Ivana Žigon
Ivana Žigon

Filmska diva Ivana Žigon

Ivana Žigon rođena je 02. februara 1968. godine u Beogradu. Kćerka je reditelja i glumca Steve Žigona kao i majke glumice Jelene Jovanović Žigon, dolazi iz umetničke porodice. Završila je fakultet dramskih umetnosti i srednju muzičku školu.
Ostvarila je poznate uloge u filmovima, serijama, i dramskim komadima, višestruko nagrađivana kao glumica godine radom u pozorištu. Od uloga u filmovima pojavljivala se u filmu Poslednji krug u Monci, Hajde da se volimo, seriji Oriđinali kao Ruška gde je ostala zapažena fascinantnom glumom. Dok su njena najznačajnija ostvarenja i uloge odigrane u pozorištima širom zemlje i sveta.

Nagrade za doprinos kulturi i pozorištu:

Kosovka devojka u scenskom spektaklu Kosovski Boj, u režiji Petra Zeca 1989. godine.
Marija u Bogojavljenskoj noći Šekspira, u režiji Jagoša Markovića 1993. godine.
Koštana Bore Stankovića u režiji Branislava Mićunovića u Nišu, 1995. godine.
Uloga Dezdemone Otelo na Novosadskom festivalu u režiji Steve Žigona, kao i Nastasja Filipovna Idiot Dostojevskog u narodnom pozorištu Beograda 1996. godine.
2000. godine je briljirala ulogom kao Nina Zarečna u Galebu Čehova, a 2003. godine ulogom Lepe Helene u Faustu Getea.
Dobitnica je nagrade Ćuran u Jagodini na festivalu komedije, kao i velika nagrada za Koštanu na festivalu Joakim Vujić.
Međunarodna nagrada Ivani je pripala 2003. godine u Moskvi. Zlatni Vitez za najbolju žensku ulogu Gospođicu Juliju.

Prvakinja je drame narodnog pozorišta, predsednik Srpsko Ruskog Prijateljstva, i umetnički rukovodilac pevačkog ansambla Kosovski Božuri od 2005. godine.
Gde je sa decom sa Kosova i Metohije održala preko sto koncerata u svetu. Predvodila je mnogo uspešnih humanih i kulturnih akcija, gde je nagrađena ordenom za veru i vernost Andrej Prvozvani, i nagradu specijalnu Večernjih Novosti za humani doprinos i pomoć ugroženoj deci na Kosovu i Metohiji.
Bavi se režijom, radovima, pisanjem, njeni najpoznatiji intervjui urađeni su Poslednji Evropljanin Nikita Mihalkov, i intervju sa Beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Tečno govori ruski, spanski, francuski, i engleski.
Majka je sina Steve, koji je dobio ime po svom dedi slavnom domaćem glumcu Stevanu Žigonu.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: juGmedia, 28.Jun.2017, 23:42

Digli ruke od Vidovdanske tradicije

Digli ruke od Vidovdanske tradicije

I dok su ranijih godina Vidovdanske večeri u dvorištu rudarske crkve nadomak Leskovca posećivali Ivana Žigon, Miša Janketić, Momir Bradić i mnogi drugi poznati srspki umetnici, večeras se pod krovom konaka starog nekoliko vekova skupilo svega desetak ljudi, ne računajući organizatore ove manifestacije koja se održava po 12. put za redom. Najveći broj vernika okuplja se na ovom mestu za Sveta Petku, a ranijih godina Vidovdanske večeri brojile su i po nekoliko stotina posetilaca.

Detaljnije >>


Izvor: B92, 10.Jun.2017, 14:48

Dan kosmetskih žrtava: Zahvalnice Vučiću, Ivani Žigon...

Dan kosmetskih žrtava: Zahvalnice Vučiću, Ivani Žigon...

