Dačić u SB UN: Na Kosovu nema pozitivnih pomaka

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić u SB UN: Na Kosovu nema pozitivnih pomaka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na Savetu bezbednosti da se na Kosovu ništa suštinski pozitivno nije dogodilo od poslednje sednice Saveta bezbednosti pre pola godine i kritikovao Veliku Britaniju što sednica nije održana u avgustu.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu rekao da mnogi smatraju da je status Kosova završena priča, ali da mnogi misle da nije i dodao da mnoge države preispituju odluku o priznanju Kosova, kao i da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je 10 država povuklo priznanje.

Šef srpske diplomatije je takodje kritikovao Kosovo zbog pokušaja da postane član Interpola i drugih medjunaordnih organiazcija, navodeći da to ne pomaže dijalogu Beograda i Prištine.

"Sa žaljenjem mogu da konstatujem da se ništa suštinski pozitivno nije dogodilo u periodu od poslednje sednice Saveta bezbednosti UN - Zajednica srpskih opština, koja predstavlja stub Briselskog sporazuma, nije formirana sada već više od 2.000 dana, nisu stvoreni uslovi za povratak 200.000 interno raseljenih lica, nije počeo sa radom Specijalni sud, dok skoro godinu dana od ubistva Olivera Ivanovića nije pronadjen počinilac ovog gnusnog zločina. Ništa od toga se nije desilo", rekao je Dačić u Njujorku.

On je dodao da je teško reći bilo šta pozitivno i o onome što se dogodilo, "a to su gruba kršenja rezolucije ovog uvaženog tela, nove provokacije i novi incidenti".

Naveo je da je Skupština Kosova usvojila zakone kojima će praktično biti omogućena transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane snage da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom posete Kosovu nije omogućeno da poseti mesto Banje u srpskoj enklavi, kao i da je došlo do upada specijalnih policijskih snaga na jezero Gazivode, za šta je rekao da je "najdrastičniji primer provokacije".

"Ovo su samo neki primeri incidenata koji narušavaju bezbednost na Kosovu i Metohiji i dodatno komplikuju ionako složenu situaciju. Moram priznati da je nejasno kako neko ovakvu situaciju može da okarakteriše kao stabilnu. Ili možda 'stabilna situacija' podrazumeva da su napadi na Srbe dopušteni i sasvim normalna stvar, da ih je bilo, da će ih biti, te da je to nešto što ne zahteva pažnju i reagovanje", rekao je on.

Dačić je zahvalio Kini koja je sednicu o Kosovu i Unmiku uvrstila na dnevni red i izrazio nezadovoljstvo što to nije uradila Velika Britanija u avgustu uz objašnjenje da je siutacija mirna i da se na terenu ništa ne dešava.

"Želim da iskoristim ovu priliku da ukažem zašto smatramo da je to pogrešan pristup i zašto smatramo da je upravo u ovom trenutku neophodno da ova tema ostane visoko na agendi Saveta bezbednosti. Na raspravu o tome da li je potrebno održati sednicu ili ne potrošili smo mnogo više od tri sata, koliko sednica Ssaveta bezbednosti uobičajeno traje. Stvorena je nepotrebno loša atmosfera između Beograda i Prištine, ali i podela medju članicama Saveta bezbednosti", rekao je on.

Šef srpske diplomatije je rekao da je po pitanju učestalosti sednica Savet bezbednosti potreban dogovor svih članica i da se ovde ne radi o tehničkoj stvari.

Dačić rekao da Priština umesto da se usredsredi na dijalog, pokušava da udje u medjunarodne organizacije, "misleći da će tako dokazati državnost, a ne shvatajući da to nije put koji vodi ka bilo kakvom rešenju".

"Neutemeljenost njenih zahteva, njihova direktna suprotstavljenost osnovnim principima medjunarodnog prava, samo dovode do politizacije ovih organizacija, podela i bespotrebnog rasipanja energije. S tim u vezi dozvolite mi da navedem samo jedan očigledan primer - zahtev tzv. Kosova za članstvo u Interpolu", naveo je Dačić.

On je dodao da "neće Priština u Interpol da bi se borila protiv kriminala, već da bi se predstavila kao nezavisna država".

Prištini nije ništa smetalo da u roku od 24 sata izruči Turskoj takozvane guleniste, nije joj smetalo što nije članica Interpola, rekao je Dačić i dodao da je je reč o pokušaju zloupuotrebite medjunarodnih organizacija koje jesu na neki način deo UN da bi se na mala vrata pokušalo prejudicirati končano rešenje.

Dačić je rekao da je 10 država promenio odluku o priznanaju nezavisnosti Kosova jer su "shvatile da nisu bile dovoljno upoznate sa situacijom i da je neohodno dati šansu dijalogu", dodajući da bi taj broj mogao značajno da poraste.

"Odluke o povlačenju priznanja se od strane Prištine i pojedinih država osudjujuju, a lobiranje Srbije kvalifikuje kao provokacija. Sa druge strane, za njih je lobiranje Prištine za nova priznanja legalno i ne predstavlja provokaciju. Za njih provokacija nisu ni pozivi na nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta punopravne članice UN koje možemo čuti od pojedinih država za ovim stolom. Znači, vi možete da lobirate da zemlje priznaju Kosovo, a Srbija ne sme da poziva zemlje da povuku priznanje? Reklo bi se da nešto u ovom rezonovanju nije u redu", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije je rekao da su okolnosti učinile da se njegovo izlaganje učini "sumornim i negativnim" i dodao da želi da obraćanje završim pozitivnim porukama, navodeći da je Srbija "najiskrenije zainteresovana za postizanje kompromisa za pitanje Kosova i Metohije".

"Mi smo opredeljeni za pronalaženje obostrano prihvatljivog rešenja. Takvog rešenja ne može biti bez dogovora Beograda i Prištine, ali ni bez vaše podrške. U tom smislu, ja ponovo apelujem na sve vas da pomognete ovaj proces, da iskoristimo momentum i pokušamo da napravimo iskorak. Dalje podele u Savetu bezbednosti oko ovog pitanja i rasprave na temu treba li nam Unmik ili ne svakako ne doprinose tome", rekao je on.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Dačić: Još nema dogovora o redovnim sednicama SBUN o Kosovu

Izvor: N1 televizija, 14.Nov.2018

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da još nema dogovora da li će biti redovnih sednica Saveta bezbedbnosti o Kosovu..."Mi želimo da bude postignut dogovor o dinamici (sednica), ali ako ne bude postignut, onda će (zakazivanje) zavisiti od toga ko je predsedavajući...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.