Dačić: Ne uvođenje viza, nego EU

Izvor: B92, 13.Nov.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ne uvođenje viza, nego EU

Berlin -- Uvođenje viza bi bilo potpuno kontraproduktivno, sada nije trenutak za tu temu, nego za teme kao što je otpočinjanje pregovora o ulasku u EU, kaže Ivica Dačić.

Premijer je tako odgovorio na pitanje o mogućnošći da se ponovo uvedu vize za građane Srbije. Dačić je rekao i da Beograd "ima u Briselu konstruktivan stav u vezi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa mnogo većim problemima" i ukazao da je on "u dijalogu sa (kosovskim premijerom Hašimom) Tačijem".

Dačić je u Berlinu rekao da Vlada Srbije ne zavisi ni od jednog monopoliste ili oligarha i istakao da zato poziva nemačke investitore u Srbiju.

On je danas bio gost na Danu istočnoevropske privrede koji organizuje Udruženje za istočnu i centralnu Evropu, a posle sastanka s privrednicima razgovarao je i s grupom nemačkih i stranih novinara.

Tom prilikom je ukazao da bi ponovno uvođenje viza za građane Srbije zbog povećanog broja zahteva za azil njenih građana u nekoliko zemalja Evropske unije (EU), bilo "pogrešna odluka koja bi bila izuzetno negativna poruka za Srbiju".

"Mi želimo ekonomski sistem u skladu sa evropskim standardima i tu nema mesta za oligarhe, oni su malo istočnije od nas", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje koliko u oligarsi ugrožavaju ekonomski napredak Srbije.

Na pitanje o tome kakvi su uslovi poslovanja u Srbiji, Dačić je odgovorio da su "isti kao i u Nemačkoj", te da Srbija ima "otvoreno tržište bez carinskih barijera" i "politički stabilnu vladu koje ide evropskim putem s ciljem da što pre dobije datum otpočinjanja pregovora o članstvu u EU".

Predsednik Vlade je naveo i da u slučaju građana Srbije koji traže azil u Nemačkoj "nije reč o političkim azilantima, već o ljudima koji žele da zarade sumu veliku u odnosu na to koliki je iznos prosečne plate u Srbiji".

U razgovoru s novinarima u Berlinu Dačić je rekao da se radi o "Romima i Albancima prema kojima ne mogu da se preduzimaju mere koje bi mogle da se okarakterišu kao kršenje ljudskih prava".

Dodao je da "poziva nemačke kolege da dođu u Srbiju i da u zajedničkim nastupima obeshabre lažne azilante da dalje dolaze u Nemačku".

Nemačku je Dačić nazvao "ključnim partnerom Srbije u EU" i rekao da se "nova vlada trudi da ima dobru komunikaciju s Nemačkom", te da smatra da je u tom pogledu već mnogo urađeno.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Amerikanci dali Dačiću vetar u leđa

Izvor: Press, 13.Nov.2012

Premijer Ivica Dačić tokom razgovora u Briselu sa kosovskim premijerom mora da sačuva najmanje pet srpskih institucija na Kosovu: sudstvo, školstvo, zdravstvo, lokalne samouprave i socijalni rad, poručuju sagovornici Pressa posle najave američkog ambasadora Majkla Kirbija da bi SAD ipak volele...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.