Beograd -- Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM i Kancelarija za KiM obeležili su u 12:44 Dan kosmetskih žrtava i uručili zahvalnice.. Među nagrađenima je i predsednik Aleksandar Vučić, u čije ime je zahvalnicu primio (savetnik) Vladimir Božović. Prisustvovao je i ministar odbrane Zoran Đorđević. Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je poručio da su te žrtve svetinja i da država neće zaboraviti Srbe na KiM. Kozarev...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Maj.2017, 11:39

BEOGRAD MI JE PEČATIRAO SRCE: Na Danima Beograda u Moskvi slavni Mihalkov ponovo uz Srbiju

BEOGRAD MI JE PEČATIRAO SRCE: Na Danima Beograda u Moskvi  slavni Mihalkov ponovo uz Srbiju

Delegacija umetnika na čelu sa Ivanom Žigon susrela se sa čuvenim režiserom Nikitom Mihalkovim koji je poznat kao veliki prijatelj srpskog naroda.. Tokom Dana Beograda u Moskvi na otvaranju "Beogradskog kutka" nastupili su "Kosovski božuri" Ivane Žigon, što je sudeći po reakcijama stanovnika Moskve, bio pun pogodak. Prema rečima prisutnih, Srbija...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2017, 11:45

SPEKTAKL NA RUSKOM TRGU: Naša predstava o pobedi nad fašizmom oduševila Ruse!

SPEKTAKL NA RUSKOM TRGU: Naša predstava o pobedi nad fašizmom oduševila Ruse!

Sinoć je povodom Dana pobede u Stavropolju nadomak Kavkaza izveden muzičko-scenski spektakl ,,Beli ždralovi" po scenariju i režiji Ivane Žigon.. Delegacija umetnika na čelu sa Ivanom Žigon uz učešće operskih pevača Marka Kalajanovića i Marijane Šovran, balerine Ljiljane Velimirov, ansambla Drim Tim iz йagodine predstavila je našu zemlju na ruskom Trgu heroja pred velikim brojem ljudi. Osim 20 naših umetnika u velikom kulturnom događaju koji je još...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2017, 14:16

Na Dan pobede pred Rusima priča o našem prkosu Hitleru

Na Dan pobede pred Rusima priča o našem prkosu Hitleru

U gradu Stavropolju u blizini Kavkaza večeras na Dan pobede biće izveden muzičko-scenski spektakl BELI ŽDRALOVI po scenariju i u režiji Ivane Žigon.. Pre pet godina Ivana je stala na čelo inicijative za proslavu Dana pobede nad fašizmom u Srbii i sa kompozitorom Ninoslavom Ademovićem ostvarila veliki muzičko-scenski spektakl posvećen sovjetskom vojniku. Od tada ova predstava gostuje u Rusiji i Belorusiji povodom proslave 9. maja, prenoseći kroz umetnost i ponosnu istoriju...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2017, 18:55

Ivana Žigon i "Sibirski vitezovi" u Trebinju

TREBINJE - Izvođenjem tradicionalnih kozačkih pjesama ispunjenih sjetom, ali i slovenskim ponosom i prkosom, Kozački ansambl Narodnog pozorišta iz Irkutska "Sibirski vitezovi" i prvakinja srpske drame Ivana Žigon podigli su na noge Trebinjce i Trebinjke na koncertu u Kulturnom centru Trebinje, gdje su mnogi i pjevali i plakali poneseni ogromnom energijom njihove pjesme.. Sibirci su na samo njima svojstven način izvodili pjesme o Srbiji i Kosovu i Metohiji, ujedinjeni sa ženskim...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Apr.2017, 13:05

Jedno selo oduševljava našu glumicu: "Ovo je prava Srbija, ovde su pravi, naši ljudi"

Jedno selo oduševljava našu glumicu: Ovo je prava Srbija, ovde su pravi, naši ljudi

Naša glumica Ivana Žigon vreme sa svojim sinom Stevom voli da provodi u selu Misača kod Aranđelovca. Seoska idila im prija, a kaže da tamo žive "pravi ljudi". Pogledajte šta je ona još rekla.

Detaljnije >>