Izveštaj: Malezijski avion pogodili „objekti izvan letelice

Izvor: Politika, 09.Sep.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izveštaj: Malezijski avion pogodili „objekti izvan letelice"

HAG – Pad aviona malezijske aviokompanije nad istočnom Ukrajinom u julu verovatno je rezultat „višestrukih pogodaka visokoenergetskim objektima izvan letelice” zbog čega se raspao u vazduhu, saopštio je danas Holandski odbor za bezbednost koji predvodi istragu o rušenju tog aviona.

„Nema indicija da je pad MH17 izazvan tehničkim kvarom ili potezima posade. Pregled olupine na terenu ukazuje na to da je avion pocepan na komade tokom leta”, navodi se u danas objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preliminarnom izveštaju Holandskog odbora za bezbednost, koji koordiniše međunarodni istražiteljski tim, javile su agencije.

Američka agencija Asošiejted pres navodi da Holandski odbor za bezbednost nije saopštio da je „boing 777” oboren raketom, ali da rezultati istrage „izgleda ukazuju na taj zaključak”.

U danas objavljenom izveštaju se ne kaže ko bi mogao biti odgovoran za pad aviona, dodaje AP.

U međuvremenu, premijer samoprograšene Donjecke Republike Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da proruski aktivisti na istoku Ukrajine nemaju vojnu opremu kojom bi se mogao oboriti putnički avion, prenosi Rojters.

„Mogu samo da kažem jedno: mi jednostavno nemamo (vojnu) opremu koja bi mogla da obori putnički 'boing', uključujući i taj malezijski avion”, rekao je on, a preneo Interfaks.

Do sada je identifikovano 193 žrtava iz „boinga 777” sa leta MH17 „Malezijan erlajnsa” koji se 17. jula srušio iznad istočne Ukrajine dok je leteo iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade, od kojih su 196 bili Holanđani.

Istražitelji su zakljucke o uzrocima pada aviona doneli na osnovu informacija iz crnih kutija aviona, fotografija i video snimka s lica mesta, kao i informacija dobijenih od ukrajinske kontrole vazdušnog saobraćaja, navodi AFP.

Međutim, holandski istražitelji nisu bili u mogućnosti da obiđu mesto nesreće u regionu Donjecka zbog oružanih borbi između proruskih aktivista i ukrajinskih snaga, pa su se oslonili na informacije ukrajinskog stručnjaka sa lica mesta.

Prema izveštaju na 34 strane, svi podaci sakupljeni iz rekordera iz pilotske kabine i rekordera leta, kao i podaci dobijeni od kontrole vazdušnog saobraćaja, ukazuju na to da se let aviona normalno odvijao sve do 13:20 sati po srednjoevropskom vremenu kada je iznenada nestao sa radara, prenosi Itar-Tas s.

U izveštaju se, takođe, navodi da zasad nije moguće detaljno ispitati olupinu pošto je istraga još u toku, ali da brojne fotografije i snimci pokazuju da se na ostacima aviona na mnogim mestima vide rupe.

„Način na koji su oštećeni trup aviona i pilotska kabina u skladu je sa oštećenjem kakvo se može očekivati od velikog broja visokoenergetskih objekata koji su sa spoljne strane prodrli u avion”, precizira se u dokumentu.

Verovatno je, kako se objašnjava, oštećenje rezultiralo gubitkom strukturalnog integriteta letelice, što je dovelo do raspada tokom leta, a to objašnjava i nagli prekid registrovanja podataka, istovremeni gubitak kontakta sa kontrolom vazdušnog saobraćaja i nestanak aviona sa radara.

Predsednik Holandskog odbora za bezbednost Tjibe Joustra rekao je da su zaključci koji su izloženi u danas objavljenom izveštaju preliminarni, a da će konačni izveštaj o istrazi biti objavljen sredinom jula iduće godine, godinu dana nakon pada aviona.

Holandski odbor za bezbednost koordiniše istragu o tragediji počev od 23. jula na osnovu sporazuma sa Kijevom, a grupa međunarodnih istražitelja sastoji se od stručnjaka iz Australije, Malezije, Holandije, SAD, Rusije i Ukrajine.

Glavni cilj tima je da utvrdi uzroke pada aviona i iznese preporuke za bezbednost letova ubuduće, pri čemu nema prava da ikoga optužuje niti da poziva na odgovornost za tragediju, podseća ruska agencija.

Istovremeno, Holandski odbor za bezbednost nastoji da odgovori na dva pitanja: zašto je avion išao baš tom trasom i zašto lista putnika nije bila dostupna posle nesreće, a odgovori će najverovatnije biti poznati do objavljivanja konačnog izveštaja.

Malezijski premijer Nadžib Razak pozdravio je izveštaj rekavši u pisanom saopštenju da ključni zaključak izveštaja „vodi ka snažnoj sumnji da je avion oboren raketom zemlja-vazduh MH17, ali je potrebna dalja istraga da bismo bili sigurni u to”, prenosi AP.

Nesreća aviona s leta MH17 nad istočnom Ukrajinom, druga je tragedija kompanije „Malezijan erlajns” posle misterioznog nestanka aviona na letu MH370 u martu ove godine.

Tanjug

objavljeno: 09.09.2014.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Avion MH17 pogođen gelerima

Izvor: OkRadio.rs, 09.Sep.2014

Holandski stručnjaci saopštili su da je avion Malezijan erlajnsa MH17 pogođen tokom leta "brojnim objektima koji su probili avion velikom brzinom". Kako javlja BBC, utvrđeno je da nema dokaza da je na pad aviona uticala ljudska ili tehnička greška. Izveštač BBC sa lica mesta javlja da dokazi...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.