovitim sredinama kakva je upravo i opština Temerin, a posebnu pažnju u tim poslovima treba posvetiti prevenciji.

Ministar unutrašnjih poslova je još jednom pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se u što većem broju prijave za školovanje za buduće policajce, kako bi ta služba više odgovarala nacionalnom sastavu stanovništva u određenoj sredini.

Dačić je na tribini "Mladi i bezbednost" rekao da je želja Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da promeni sastav policije u pravcu koji bi bolje odražavao učešće manjinskih zajednica u sastavu stanovništva, kako na republičkom tako i na lokalnom nivou.

"Problem sa kojim se suočavamo je nedovoljna atraktivnost policijskog posla, što je naročito izraženo u Beogradu zbog lošeg materijalnog položaja policajaca, ali i kod pripadnika manjinskih zajednica. Međutim, ono što možemo odmah da promenimo i na čemu intenzivno radimo, jeste promovisanje policijskog poziva, naročito u manjinskim zajednicama", rekao je Dačić.

Dodao je da je potreban mnogo veći rad na utisku koji građani imaju u prvom kontaktu sa policijom na lokalnom nivou, zbog čega je potrebno obezbediti i da lokalna zajednica ima mogućnost da utiče na prioritete rada policije u svom mestu, ali i da sastav policije predstavlja odraz strukture stanovništva.

Govoreći o nedavnim međunacionalnim incidentima u Temerinu, gde živi 30.000 građana pretežno srpske i mađarske nacionalnosti, Dačić je rekao da je za policiju kriminalac svako ko počini krivično delo, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši podsetio je da je Skupština Vojvodine izradila Nacrt strategije prevencije pojava koje ugrožavaju međunacionalne odnose u Vojvodini i da je jedna od predloženih mera i povećano učešće pripadnika nacionalnih zajednica u institucijama na svim nivoima vlasti.

"Aktivna uključenost pripadnika nacionalnih zajednica u institucije na svim nivoima je preduslov izgradnje sigurnog i bezbednog okruženja za sve", rekao je Egereši i dodao da se strategija zasniva na principima partnerstva između građana, policije i lokalne zajednice, koji zajednički moraju učiniti da nasilje ne postane poželjan način ponašanja.

"Svedoci smo nemilih dešavanja u kojima netrpeljivost, netolerancija, isključivost i propagiranje nasilja postaju normalan, čak poželjan obrazac ponašanja. Duboko verujem da su pitanja nasilja i bezbednosti mladih najveća opasnost koja preti našoj zajednici, a sistematski i koordiniran rad institucija mora biti usmeren ka promeni vrednosnog sistema i razbijanja predrasuda", rekao je Egereši.

Egereši je kazao i da posebno zabrinjava što se često etnička netrpeljivost pokušava prikazati kao običan incident i što se vinovnici često gone samo prekršajno, iako bi svaki slučaj izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje sudovi trebalo da najoštrije sankcionišu.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić rekao je da su deca i mladi u Srbiji označeni kao kategorije posebno ugroženih po mnogim pitanjima, pa i ljudskim i manjinskim pravima, što znači da deca i mladi zahtevaju posebnu brigu lokalne zajednice, države i porodice.

"Najznačajnije za mlade je komunikacija i šta će iz nje proisteći. Ona često iznedri i sukobe i zato moramo ukazati da komunikacija među mladima mora biti temeljena na toleranciji, kao pretpostavki da budu pripremljeni da izgrađuju institucije u javnom životu na pravilan način", rekao je Čiplić.

Prema njegovoj oceni, Srbija je država u kojoj je slobodu izražavanja nacionalne svesti moguće ispoljavati bez ikakvog straha, a o tome govori i podatak da se do sada 450.000 ljudi upisalo u biračke spiskove manjina za predstojeće izbore 19 nacionalnih saveta.

Vojvođanski sekretar za nacionalne zajednice Tamaš Korhec rekao je da Vojvodine više od 500 godina važi za izrazito multinacionalnu i multikonfesionalnu sredinu u kojoj živi značajan broj nacionalnih zajednica, što je redak slučaj u Evropi.

"Ta viševekovna tradicija čini Vojvodinu istinski posebnom sredinom, što Srbija u procesu evrointegracija može iskoristiti kao veliku prednost", rekao je Korhec i upozorio da, u protivnom, u takvoj sredini postoji opasnost da se sa raznolikošću manipuliše i narodi suviše homogenizuju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.