Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2022, 14:27

Predstoje reforme gasnog sektora i tržišta struje u Srbiji

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je na današnjem sastanku sa novim direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim i šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom razgovarala o još većoj saradnji na ciljevima energetske bezbednosti regiona i zelene agende.

"Pre svega smo razgovarali o budućnosti i o tome koliko zajedno sa EU i Energetskom zajednicom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koja sigurno treba da bude mnogo vidljivija nego što je bila, pokušamo da učinimo naš region energetski sigurnijim, ali da ne zaboravimo šta znači zaštita životne sredine i da sve što budemo radili u energetici od reformi, legislative, novih investicija, bude tako da nam obezbedi zdrav i zelen razvoj", izjavila je Mihajlović.

Dodala je da je bilo reči i o tome koliko je značajno da zelena agenda predstavlja novi model rasta i koliko je važno da, donoseći određene mere, Srbija, EU i Energetska zajednica mnogo više učine na polju energetske efikasnosti i primeni obnovljivih izvora energije (OIE).

"Zato što oni jesu budućnost i sigurno mogu da Srbiji obezbede mnogo više energetske sigurnosti nego što je to danas slučaj, ali isto tako je bilo reči i o reformama koje moramo sprovesti mnogo brže, pogotovo u oblasti gasnog sektora", rekla je Mihajlović.

Lorkovski je pohvalio napredak koji je Srbija u prethodnom periodu postigla na planu reformi u energetici i najavio da će se u narednom periodu saradnja koncentrisati na reforme tržišta električne energije i gasnog sektora.

"Potpredsednica Vlade prihvatila je da vodi Komitet Energetske zajednice koji će voditi pregovore sledeće godine. Njene lične sposobnosti i uloga Srbije u predsedavanju Energetskom zajednicom prošle godine meni ulivaju nadu da će se naša saradnja nastaviti jednako uspešno i da će proces biti jednako uspešan", rekao je Lorkoviski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović se sastala sa Lorkovskim i Žiofreom

Izvor: Beta Video, 21.Feb.2022

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović se danas sastala sa direktorom Sekretrijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim i šefom Delegacije EU Emanueleom Žiofreom. (pokrivalice) Beta/MRE

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Srbija ostvarila napredak u energetskim reformama, navode iz Energetske zajednice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Feb.2022

Direktor Sekretrijata Energetske zajednice Artur Lorkovski rekao je 21. februara da je Srbija ostvarila veliki napredak u energetskim reformama i otvorila poglavlja koja se tiču energetike i zelene agende. Lorkovski je to izjavio nakon sastanka sa ministarkom rudarstva i energetike Srbije Zoranom Mihajlović...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.