Dačić: Srbija posvećena članstvu u EU ali i saradnji s drugim partnerima

Izvor: SEEbiz.eu, 08.Nov.2017, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Srbija posvećena članstvu u EU ali i saradnji s drugim partnerima

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da je Srbija opredeljena da vodi "principijelnu i miroljubivu" politiku.

"Prvi spoljnopolitički prioritet Srbije jeste punopravno članstvo u Evropskoj uniji i aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih pregovaračkih poglavlja. Istovremeno, nastojimo da maksimalno unapredimo saradnju, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kako sa velikim zemljama SAD, Rusijom i Kinom, tako i sa svim partnerima u svetu, kao i da aktivno učestvujemo u radu regionalnih i medjunarodnih organizacija", rekao je Dačić na otvaranju seminara "Jačanje institucionalne saradnje Medjunarodne organizacije frankofonije sa Srbijom i zemljama centralne i istočne Evrope i frankofone mogućnosti Srbije" u Palati Srbija.

On je dodao da Srbija "deli vrednosti Medjunarodne organizacije frankofonije, čiji je moto jednakost, komplementarnost i solidarnost".

"U potpunosti podržavamo misiju organizacije na planu unapredjivanja lingvističkih i kulturnih različitosti i davanju podrške izučavanju i upotrebi francuskog jezika u medjunarodnim odnosima, ali i unapredjivanju mira, demokratije i ljudskih prava i razvijanju saradnje u funkciji održivog ekonomskog razvoja... Jasno je da aktivnosti Frankofonije aktivno doprinose jačanju miroljubivog, interkulturalnog dijaloga i razmene, u svetlu rastuće globalne medjuzavisnosti", naveo je ministar.

Dačić je rekao da je Srbija spremna da uskoro počne proceduru za prelazak iz statusa posmatrača u punopravno članstvo Medjunarodne organizacije frankofonije kao i da će u narednom periodu biti "osnažene aktivnosti" saradnje u oblasti "kulture, obrazovanja, nauke i svim drugim programima Organizacije, s naglaskom na davanje doprinosa jačanju političke i ekonomske frankofonije".

On je rekao da je Srbija protiv politizacije medjunarodnih organizacija i da ne želi da izoluje Kosovo.

"Iako je tzv. Kosovo dobilo status posmatrača u OIF na Samitu u Dakaru novembra 2014, istakao bih da nije namera, ni želja Srbije da se bilo ko izoluje, ali smo protiv politizacije rada medjunarodnih organizacija od OIF, Uneska i čitavog sistema UN. Snažno smo posvećeni dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU. Podržavamo da Priština učestvuje u radu brojnih regionalnih i medjunarodnih inicijativa, ali na statusno neutralan način i u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN", izjavio je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Dačić: Srbija posvećena EU, ali i saradnji sa drugima

Izvor: N1 televizija, 08.Nov.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Beogradu da je Srbija opredeljena da vodi "principijelnu i miroljubivu" politiku..."Prvi spoljnopolitički prioritet Srbije jeste punopravno članstvo u Evropskoj uniji i aktivno smo posvećeni napretku u procesu pregovora i otvaranju novih...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.