NASA i SpejsEks udružuju snage u proučavanju Zemlje

Izvor: VOA, 23.Maj.2024, 19:43

NASA i SpejsEks udružuju snage u proučavanju Zemlje

VAŠINGTON — Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA) i kompanija SpejsEks se udružuju u proučavanju zdravlja planete Zemlje, na način na koji se to nikada do sada nije radilo. Misija najnovijeg satelita je da ispita Zemljin vazduh i vodu. Raketa Spejseks Falkon 9 uzletela je iz baze Kejp Kanaveral na Floridi. Ona nosi najnoviji NASA satelit za posmatranje Zemlje pod nazivom Pejs (PACE), što je skraćenica od Plankton, Aerosol, Klaud, Ekosistem okeana. Njegova misija je da ispita Zemljine vodu i vazduh na do sada neuobičajen način. Džeremi Verdel, naučnik, kaže da je misija Pejs sledeća velika investicija NASA u kombinovanu studiju mora i neba. "Posebno je dizajnirana da traga za mikroskopskim, često nevidljivim okruženjem koje se manifestuje u atmosferi kao atmosferski aerosol, što su čestice kao što su polen, kapljice mora, zagađenje, vulkanski pepeo." U okeanu će da prati fitoplankton, sićušne organizme za koje naučnici kažu da proizvode oko 50 odsto kiseonika koji udišemo. “Pomoću Pejsa možemo da pratimo filoplanktonsku zajednicu, ali i druge korisne zajednice i njihove promene u prostoru i vremenu. Kao i da pratimo kretanje štetnih zajednica", kaže Verdel. To će naučnicima pomoći da bolje shvate uticaj klimatskih promena na planetu i doprineti usmeravanju političkih odluka u ublažavanju njihovog negativnog uticaja. Očekuje se da će Pejs takođe da pomogne u razvoju novih tehnologija. “Instrumenti na satelitu su toliko revolucionarni da postoji neograničena količina otkrića koja će se ostvariti. Njegov opseg i bogatstvo informativnog sadržaja takođe bi mogli da pomognu nauci da se obnovi način na koji se upravlja podacima u naučnim zajednicama, mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji", objašnjava Verdel. Pejs je dizajniran da ostane u svemiru tri godine, ali naučnici se nadaju da će trajati najmanje deceniju – kako bi čovečanstvu pomogao da prati svoju planetu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Novi satelit će proveravati Zemljinu atmosferu, vazduh i vodu

Izvor: VOA, 23.Maj.2024

Američka agencija za svemirska istraživanja NASA i kompanija SpejsEks se udružuju u proučavanju zdravlja planete Zemlje, na način na koji se to nikada do sada nije radilo. Misija najnovijeg satelita je da ispita Zemljin vazduh i vodu.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.