Dačić će izraziti oštro protivljenje prijemu Kosova u Unesko

Izvor: Cafe.ba, 21.Avg.2015, 10:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić će izraziti oštro protivljenje prijemu Kosova u Unesko

BEOGRAD- Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić danas će na sjednici Savjeta bezbjednosti UN izraziti oštro protivljenje nastojanju Prištine za prijem u Unesko i Interpol i apelovati da se izvrši pritisak na Prištinu da se što prije formira Zajednica srpskih opština /ZSO/.

Dačić će istaći da se na osnovu i dalje važeće rezolucuje 1244 Savjeta bezbjednosti Kosovo ne može smatrati državom i subjektom međunarodnog prava, pa samim tim se ne može kvalifikovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << za prijem u takvu vrstu međunarodnih organizacija, javio je RTS.

Dačić će ponoviti spremnost Beograda na nastavak konstruktivnog dijaloga sa Kosovom na najvišem nivou uz posredovanje EU i apelovati na zemlje članice Savjeta bezbjednosti UN da izvrše dodatni politički pritisak na Prištinu na što skorije osnivanje Zajednice srpskih opština, kako je to planirano briselskim sporazumom.

On će iznijeti ozbiljnu zabrinost zbog određenih proceduralnih propusta suda Euleksa na Kosovu u vezi sa slučajem Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" kojem se sudi za navodne ratne zločine i koji je u pritvoru od janura 2014. godine, uprkos svim garancijama i apelima Vlade Srbije da mu se dozvoli odbrana sa slobode.

Dačić će informisati članove Savjeta bezbjednosti da Ivanović već danima štrajkuje glađu u nastojanju da se izbori za to pravo i pozvati na pomoć u rješavanju tog slučaja.

On će ponoviti stav Srbije da se do trajnog i održivog rješenja za pitanje Kosova i Metohije može jedino doći kroz dijalog i ostvarivanje procesa međusobnog pomirenja.

Dačić će izraziti očekivanje da će EU nastaviti da olakšava dijalog Beograda i Prištine uz ponavljanje spremnosti Srbije na nastavak aktivnog angažovanja na primjeni briselskog dogovora.

Savjet bezbjednosti UN održaće danas redovnu sjednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji, na kojoj će svoj posljednji izvještaj podnijeti dosadašnji šef Unmika Farid Zariv, kojeg će od 31. avgusta zamijeniti, takođe, avganistanski diplomata Zahir Tanin.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Cafe.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

O Kosovu pred Savetom bezbednosti

Izvor: RTS, 21.Avg.2015

Savet bezbednosti UN održava redovnu sednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji. Svoj poslednji izveštaj za period od 16. aprila do 15. jula 2015. podneće dosadašnji šef Unmika Farid Zarif. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zastupa stavove Srbije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.