Dačić: Male šanse za kandidaturu i u martu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Male šanse za kandidaturu i u martu

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da su male šanse da Srbija i u martu dobije status kandidata za EU, jer teško da može da promeni svoj stav o Kosovu.

Srbija ima legitimno pravo da brani svoje nacionalne interese, rekao je Dačić i apelovao na evropske partnere da "polako krenu u ostvarivanje ranije datih obećanja gradjanima Srbije" da Srbija ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evropsku perspektivu.

"Mi želimo u Evropsku uniju i to je naš nacionalni interes, ali svako u pregovorima sa EU gleda da zaštiti svoje nacionalne interese. Zašto bi mi bili manje Srbi, nego (Dejvid) Kameron Englez", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbije.

"Ako traže od vas da priznate teritorijalni integritet dela vaše teritorije, da Kosovo u regionalnim forumima bude predstavljeno bez naznake da je to specifična situacija, onda nije šija nego vrat. Mnogo poštenije je da se kaže priznajte Kosovo, nego da nas mrcvare tako što ne govore šta se stvarno traži od nas", rekao je on.

"Moguće je da ne traže formalno da priznamo Kosovo, ali ako prihvatite ovo što se od nas traži, to onda nije daleko od onoga što sam rekao", istakao je Dačić.

On je napomenuo da je Kosovo trenutno jedini uslov za kandidaturu, koji, kako je naveo, u evropskoj agendi nije ni postojao do pre nekoliko meseci.

Dačić je mišljenja da postoji konsenzus o tome da je korisno za Srbiju da ide evropskim putem, ali da u svemu tome, kako je kazao, mora postojati linija ispod koje Srbija ne može da ide.

Povezane vesti: "Koha ditore": Kfor razočaran Euleksom Kacin: EU od Srbije nije tražila da prizna Kosovo Fejt: Ukidanje paralelnih struktura uslov za status kandidata Dačić: Da se ne lažemo, uslov za EU je priznanje Kosova Kacin: Nema novih uslova, pokažite se na delu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.