PUBLIKA UME DA PREPOZNA TALENAT! Ivan Bosiljčić o poeziji, glumi i radu u Rusiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2021, 10:07

PUBLIKA UME DA PREPOZNA TALENAT! Ivan Bosiljčić o poeziji, glumi i radu u Rusiji

Povodom umetničke večeri "Naše veče" Ivana Bosiljčića u Kombank dvorani razgovarali smo sa glumcem o poeziji, glumi i projektima na kojima radi u Rusiji

Glumac Ivan Bosiljčić je za portal SrbijaDanas.com takođe otkrio svoj omiljeni stih, ali i koliko su važe emocije u kazivanju poezije.

Koliko u kazivanju poezije za jednog glumca ima faktora posla, veštine, a koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << same emocije?

- U vreme kada sam bio gimnazijalac moje govorenje poezije zasnivalo se samo na emociji. Kroz kasnije školovanje naučio sam pravila dikcije  i načine na koje se analiziraju stihovi. Ali bez obzira na lekcije, svi pedagozi su me podsećali da nikad ne zaboravim odakle je sve počelo - od osećanja, jer bez njih poezija je samo demonstriranje veštine govorenja. Najkorisnije stvari sam naučio od prof. Ljiljane Mrkić Popović, koja je sa neverovatnom pažnjom i sugestivnošću bila velika podrška u pravljenju mog prvog muzičko poetskog projekta još pre 10 godina.

Stih kog domaćeg pesnika je najviše ostavio traga u vama?

- Ima ih mnogo, ali pre par dana sam ponovo naleteo na jedan od najlepših poetskih zapisa Vladike Nikolaja Velimirovića: "Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem i da ga bez stida pokažeš vasioni".

Često se u današnje vreme gluma kod vaših kolega stavlja u drugi plan... Koja je po vašem mišljenju suštinska razlika između umetnika i "selebriti ličnosti" na domaćoj javnoj sceni?

- Nisam to primetio kod svojih kolega, štaviše otvorio se veliki televizijski prostor i mnogi glumci koji su dugo čekali svoju šansu su je dobili. I mladi i oni iskusni pravilno koriste svaki minut pred kamerama i na pozorišnim scenama. Mnogo se radujem zbog toga, jer nas upravo to što je većina uposlena, kao branšu ujedinjuje. A publika itekako ume da prepozna talenat i da ga proslavi.

Koliko se razlikuje rad u Srbiji od rada u Rusiji i koliko je vremena potrebno za adaptaciju na novu sredinu/scenu?

- Glumačko iskustvo je svuda primenjivo, ali je veliki zadatak naučiti nematernji jezik i ne samo savladati ga nego i slobodno upotrebljavati pred kamerama. Ruski glumci igraju izuzetno intenzivno i treba imati unutrašnje snage nositi se sa njima. Milena Radulović i ja smo prošlog leta bili direktni partneri u jednoj velikoj istoriskoj seriji koju smo radili u Moskvi, Istanbulu i na Krimu. U međuvremenu sam gledao sam sve što su naši glumci tamo snimali i mogu vam reći da se svi dostojno nosimo sa ulogama koje su nam poverili ruski reditelji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.