Dačić: Neprihvatljivo članstvo Kosova u Unesku i Interpolu

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Neprihvatljivo članstvo Kosova u Unesku i Interpolu

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je članstvo Kosova u Unesku i Interpolu neprihvatljivo. Dosadašnji šef Unmika Farid Zarif je, podnoseći izveštaj za period od 16. aprila do 15. jula 2015, rekao da je zaštita srpske kulture na KiM test odgovornosti. Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači pozvao je članice Saveta bezbednosti da podrže zahtev Kosova za članstvo u Unesku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Interpolu.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je na sednici SB Ujedinjenih nacija rekao da Srbija izuzetno ceni prisustvo misije UN na KiM i da se snažno protivi brojčanom smanjenju misije.

Ministar spoljnih poslova ističe da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje Brisela.
"Srbija dosledno ispunjava sve svoje obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma. Drago mi je što je formiranje ZSO i u ovom izveštaju pomenuto kao ključno pitanje, ali i što je poseta premijera Aleksandra Vučića Albaniji prepoznata kao korak ka jačanju stabilnosti u regionu", ističe Dačić.
Šef srpske diplomatije je članicama SB UN preneo i da Vlada Srbije pridaje poseban značaj nalaženju rešenja za interno raseljena lica, a stvaranje uslova za njihov održivi povratak jedan je od ključnih segmenata procesa pomirenja.
"Od preko 220.000 lica koja su napustila Kosovo od 1999. godine, u proteklih 16 godina održiv povratak je ostvarilo samo njih 1,9 odsto, a u Srbiji je i dalje raseljeno oko 204.000 lica. Prema tome, procenat održivog povratka je u konkretnom slučaju ispod svih svetskih standarda i proseka", ukazao je Dačić.
"Napad na srpsku baštinu – napad na identitet Srba" 
Ivica Dačić podseća da je od juna 1999. godine do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bilo meta napada.
Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.
"Na prostoru KiM uništena su 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništen je ili oštećen 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik", navodi Dačić.
Šef srpske diplomatije ističe da su napadi na srpsku baštinu u tom smislu napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj prihvaćenosti u lokalnoj sredini i deo su procesa menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije KiM.

Dačić, takođe, upozorava na drastičan raskorak između deklarativnog zalaganja i stvarnog postupanja Prištine kada je u pitanju zaštita srpskog kulturnog nasleđa.
"Složićete se sa mnom da bi neko ko pretenduje na članstvo u Unesku morao, ne samo rečima već i delima, potvrditi privrženost i posvećenost ciljevima i principima Ustava Uneska, s kojima su nesumnjivo nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana kako bi se uklonili tragovi vekovnog postojanja jednog naroda na nekom prostoru, kao i nekažnjavanje počinilaca ovakvih varvarskih akata nedostojnih 21. veka", naglašava Dačić.
Dačić je pored izlaganja priložio i slike uništene srpske kulturne baštine. 
Ističući da Srbija osuđuje svako skrnavljenje verskih objekata bilo koje vere, Dačić je ukazao da uništavanje kulturne i verske baštine na Bliskom istoku od strane Islamske države nailazi na oštru osudu svuda u svetu kao akt terorizma, dok oni koji skrnave i uništavaju srpsku kulturnu baštinu na Kosovu "traže članstvo u Unesku uz tapšanje po leđima kao gest nagrade".
Šef srpske diplomatije ističe da se u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava i prema tome ne može se kvalifikovati za prijem u Unesko i Interpol.
Prema njegovim rečima, svako drugačije postavljanje prema razmatranju njihovog članstva predstavljalo bi kršenje pravnih pravila pod okriljem UN radi očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti.
"Ako i kada dođe vreme, pitanja ovog tipa treba da budu predmet dijaloga između Beograda i Prištine", rekao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti UN.
O pravosuđu, slučaju Olivera Ivanovića... 
Šef srpske diplomatije ističe da je Beograd sa zabrinutošću primio informaciju da Euleks vrši pripreme za predaju privremenim institucijama samouprave, odnosno lokalnom pravosuđu, predmeta i prateće dokumentacije o slučajevima u kojima su postupali tužioci i sudije Euleksa.

