Ivana Žigon otpevala pesmu kralja Nikole kao vid podrške svojoj braći u Crnoj Gori

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2023, 14:08

Ivana Žigon otpevala pesmu kralja Nikole kao vid podrške svojoj braći u Crnoj Gori

Srpska Marseljeza.

Naša proslavljena glumica Ivana Žigon pre dve godine je otpevala numeru "Onamo 'namo" poznatu i kao Srpska Marseljeza, koja je inače krajem 19. i početkom 20. veka bila narodna himna Crne Gore.

Ivana Žigon je, kako mnogi smatraju, odabrala idealan trenutak za ovu pesmu, budući da ju je otpevala kada se ceo svet intenzivno borio sa pandemijom korona virusa.

- Rečju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i pesmom smo sa vama. Pesma nema granice: Njih ne može zaraziti virus korone. Naročito pesma „Onamo, `namo” ne zna za međe i svakom rečju poništava priznavanje Kosova. Zato smo je otpevali kao podršku svojoj braći dokazavši da se naše predanje ne može staviti u karantin, kao da nijedna granica ne može biti prepreka našem vekovnom zajedništvu - rekla je dramska umetnica tada.

Pesmu kralja Nikole obradio je u duhu odbrana svetinja prvak sveta na harmonici i daroviti mladi kompozitor Predrag Radisavljević, a pesmu je uveličala svojim glasom i guslarka Bojana Peković.

- Posvećujemo ovu pesmu s ljubavlju narodu Crne Gore koji je ustao u odbranu svoje istorije, svojih junaka i vere, i mitropolitu Amfilohiju koji je našem ansamblu „Kosovski božuri”, dao ime pre 15 godina, i tako postao naš kum. Nismo tada ni sanjali da ćemo trajati tako dugo i da ćemo postati neraskidiva porodica. Učinilo nam se jako važno da baš u ovom trenutku pesmu „Onamo, `namo” otpevaju Božuri rođeni u 15 raznih sela na Kosmetu, koji najbolje znaju koliko je važna za opstanak svih nas odbrana svetinja - rekla je tada Žigon.

„Kosovski božuri” koje narod u Crnoj Gori i te kako prati i na internetu i na koncertima, postoji već 18 godina. Ivana ih je okupila dok su još bili deca, a danas oni već imaju svoje porodice.
Pogledaj vesti o: Ivana Žigon,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.