Poput dejtonske konferencije o KiM

Izvor: B92, 20.Okt.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poput dejtonske konferencije o KiM

Pariz -- Ministar Ivica Dačić se založio za organizovanje međunarodne konferencije koja bi uvažila legitimne interese Srba i Albanaca na KiM.

On smatra da se dijalogom mogu rešiti svi problemi.

Dačić je u razgovoru sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova i migracije Klodom Geanom upozorio i da svako zaoštravanje stanja može dovesti do toga da situacija potpuno izmakne kontroli. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

On je naveo i da je sagovorniku preneo da smatra da pitanje Kosova i Metohije "teško mogu međusobno rešiti Srbi i Albanci, bez neke međunarodne konferencije, nalik onoj dejtonskoj, koja bi uvažila legitimne interese oba naroda".

Dačić je ponovio da je Srbija životno zainteresovana za to da se na Kosovu i Metohiji sačuva mir i nastavi dijalog i da se što pre dođe do rešenja svih spornih situacija, "koje se mogu rešiti samo dijalogom", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

"Svako zaoštravanje situacije, svi incidenti u koje prištinske vlasti guraju i Srbe i predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu mogu dovesti do toga da situacija potpuno izmakne kontroli", rekao je on.

Dačić je upozorio i da ako situacija ne bude mogla da se kontroliše, od toga niko neće imati koristi - ni međunarodna zajednica, a ni Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

"U tom smislu sam ukazao, imajući u vidu tradicionalno prijateljstvo Francuske i Srbije, na potrebu da Francuska ima za jednu notu više razumevanja za srpsku poziciju o ovim pitanjima", rekao je on.

Prema njegovim rečima, bitno je da se utiče na to da sve međunarodne snage na KiM budu statusno neutralne, odnosno da se ne dozvoli njihova instrumentalizacija i ulazak u sukobe sa Srbima, naročito na severu Kosova.

"Geano je obećao da će moje stavove vezano za situaciju na severu Kosova, poziciju Kfora i druga pitanja vezana za suštinu problema na Kosovu i Metohiji preneti ministru inostranih poslova, premijeru i predsedniku Francuske", rekao je on.

Dačić je završio dvodnevnu posetu Francuskoj, tokom koje je u sredu prisustvovao potpisivanju Memoranduma o saradnji Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije i Generalne direkcije za civilnu zaštitu u Francuskoj.
Pogledaj vesti o: Pariz,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić i Geano o unapređenju policijske saradnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2011

PARIZ -..Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i francuski ministar unutrašnjih poslova i migracija Klodo Geano razgovarali su danas o unapređenju policijske saradnje dveju zemalja...Dačić je rekao da je do sada posebno uspešna bila saradnja specijalnih i antiterorističkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dačić: Sačuvati mir na Kosovu

Izvor: Blic, 20.Okt.2011

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Parizu da je francuskom kolegi Klodu Geanu ukazao da je Srbija zainteresovana da se sačuva mir na Kosovu i Metohiji, da nastavi dijalog i da što pre dođe rešenja svih spornih situacija..."Svako zaoštravanje situacije, svi incidenti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.