O Kosovu pred Savetom bezbednosti

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Kosovu pred Savetom bezbednosti

Savet bezbednosti UN održava redovnu sednicu posvećenu situaciji na Kosovu i Metohiji. Svoj poslednji izveštaj za period od 16. aprila do 15. jula 2015. podneće dosadašnji šef Unmika Farid Zarif. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zastupa stavove Srbije.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ponovio je da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izuzetno ceni prisustvo misije UN na KiM i da se snažno protivi smanjenu misije.

Ministar spoljnih poslova ističe da je Srbija posvećena dijalogu Beograda i Prištine koji se vodi uz posredovanje Brisula.
"Srbija dosledno ispunjava sve svoje obaveze proistekle iz Briselskog sporazuma. Drago mi je što je formiranje ZSO i u ovom izveštaju pomenuto kao ključno pitanje, ali i što je poseta premijer Aleksandra Vučića Albaniji prepoznata kao korak ka jačanju stabilbnosti u regionu", ističe Dačić.
Šef srpske diplomatije je članicama SB UN preneo i da Vlada Srbije pridaje poseban značaj iznalaženju rešenja za interno raseljena lica, a stvaranje uslova za njihov održivi povratak jedan je od ključnih segmenata procesa pomirenja.
"Od preko 220.000 lica koja su napustila Kosovo od 1999. godine, u proteklih 16 godina održiv povratak je ostvarilo samo njih 1,9 odsto a u Srbiji je i dalje raseljeno oko 204.000 lica. Prema tome, procenat održivog povratka je u konkretnom slučaju ispod svih svetskih standarda i proseka", ukazao je Dačić.
Kako kaže, od juna 1999. godine do danas, 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno-istorijskih spomenika, bili su mete napada.
Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.
"Na prostoru KiM uništena su 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, pokradeno je više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta. Uništeno je ili oštećeno 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, a na više od 50 njih ne postoji nijedan čitav spomenik", navodi Dačić.

Šef srpske diplomatije ističe da su napadi na srpsku baštinu u tom smislu napadi na identitet Srba i imaju direktan uticaj na njihov osećaj prihvaćenosti u lokalnoj sredini i deo su procesa menjanja istorijskih činjenica u cilju marginalizacije i eliminisanja Srba i Srbije iz istorije KiM.
Dačić, takdođe, upozorava na drastičan raskorak između deklarativnog zalaganja i stvarnog postupanja Prištine po pitanju zaštite srpskog kulturnog nasleđa.
"Složićete se sa mnom da bi neko ko pretenduje na članstvo u Unesko morao, ne samo rečima već i delima, potvrditi privrženost i posvećenost ciljevima i principima Ustava Uneska, s kojima su nesumnjivo nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana kako bi se uklonili tragovi vekovnog postojanja jednog naroda na nekom prostoru, kao i nekažnjavanje počinilaca ovakvih varvarskih akata nedostojnih 21. veka", naglašava Dačić. 
Farid Zarif je na sednici Saveta bezbednosti pohvalio korake koje su kosovske institucije preduzele u formiranju Specijalnog suda za zločine OVK, odnosno usvajanje zakona koji će omogućiti njegovo formiranje.
Dodaje da je zaštita i očuvanje srpske pravoslavne kulture na Kosovu i Metohiji veoma bitno i tester odgovornosti na Kosovu.
Zbog toga je, kaže Zarif, izuzetno bitno da zakonodavni okvir na Kosovu bude poštovan vrlo temeljno.
Generalni sekretar UN Ban Kimun je u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula 2015. izrazio zabrinutost i žaljenje zbog sporosti kosovskih institucija u osnivanju specijalnog suda za ratne zločine ocenivši da bi osnivanje tog suda bilo dokaz privrženosti Kosova pravdi i značajan doprinos pomirenju.
Dosadašnjeg šefa Unmika Farida Zarifa od 31. avgusta zameniće avganistanski diplomata Zahir Tanin.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dačić: Neprihvatljivo članstvo Kosova u Unesku i Interpolu

Izvor: RTS, 21.Avg.2015

Na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu i Metohiji, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je članstvo Kosova u Unesku i Interpolu neprihvatljivo. Dosadašnji šef Unmika Farid Zarif je, podnoseći izveštaj za period od 16. aprila do 15. jula 2015, rekao...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.