Ivana Žigon
Ivana Žigon

Filmska diva Ivana Žigon

Ivana Žigon rođena je 02. februara 1968. godine u Beogradu. Kćerka je reditelja i glumca Steve Žigona kao i majke glumice Jelene Jovanović Žigon, dolazi iz umetničke porodice. Završila je fakultet dramskih umetnosti i srednju muzičku školu.
Ostvarila je poznate uloge u filmovima, serijama, i dramskim komadima, višestruko nagrađivana kao glumica godine radom u pozorištu. Od uloga u filmovima pojavljivala se u filmu Poslednji krug u Monci, Hajde da se volimo, seriji Oriđinali kao Ruška gde je ostala zapažena fascinantnom glumom. Dok su njena najznačajnija ostvarenja i uloge odigrane u pozorištima širom zemlje i sveta.

Nagrade za doprinos kulturi i pozorištu:

Kosovka devojka u scenskom spektaklu Kosovski Boj, u režiji Petra Zeca 1989. godine.
Marija u Bogojavljenskoj noći Šekspira, u režiji Jagoša Markovića 1993. godine.
Koštana Bore Stankovića u režiji Branislava Mićunovića u Nišu, 1995. godine.
Uloga Dezdemone Otelo na Novosadskom festivalu u režiji Steve Žigona, kao i Nastasja Filipovna Idiot Dostojevskog u narodnom pozorištu Beograda 1996. godine.
2000. godine je briljirala ulogom kao Nina Zarečna u Galebu Čehova, a 2003. godine ulogom Lepe Helene u Faustu Getea.
Dobitnica je nagrade Ćuran u Jagodini na festivalu komedije, kao i velika nagrada za Koštanu na festivalu Joakim Vujić.
Međunarodna nagrada Ivani je pripala 2003. godine u Moskvi. Zlatni Vitez za najbolju žensku ulogu Gospođicu Juliju.

Prvakinja je drame narodnog pozorišta, predsednik Srpsko Ruskog Prijateljstva, i umetnički rukovodilac pevačkog ansambla Kosovski Božuri od 2005. godine.
Gde je sa decom sa Kosova i Metohije održala preko sto koncerata u svetu. Predvodila je mnogo uspešnih humanih i kulturnih akcija, gde je nagrađena ordenom za veru i vernost Andrej Prvozvani, i nagradu specijalnu Večernjih Novosti za humani doprinos i pomoć ugroženoj deci na Kosovu i Metohiji.
Bavi se režijom, radovima, pisanjem, njeni najpoznatiji intervjui urađeni su Poslednji Evropljanin Nikita Mihalkov, i intervju sa Beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.
Tečno govori ruski, spanski, francuski, i engleski.
Majka je sina Steve, koji je dobio ime po svom dedi slavnom domaćem glumcu Stevanu Žigonu.

Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Maj.2017, 11:45

SPEKTAKL NA RUSKOM TRGU: Naša predstava o pobedi nad fašizmom oduševila Ruse!

SPEKTAKL NA RUSKOM TRGU: Naša predstava o pobedi nad fašizmom oduševila Ruse!

Sinoć je povodom Dana pobede u Stavropolju nadomak Kavkaza izveden muzičko-scenski spektakl ,,Beli ždralovi" po scenariju i režiji Ivane Žigon.. Delegacija umetnika na čelu sa Ivanom Žigon uz učešće operskih pevača Marka Kalajanovića i Marijane Šovran, balerine Ljiljane Velimirov, ansambla Drim Tim iz йagodine predstavila je našu zemlju na ruskom Trgu heroja pred velikim brojem ljudi. Osim 20 naših umetnika u velikom kulturnom događaju koji je još...

