Dačić: Hapšenje radnika Crvenog krsta je pritisak na Srbe na KiM

Izvor: Blic, 14.Sep.2017, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Hapšenje radnika Crvenog krsta je pritisak na Srbe na KiM

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas povodom hapšenja ljudi iz Crvenog krsta na Kosovu i Metohiji da se nastavlja pritisak na tamošnji srpski narod, kojem se šalje poruka da može biti optužen za sve i svašta.

Dačić je za Radio-televiziju Srbije kazao da treba imati spremne pravne timove koji će se boriti i pružati podršku srpskom narodu.

Naveo je da je reč o poruci iz Prištine Srbima da mogu da budu optuženi za sve i svašta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Pogledajte dokle smo došli kada se i Crveni krst smatra za neprijatelja", naveo je Dačić i dodao da se međunarodna zajednica ljuti, jer je oštro reagovao na to što se traži ukidanje Misije UN.

Upitao je: "Pa, šta da radimo? Da aplaudiramo i gledamo kako druge zemlje priznaju Kosovo?"

Govoreći o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji, Dačić je kazao da je važno da je on pokrenut jer se kosovsko pitanje koristilo uglavnom na dva načina - izbegavanjem teme ili korišćenjem u kampanjama za razne nacionalističke retorike koje nemaju veze sa realnošću.

Dačić je kazao i da se ne čuje reakcija međunarodne zajednice na nacionalističke ispade u Hrvatskoj, dodajući da je siguran da reakcija ne bi izostala da su se takvi ispadi dešavali u Beogradu.

O EU: Ili proširenje, ili lagano odumiranje

Komentarišući govor predsednika EK Žan-Klod Junkera u kome je rekao da nema proširenja EU do 2019. godine, Dačić je rekao da to nije različito u odnosu na ono što je Junker ranije govorio i da je čak bio, kaže, malo i blaži.

Dačić smatra da će EU, ili nastaviti proširenje ili će imati proces laganog odumiranja.

"Ili će Evropska unija nastaviti sa procesom proširenja ili će ona imati proces laganog odumiranja", dodao je šef srpske diplomatije.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i SAD, Dačić je rekao "kad se slonovi svađaju, obično trava nastrada".

"Sad je jedna teza da mi imamo korist od sankcija Rusiji. To je apsolutna glupost zato što je naša spoljnotrgovinska razmena manja, a zapadnih zemalja veća nego ranije", rekao je Dačić i dodao da zemlja koja je mala poput Srbije mora da traži 'svoje mesto pod suncem'".

Kaže da je na primeru Srbije, zapad srušio međunarodno pravo bombardujući našu zemlju, te kako je naveo, otcepio deo naše teritorije.

On je u tom smislu podsetio da je nedavno došao iz posete Vijetnamu.

"Kada otuda dođete, onda vidite šta znači kršenje međunarodnog prava. Kada Srbiji neko nešto zamera, takođe bih rekao da u Vijetnamu nije bilo komandne odgovornosti i da je najveći nivo koji je odgovarao narednik", naveo je Dačić.

Usklađivanje zajedničke spoljne politike sa EU

Kada je reč o usklađivanju zajedničke spoljne i bezbednosne politike sa EU, ministar napominje da imamo rok do ulaska u EU, a ne zna se kada će to biti.

"Nadam se da će dotle da se završi sukob Zapada s Rusima. Ako se dotle ne završi, onda smo svi mi u velikom problemu pa i sama EU. Treba da gledamo svoje interese, kako Englezi kažu, sve je promenljivo, prijatelji, neprijatelji, stalni su samo engleski interesi, stalni su samo srpski interesi", naveo je Dačić.

U oktobru bi, prema njegovim rečima, Srbiju trebalo da poseti delegacija Evropske službe za spoljne poslove koju vodi Federika Mogerini.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.