Iranka osuđena na zatvor zbog utakmice puštena na uslovnu slobodu

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 00:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iranka osuđena na zatvor zbog utakmice puštena na uslovnu slobodu

Iranka Gonheh Gavami, koja je osuđena na godinu dana zatvora jer je pokušala da gleda odbojkašku utakmicu u Teheranu, puštena je danas na uslovnu slobodu, izjavio je njen brat Iman Gavami u Londonu.

"Ona je puštena na uslovnu slobodu pre dva sata i sada je sa roditeljima u Teheranu", rekao je Gavami.

On je dodao da je kratko razgovarao sa sestrom, te istakao da je ona srećna što je opet slobodna, ali da ima zdravstvenih problema nakon što je u zatvoru štrajkovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glađu. On je rekao da je njegova sestra smršala 10 kilograma.

Gonheh Gavami (25) uhapšena je 20. juna jer je pokušala da prisustvuje utakmici iranske muške reprezentacije protiv Italijana na Teheranskom Azadi stadionu. Osuđena je na godinu dana zatvora i dve godine zabrane napuštanja teritorije Irana.

U znak protesta zbog ove presude ova Iranka sa diplomom prava britanskog univerziteta u zatvoru je stupila u štrajk glađu.

"Bila je u zatvoru pet meseci, a apelacioni sud bi za dve-tri sedmice trebalo da odluči da li će se vratiti u zatvor ili ne", rekao je njen brat.

On je dodao da svi znaju da ona nije ništa uradila i da nije ni trebalo da bude u zatvoru.

Ženama u Iranu je zabranjeno da prisustvuje odbojkaškim i fudbalskim utakmicama, da bi ih, kako zvaničnici navode, zaštitili od nepristojnog ponašanja muškaraca.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.