Detaljnije >>


Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2017, 14:16

Na Dan pobede pred Rusima priča o našem prkosu Hitleru

Na Dan pobede pred Rusima priča o našem prkosu Hitleru

U gradu Stavropolju u blizini Kavkaza večeras na Dan pobede biće izveden muzičko-scenski spektakl BELI ŽDRALOVI po scenariju i u režiji Ivane Žigon.. Pre pet godina Ivana je stala na čelo inicijative za proslavu Dana pobede nad fašizmom u Srbii i sa kompozitorom Ninoslavom Ademovićem ostvarila veliki muzičko-scenski spektakl posvećen sovjetskom vojniku. Od tada ova predstava gostuje u Rusiji i Belorusiji povodom proslave 9. maja, prenoseći kroz umetnost i ponosnu istoriju...

Detaljnije >>

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2017, 18:55

Ivana Žigon i "Sibirski vitezovi" u Trebinju

TREBINJE - Izvođenjem tradicionalnih kozačkih pjesama ispunjenih sjetom, ali i slovenskim ponosom i prkosom, Kozački ansambl Narodnog pozorišta iz Irkutska "Sibirski vitezovi" i prvakinja srpske drame Ivana Žigon podigli su na noge Trebinjce i Trebinjke na koncertu u Kulturnom centru Trebinje, gdje su mnogi i pjevali i plakali poneseni ogromnom energijom njihove pjesme.. Sibirci su na samo njima svojstven način izvodili pjesme o Srbiji i Kosovu i Metohiji, ujedinjeni sa ženskim...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Apr.2017, 13:05

Jedno selo oduševljava našu glumicu: "Ovo je prava Srbija, ovde su pravi, naši ljudi"

Jedno selo oduševljava našu glumicu: Ovo je prava Srbija, ovde su pravi, naši ljudi

Naša glumica Ivana Žigon vreme sa svojim sinom Stevom voli da provodi u selu Misača kod Aranđelovca. Seoska idila im prija, a kaže da tamo žive "pravi ljudi". Pogledajte šta je ona još rekla.

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Feb.2017, 13:28

Peščana bajka ili kako Ksenija Simonova vidi Srbiju

Peščana bajka ili kako Ksenija Simonova vidi Srbiju

Kako izgleda kada sa deset prstiju, šakom peska i par zamaha imate moć da oslikate životnu priču jednog naroda, juče je na sceni "Raša Plaović" Narodnog Pozorišta pokazala umetnica Ksenija Simonova.. Ksenija Simonova u najsitnijim česticama peska svedoči o ljubavi između Srbije i Rusije, najavila je umetnicu koja je u Beograd stigla s Krima, Ivana Žigon, prvakinja Narodnog pozorišta. Ksenija je, inače, pobednica emisije "Ukrajina ima talenat 2009", gostuje...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Dec.2016, 15:47

EMOTIVAN OPROŠTAJ IVANE ŽIGON: Pamtićemo svaki njihov zvižduk, odskok i akord – neka im je večna slava!

 EMOTIVAN OPROŠTAJ IVANE ŽIGON: Pamtićemo svaki njihov zvižduk, odskok i akord – neka im je večna slava!

Onoliko koliko su donosili ljudima radosti, toliko je danas u našim srcima tuge. Vest da se srušio avion ruskog Ministarstva odbrane „Tu-154“ u Crnom moru, kao grom je pogodila planetu, a posebno činjenica da su u njemu poginuli svi putnici, među kojima je bio i čuveni ruski vojni ansambl Aleksandrov. Ova strašna tragedija je odnela živote ljudi čiji je gubutik ceo svet osetio, a naša poznata glumica Ivana Žigon se oprostila sa njima ovim rečima:.

Detaljnije >>

Izvor: Kurir, 30.Nov.2016, 11:00

ZNATE JE IZ ŽIKINE DINASTIJE I KAO MAJKU IVANE ŽIGON: Danas ima 83 godine i izgleda ODLIČNO!

ZNATE JE IZ ŽIKINE DINASTIJE I KAO MAJKU IVANE ŽIGON: Danas ima 83 godine i izgleda ODLIČNO!

.. Jelena je bila supruga pokojnog glumca Steve Žigona i majka je glumice Jelene Žigon...

Detaljnije >>