Analitičari o vojsci Kosova: Ništa se ne menja u praksi

Izvor: N1 televizija, 22.Okt.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analitičari o vojsci Kosova: Ništa se ne menja u praksi

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je u Novom danu da se usvajanjem zakona u Skupštini Kosova o transformaciji bezbednosnih u oružane snage Kosova u praksi ništa ne menja.

"U dnevno-političkom nadmetanju nekima iz vlasti će odgovarati da stvore sliku o nekoj novoj potrebi za mobilizacijom", rekao je on.

On dodaje da je vojska Kosova izvesnost celo vreme odnosno da je njen surogat sve vreme postojao - Kosovski zaštitni korpus, a kasnije Bezbednosne snage >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Kosova.

"Nema tu mnogo posla da to pretvore, ali reč je pre svega o simbolu zaokruživanja projekta osamostaljivanja i zato im je bilo važno da se donese paket zakona", kaže Radić.

S druge strane, dodaje on, postoji pritisak Zapada koji poručuje da to nije ostvarivo.

"Neće uputiti direktan izazov NATO zato što primena dokumenata zahteva vreme. Reč je o problemu monopola nad silom na tom terenu - po Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i  po onome što su posledice mehanizma uspostavljanja misije Kfor, odnosno čitajte NATO, jedini ima monopol nad silom na teritoriji Kosova i Metohije", podseća Radić.

On dodaje da na Kosovu već imaju bataljone, vojnu organizaciju i ograničenu količinu naoružanja i naglašava da je suštinsko pitanje to što je ta sila zadužena za odbranu Kosova, a to je neprihvatljivo za Srbiju, ali u ovom trenutku i za NATO.

Milivojević: U simboličkom smislu neprijatna vest za Srbe

Polički analitičar Cvjetin Milivojević ističe da će transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Vojsku Kosova će potrajati "izvestan broj godina".

"U simboličkom smislu to je neprijatna vest za Srbe, pre svega sa Kosova, i za Srbiju", rekao je Milivojević.

On dodaje da, ukoliko je tačna informacija o pokretanju inicijative za gašenje misije UNMIK na Kosovu, to može biti dobra vest za Srbiju.

"Pokušaj da se ugasi misija UNMIK podrazumeva novu raspravu u Savetu bezbednosti, a to znači da je otvaranje paketa koji se zove Rezolucija 1244. Onda možete razmišljati i o promeni sadržaja odnosno mandata", kaže Milivojević.

Milivojević podseća da je premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio da SAD vode spoljnu politiku Kosova.

"Više je nego jasno da i kad je reč o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga, ne da pomaže nego je to projekat NATO odnosno u ovom konkretnom slučaju čitajte SAD. Kosovo su kao državu 'porodile' SAD i one imaju poseban mentorski i paternalistički odnos prema Kosovu", naglašava on.

Filipović: Srbi vojsku Kosova doživljavaju onako kao što su OVK

Stefan Filipović iz Centra za mir i toleranciju kaže da srpska manjina na Kosovu doživljava Oružane snage Kosova onako kako je doživljavala OVK 1998. i 1999.

On dodaje da je ta tema važna za Albance na Kosovu jer predstavlja "još jedan stepenik koji treba preskočiti na putu ka punoj nezavisnosti".

Filipović kaže da se može govoriti i o populističkom značenju ove teme.

"Odluka nije doneta da se formira vojska Kosova. U Skupštini Kosova je pokrenut proces, koji podržava američka ambasada. Ovo neće biti vojska u punom kapacitetu. Zakon predviđa da se formira Ministarstvo odbrane i mandat će biti proširen u nadopunjavanju sa prisustvom NATO u cilju teritorijalne odbrane. Ne postoji pun mandat i kapacitet da se održi vojska. Dakle, vojska neće biti formirana u kontekstu prave oružane sile", zaključuje Filipović.

Pogledajte snimak celog gostovanja:

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Radić: Oružane snage Kosova su više politički nego vojni problem za Srbiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Okt.2018

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da eventualno formiranje oružanih snaga Kosova iz perspektive bezbednosti ne može da bude izvor problema ali da to predstavlja politički problem kojem Srbija mora da se suprotstavlja, s obzirom na jasnu nameru vlasti u Prištini da i na taj način...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.