Kako kaže, reč je o oko 500 slučajeva, od kojih se oko 300 njih odnosi na ratne zločine, od čega je 270 nasleđeno od Unmika.
"Ukoliko Euleks sprovede taj postupak, a posebno osetljivih predmeta istraga ratnih zločina počinjenih na teritoriji Kosova, posledice bi bile nesagledive po procesuiranje ratnih zločina počinjenih od strane OVK nad Srbima, nealbancima i Albancima označenim kao „srpskim saradnicima tokom oružanih sukoba 1998–1999. godine", upozorava Dačić.
Budući da se očekuje skoro formiranje Specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila OVK, šef srpske diplomatije ističe da to što Euleks predmete ratnih zločina ustupa lokalnom pravosuđu nije u skladu sa aktivnostima međunarodne zajednice za formiranje Specijalnog suda.
U tom kontekstu, Dačić je naveo slučaj Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "„Srbija, demokratija, pravda", koji je priveden krajem januara 2014. godine i do danas je u pritvoru uprkos garancijama i apelima Vlade Srbije da mu se dozvoli odbrana sa slobode.
Oliver Ivanović već danima štrajkuje glađu u nastojanju da se izbori za ovo pravo, dodaje ministar spoljnih poslova Srbije.
Farid Zarif je na sednici Saveta bezbednosti pohvalio korake koje su kosovske institucije preduzele da bi Specijalni sud za zločine OVK bio formiran, odnosno usvajanje zakona koji će omogućiti njegovo formiranje.
Dodaje da je zaštita i očuvanje srpske pravoslavne kulture na Kosovu i Metohiji veoma bitno i tester odgovornosti na Kosovu.
Zbog toga je, kaže Zarif, izuzetno bitno da zakonodavni okvir na Kosovu bude poštovan vrlo temeljno.
Tači: Albanci uvek bili većina na Kosovu 
Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači pozvao je članice Saveta bezbednosti da podrže zahtev Kosova za članstvo u Unesku i Interpolu, dodavši da je pokušaj Srbije da to blokira u suprotnosti sa Briselskim sporazumom, prenosi Tanjug
"Čuo sam oštre reči Ivice Dačića. Razumem da je on u predizbornoj kampanji, ali dijalog Beograda i Prištine se nastavlja. Sledeće nedelje srešćemo se u Briselu i nadam se da ćemo se dogovoriti o važnim stvarima – o telekomunikacijama, energetici, ZSO", rekao je Tači u Njujorku.
Osvrćući se na izlaganje šefa srpske diplomatije, Tači je rekao da su Albanci uvek bili većina na Kosovu i da Dačić mora da shvati da se srpska administracija, vojska i policija nikad neće vratiti.
"Vaš san je završen jednom zasvagda, ako pokrenete rat – izgubićete", rekao je Tači.
Za mapu sa srpskim kulturnim nasleđem na Kosovu i onim šta je uništeno, o kojoj je govorio Dačić, Tači je rekao da je to "propagandna brošura" i očajnički čin, kao i da su srpske snage uništile više od 300 verskih objekata na Kosovu.
Hašim Tači je na sednici SB UN rekao da je Kosovo već članica Svetske banke i MMF-a i da je Kosovo sposobno da postane članica Uneska pre nego što postane članica UN pod uslovom da dobije dve trećine glasova podrške.
"Konačan ishod ćemo znati u novembru", dodao je Tači, dodavši da Priština razume da UN ne žele da budu odgovorne i da prepuštaju članicama da odluče o tome.
Tači takođe tvrdi da je srpsko versko i kulturno nasleđe na Kosovu bezbedno, a pozivao je članice SB UN da posete Kosovo i uvere se u to.
Pomenuo je i probleme na Kosovu, ali je istakao da je Kosovo danas bezbedno.
"Mi smo šampioni u borbi protiv ekstremizma u regionu", tvrdi Tači.
Članice Saveta bezbednosti UN su na sednici posvećenoj Kosovu pozdravile nastavak dijaloga Beograda i Prištine i podržale korake kosovskih vlasti u pravcu formiranja Specijalnog suda za zločine OVK.
Ambasador Kine je tokom debate istakao da Peking poštuje teritorijalni integritet Srbije i da smatra da se problemi mogu najbolje rešiti dijalogom u okviru rezolucije 1244.
Predstavnik Rusije je ocenio da je situacija na Kosovu daleko od stabilne i da govor šefa kosovske diplomatije Hašima Tačija samo potvrđuje da na Kosovu postoje još veliki izazovi.
 
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić,   Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vašington se zalaže za članstvo Kosova

Izvor: Akter, 21.Avg.2015

SAD su se večeras u Savetu bezbednosti UN, na sednici posvećenoj situaciji na Kosovu, založile za prijem Prištine u članstvo Uneska i Interpola..Pružajući podršku nastojanjima Kosova da se učlani u Unesko - čemu se Srbija oštro suprotstavlja - predstavnik SAD je rekao na sednici da Priština...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.