Molotovljevi na grčku ambasadu

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 25.Avg.2009, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Molotovljevi" na grčku ambasadu

Beograd -- Grupa mladića bacila je jutros dva Molotovljeva koktela na Ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nema povređenih, a ambasada radi normalno.

Staklo na jednom prozoru je naprslo, plamen je izazvao manja oštećenja na fasadi, ali vatra nije prodrla u unutrašnjost zgrade. Prema navodima očevidaca, na zgradu grčke ambasade dva Molotovljeva koktela bacila su petorica mladića. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Oni su se zatim podelili, pa se jedna grupa udaljila pešice sa mesta događaja, a druga taksijem.

Policija je potvrdila da su jutros oko tri sata nepoznate osobe bacile dva Molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke i saopštila da se intenzivno traga za počiniocima.

Sve službe u ambasadi Grčke u Beogradu normalno rade, a šteta na ambasadi je minimalna, kaže savetnik u odelenju ambasade zaduženom za odnose sa medijima Petros Caruhis. "Policija je obavila uviđaj, i sada čekamo izveštaj", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije osudilo je "vandalski čin koji se dogodio jutros kada su na zgradu ambasade Grčke u Beogradu bačena dva molotovljeva koktela", a predstavnici tog ministarstva su u stalnom kontaktu sa grčkom ambasadom.

Beogradski anarhisti odgovorni za napad?

Tadić osudio napad

Predsednik Srbije Boris Tadić osudio je sinoćni incident u kojem su nepoznati napadači bacili dva "molotovljeva koktela" na Ambasadu Grčke u Beogradu, rečeno je u kabinetu prdsednika.

Tadić je danas razgovarao s grčkim ambasadorom u Srbiji Dimostenisem Stoidisem i kazao da je takav napad nedopustiv. Predsednik Srbije je rekao da će država preduzeti sve korake da se pronadju i adekvatno kazne počinioci.

Odgovornost za napad na ambasadu preuzela je anarhistička grupa "Crni Ilija" koja zahteva oslobađanje Todorosa Iliopulosa uhapšenog tokom kako se navodi "tokom narodnog ustanka u Grčkoj u decembru prošle godine".

U saopštenju koje je sa i-mejl naloga "Crni Ilija" poslato redakcijama beogradskih medija navodi se da Iliopulos već 46 dana štrajkuje glađu zahtevajući da bude oslobođen.

U saopštenju se navodi i da su beogradski anarhisti odlučili da se "pridruže drugaricama i drugovima u Grčkoj, i u čitavom svetu, koji sprovode akcije solidarnosti sa Todorisom, zahtevajući njegovo oslobađanje".

"Zbog toga su pripadnici naše grupe tokom prethodne noći napali grčku ambasadu u Beogradu molotovljevim koktelima. Nastavićemo sa aktivnostima sve do oslobađanja druga Iliopulosa", zaključuje se u tom saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na grčku ambasadu bačeni "Molotovljevi kokteli"

Izvor: 24sata, 25.Avg.2009

Staklo na jednom prozoru je naprslo, plamen je izazvao manja oštećenja na fasadi, ali vatra nije prodrla u unutrašnjost zgrade.

Nastavak na 24sata...

Napad na ambasadu Grčke u Beogradu

Izvor: Cafe.ba, 25.Avg.2009

Grupa mladića bacila je prethodne noći molotovljeve koktele na ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Nastavak na Cafe.ba...

Napad na ambasadu Grčke nema veze sa utakmicom

Izvor: S media, 25.Avg.2009

Incident koji se rano jutros dogodio u Beogradu, kada je grupa mladića bacila dva molotovljeva koktela na zgradu ambasade Grčke u Beogradu, uznemirio je javnost, s obzirom na to da se radi o zemlji sa kojom imamo prijateljske odnose. ..Da li je slučajnost ili ne, Grčka je Srbiju sinoć pobedila...

Nastavak na S media...

'Molotovljevi" na grčku ambasadu

Izvor: RTV Pink, 25.Avg.2009

Bačena dva molotovljevav koktela na Grčku ambasadu. . . Grupa mladića bacila je jutros dva molotovljeva koktela na ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nije bilo povređenih.

Nastavak na RTV Pink...

Anarhisti preuzeli odgovornost

Izvor: Danas, 25.Avg.2009

Grupa mladića bacila je juče dva Molotovljeva koktela na Ambasadu Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nema povređenih, a šteta na zgradi Ambasade je minimalna.

Nastavak na Danas...

Grupa „Crni Ilija“ pokušala da zapali grčku ambasadu

Izvor: Blic, 26.Avg.2009, 10:15

Anarhistička grupa „Crni Ilija", koja zahteva oslobađanje anarhiste Todorisa Iliopolusa uhapšenog prošlog decembra u Atini, preuzela je odgovornost za jučerašnji incident i bacanje dva „Molotovljeva koktela" na zgradu Ambasade Grčke u Francuskoj ulici u Beogradu. U incidentu nije bilo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.