Tužilaštvo: Perišić je pomogao i podržao zločine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo: Perišić je pomogao i podržao zločine

HAG - Tužilac Mark Harmon rekao je danas u uvodnoj reči na suđenju Momčilu Perišiću pred Haškim tribunalom da je Perišić, kao načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije (GŠ VJ), bio nadređen komandantima Vojske Republike Srpske i Srpske Krajine i da je stoga odgovoran za zločine koje su one počinile.

General Perišić optužen je za podržavanje i pomaganje granatiranja i snajperskog delovanja na civile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Sarajevu sa položaja Vojske Republike Srpske 1993-95; zatim za ubistvo oko 7.000 Muslimana i premeštanje stanovništva u Srebrenici u leto 1995. godine, kao i za to što nije preduzeo istragu o raketnim napadima na Zagreb u maju 1995. sa položaja snaga Republike Srpske Krajine.

U 13 tačaka optužnice, na teret mu se stavljaju ubistva, nehumana dela i napadi na civile u Sarajevu, ubistva progon, nehumana dela i istrebljenje u Srebrenici, kao i ubistva, nehumano postupanje i napadi na civile u Zagrebu.

Zločini potčinjenih

Tužilac Harmon je najavio da će tokom suđenja dokazati da su te zločine planirali i počinili "potčinjeni generalu Perišiću", poput generala Ratka Mladića i drugih oficira vojski RS i RSK, od kojih su neki zbog toga već osuđeni pred Haškim tribunalom.

Potčinjenost Mladića i drugih oficira Perišiću, po tužiocu, dokazuje činjenica da su oni bili plaćani, unapređivani i raspoređivani preko 30. i 40. kadrovskog centra GŠ VJ koje je formirao general Perišić.

Tužilac je Perišića nazvao "jednim od glavnih saradnika Slobodana Miloševića" u sprovođenju Miloševićevog plana da na silu u delovima BiH i Hrvatske stvori "jedinstvenu srpsku državu".

Perišić je, po rečima Harmona, "pomogao i podržao" zločine u Sarajevu i Srebrenici time što je pružao "masivnu pomoć" VRS, iako je bio "svestan da će vrlo verovatno ta pomoć biti upotrebljena za zločine".

Zanemarivanje dužnosti

Dokazi optužbe će pokazati, najavio je Harmon, da je Perišić slao u RS i RSK "velike količine oružja, municije i druge vojne opreme", da je "raspoređivao visoko rangirane oficire VJ" u armije Srba u BiH i Hrvatskoj, kao i da je regularne jedinice VJ upućivao na bojišta u Bosnu.

"Uz to, Perišić je svesno i stalno zanemarivao dužnost da spreči ili istraži i kazni zločine", naznačio je tužilac.

Harmon je precizirao da će vezu između VJ i zločina za koje je odgovorna VRS, optužba dokazati, između ostalog, i predočavanjem čaura pronađenih na stratištima oko Srebrenice, kao i delova granata palih na Sarajevo koje su bile proizvedene u SR Jugoslaviji dok je Perišić bio na čelu GŠ VJ.

Zastupnik optužbe je kao jedan od dokaza o direktnom učešću specijalnih snaga VJ u borbama oko Sarajeva u zimu 1993. prikazao osmrtnicu iz novina kojom porodica stradalog specijalca VJ objavljuje da je on "poginuo braneći svoju domovinu - 'Veliku Srbiju'".

Tužilac Harmon nastavlja uvodnu reč, posle koje će se sudijama polučasovnom izjavom obratiti optuženi general Perišić.

Predsedavajući sudija Moloto

Na kratkoj raspravi uoči uvodne reči optužbe, predsedavajući sudija Bakone Moloto saopštio je da će Tužilaštvo u svom dokaznom postupku izvesti 150 svedoka i da će njihovi iskazi trajati 355 sati.

Uz predsedavajućeg sudiju Molotoa iz Južne Afrike, u veću koje sudi Perišiću su i nestalne sudije Pedro David iz Argentine i Mišel Pikar iz Francuske. Suđenje, koje je trebalo da počne juče, odloženo je pošto do tada Savet bezbednosti UN nije potvrdio mandate dvojici sudija zaduženih za Perišićev slučaj.

General Perišić dobrovoljno se predao Tribunalu 7. marta 2005. godine, na dan kada je optužnica protiv njega obelodanjena, a dva dana kasnije je u prvom pojavljivanju pred sudijom izjavio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Od jula te godine je na privremenoj slobodi u Srbiji, a u pritvor Haškog tribunala vratio se 18. septembra.
Pogledaj vesti o: Momčilo Perišić

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.