Visoka cena srpskog podviga

Izvor: Vesti-online.com, 29.Okt.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Visoka cena srpskog podviga

Povodom obeležavanja sto godina od izbijanja Prvog svetskog rata u Minhenu je održana svečana akademija na kojoj se kroz referate, dokumente, scensko-muzičke sadržaje govorilo o doprinosu Srbije savezničkoj pobedi.

Izazvale buru oduševljenja: Ivana i Jelena Žigon i Bojana Peković

 

Organizatori akademije su Srpska kulturna zajednica Minhen (SKZM) i Srpska pravoslavna crkvena opština Minhen uz podršku Generalnog konzulata Srbije u Minhenu. U ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << organizatora oko stotinu prisutnih pozdravili su dr Milica Končar predsednica SKZM i protojerej Marinko Rajak starešina hrama Sv. Jovana Vladimira kralja srpskog, a obratili su im se i članovi uprave SKZM Vida Cvetić i Miodrag Kreculj.

 

Izložba

Gosti na svečanoj akademiji mogli su da pogledaju izložbu fotografija i dokumenata koji govore o Prvom svetskom ratu. Posebno su bile zanimljive fotografije detalja sa Cerske i Kolubarske bitke, koje su donesene iz Međuopštinskog istorijskog arhiva Šabac.

Na početku je hor Singidunum pod upravom Vladimira Milosavljevića otpevao himnu "Bože pravde".

 

U prvom delu programa posetioci su imali priliku da saslušaju referate Radomira Petrovića, direktora Šabačkog arhiva, dr Darija Vidojkovića asistenta na Katedri za noviju istoriju Univerziteta u Regenzburgu i dr Vladimira Umeljića istoričara umetnosti iz Ašafenburga.

 

Oni su govorili o borbi srpske vojske, njenom herojskom doprinosu savezničkoj pobedi, ali i stradanju vojnika i civilnog stanovništva tokom rata, kao i golgoti prilikom povlačenja preko Albanije.

 

Petrović, Vidojković i Umeljić

Ugledni gosti

Pored sveštenika protojereja-stavrofora Slobodana Milunovića i Đorđa Trajkovića, protojereja Marinka Rajaka i Milorada Jovanovića, svečanoj akademiji prisustvovali su Snežana Miljanić generalni konzul Republike Srbije u Minhenu, mr Igor Bajić zadužen za ekonomska pitanja u GK RS i Božo Dragičević vicekonzul Generalnog konzulata BiH u Minhenu.

Uz izložbu dokumenata, fotografija i zapisa iz Prvog svetskog rata kao i video materijal, saopšteno je dosta detalja koji potvrđuju veliku žrtvu vojske i naroda Srbije, ali i junaštvo njenih vojnika što su priznali njihovi saveznici, ali i neprijatelji. Završnica prvog dela svečane akademije protekla je u ukazivanju na sve češće pokušaje revizije rezultata Prvog svetskog rata, kao i relativizacije stvarne krivice za izbijanje Velikog rata.

U pauzi između prvog i drugog dela programa Marko Jovanović na tamburici i solista hora Singidunum Vera Bermel izveli su nekoliko narodnih pesama.

Drugi deo programa u kome su učestvovale Jelena i Ivana Žigon i Bojana Peković u publici je izazvao mnogo emocija, pa i suza. Deo muzičko-scenskog spektakla "Stojte galije carske" koji je nedavno izveden u beogradskom Sava centru, videla je i publika u Minhenu. Ivana i Jelena Žigon su u ulozi mlade i stare Milunke Savić, srpske heroine iz Velikog rata, publici dočarale deo muzičko-scenskog spektakla izvedenog u Sava Centru.

 

Ivana Žigon je posetiocima objašnjavala, ali i aktivno učestvovala u prikazu muzičko-scenskog spektakla a posebno je publiku oduševila mlada Bojana Peković koja je u spektaklu imala ulogu Majke Srbije. U jednom delu programa Bojana Peković je uz gusle otpevala pesmu i izazvala pravu buru oduševljenja posetilaca

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.