Dačić: Unmik ostaje na Kosmetu u punom obimu i nadležnosti

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Unmik ostaje na Kosmetu u punom obimu i nadležnosti

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Unmik ostaje na KiM, da je Kfor po Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, te da nikakvi drugi akti ne mogu da se donose, ali i da će Srbija temu pokušaja formiranja kosovske vojske izneti na sednici Saveta bezbednosti 8. novembra.
Na pitanje novinara da li očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da će kosovska vojska biti formirana, Dačić kaže da se nada da će na Prištinu biti izvršen pritisak da odustane.

"Svi međunarodni faktori su isticali da je sadašnji proces neprihvatljiv, da su potrebne ustavne promene i nadam se da će zadržati taj stav", rekao je ministar Dačić.
Na pitanje kako komentariše inicijative o ukidanju Unmika, Dačić je rekao da od toga nema ništa, jer tako nešto je moguće samo ako se nekom novom rezolucijom ukine postojeća.
"Rusija i Kina imaju u SB stabilan i jasan stav o KiM i nemoguće je da se to dogodi", rekao je Dačić.
Prema njegovim rečima, ovo su samo političke priče usaglašene u velikoj meri između SAD, Britanije i Prištine i stvari koje oni ponavljaju na svakoj sednici. 
"Ništa od toga. Ostaje Rezolucija 1244 i Unmik u svom punom obimu i nadležnosti", istakao je Ivica Dačić.
Najavio je da će o svemu ovom razgovarati sa šefom Unmika Taninom u Beogradu, kao i o novom izveštaju generalnog sekretara o KiM.
"Ne očekujem Kosovo u Interpolu"
Ivica Dačić ističe da ne očekuje da će Kosovo postati član Interpola.  
"Za članstvo je na glasanju potrebna dvotrećinska većina prisutnih, ne računaju se uzdržani i odsutni. Očekujem da zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova ne glasaju. Kosovo nema dvotrećinsku većinu", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.
Dodaje da je laž da Kosovo ne može da sarađuje sa Interpolom jer nije član, jer tu je, kaže, Unmik koji ima sporazum sa Interpolom i preko njega se obavlja ta komunikacija.
"Laž je da oni to žele da bi unapredili borbu protiv organizovanog kriminala", kaže ministar i dodaje da Priština želi članstvo da bi to prikazala kao diplomatsku pobedu. 
"Kosovo želi članstvo da bi pokazalo da je pitanje statusa rešeno i zato smo mi protiv", rekao je Dačić dodajući da je Kosovo u tom cilju uložilo dosta napora, novca i lobiranja.
Bez rešenja statusa nije moguće članstvo u međunarodnim organizacijama, zaključio je šef srpske diplomatije.
Dačić je osudio jučerašnji napad na Srbe na KiM navodeći da to govori o nestabilnosti bezbednosne situacije i opasnosti po Srbe, zbog čega je neophodno da se time bave najviši državni organi.
Ustavne promene u Makedoniji – unutrašnje pitanje te zemlje 
Ivica Dačić je rekao da ustavne promene koje se odvijaju u makedonskom parlamentu predstavljaju unutrašnje pitanje te zemlje, u šta Srbija ne treba se meša.
"Poštujemo odluke naroda i državne organe. I nema potrebe da se oglašavamo. Sve ostalo bi bilo mešanje u unutrašnje stvari Makedonije. Isto tako, bilo bi dobro da neki političari u Makedoniji ne daju izjave šta može da sadrži sporazum Beograda i Prištine a šta ne. Šta to njih briga. Tako i nas, šta briga", rekao je Dačić.
Ipak, upitao je šta bi bilo kada bi se na taj način odlučivalo u Srbiji o tako važnoj istorijskoj stvari kao što je sporazum Beograda i Prištine.
"Šta biste rekli na to da je na referendumu učestvovalo 30 odsto i da je osam poslanika prebeglo na drugu stranu? Kako biste to komentarisali? Tako da nemojte to – piše u novinama da treba da se ugledamo na makedonski primer", rekao je ministar Dačić i dodao da Srbija želi sve najbolje Makedoniji i Grčkoj.
Pogledaj vesti o: Vojska Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Ne očekujem Kosovo u Interpolu

Izvor: Blic, 22.Okt.2018

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas da ne očekuje da će Kosovo postati član Interpola.

Nastavak na Blic...

Dačić: UNMIK ostaje, ne očekujem Kosovo u Interpolu

Izvor: Večernje novosti, 22.Okt.2018

Na pitanje kako komentariše inicijative o ukidanju Unmika, Dačić je rekao da od toga nema ništa, jer tako nesto je moguće samo ako se nekom novom rezolucijom ukine postojeća Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Unmik ostaje na KiM, da je Kfor po Rezoluciji UN...

Nastavak na Večernje novosti...

Dačić: KFOR ostaje jedina oružana sila na Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Okt.2018

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da UNMIK ostaje na KiM, da je KFOR po Rezoluciji UN jedina oružana sila na Kosovu i Metohiji, te da nikakvi drugi akti ne mogu da se donose, ali i da će Srbije temu pokušaja formiranja kosovske vojske izneti na sednici SB 8. novembra...Na pitanje...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.