Stranačka reagovanja o presudi Tribunala

Izvor: RTS, 16.Nov.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stranačka reagovanja o presudi Tribunala

Oslobađanjem hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača Haški tribunal je legalizovao najveće zločine u Evropi posle Drugog svetskog rata, poručuju iz SNS-a i JS-a. Boris Tadić: Odluka Tribunala proizvodi teške posledice na prostoru Zapadnog Balkana. Haški tribunal nije sud nego kazamat namenjen kažnjavanju Srba, ističu iz DSS-a.

Srpska napredna stranka smatra da su odlukom Haškog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tribunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji "Oluja".

"Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava 'Oluje', najvećeg zločina u savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata", piše u saopštenju SNS.

Naprednjaci ističu da, bez obzira na presudu Haškog tribunala, niko ne može da poništi ono što se dogodilo i natera da zaboravimo da je u "Oluji" ubijeno na hiljade civila, dece, žena, staraca, a da je sa ognjišta proterano celokupno srpsko stanovništvo i da su im domovi opljačkani i spaljeni.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić rekao je da odluka Haškog tribunala proizvodi teške posledice na prostoru zapadnog Balkana i apelovao na građane Hrvatske na uzdržanost. "Presuda predstavlja duboki i teški uradac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posledice na prostoru zapadnog Balkana", rekao je Tadić agenciji Beta.

"Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija. Postavlja se pitanje u kojoj meri su pod pritiskom politike, a u kojoj meri vrše svoju nadležnost i misiju", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, ako, zbog ovakvih presuda, Srbija odustane od ideje međunarodne pravde i prava, onda postaje saučesnik u uspostavljanju nepravde. "Srbija nema drugi put nego da nastavi politiku pomirenja i borbu za uspostavljanje prava i pravde, uprkos cenama i svim teškoćama na tom putu", rekao je Tadić.

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Petar Petković ocenio je odluku Haškog tribunala kao sramnu i rekao da predstavlja potpuni moralni i pravni slom tog suda.

Petković je istakao da je posle ovoga obaveza Srbije da u Savetu bezbednosti UN najodlučnije pokrene pitanje rada Haškog tribunala i da jasno stavi do znanja da ovo nije sud, nego kazamat namenjen za kažnjavanje Srba.

"Osloboditi Gotovinu i Markača, koji su najpre od istog suda bili osuđeni na decenijske robije, najgora je sramota, koja potvrđuje da nije reč o sudu, već o političkom kazamatu. Jer Gotovina i Markač su oslobođeni samo zato što su njihove žrtve bili Srbi", naveo je Petković.

Haški sud je, smatra Petković, zapravo ustanovio novo pravilo da se "Srbi mogu nekažnjeno ubijati".

Iz Liberalno demokratske partije kažu da oslobađajuća presuda hrvatskim generalima neće doprineti kažnjavanju svih zločina, izgradnji trajnog mira na prostoru bivše Jugoslavije i relaksiranju odnosa i zajedničkoj evropskoj budućnosti.

"Odluku posmatramo kao veliki korak unazad na teškom putu koji prolazimo. Zločini koji su počinjeni nad Srbima u Hrvatskoj ne smeju ostati nekažnjeni, a pravda za sve žrtve, one koji su proterani, mora biti zadovoljena kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni, Srbiji i na Kosovu", ističe LDP.

Legalizovano etničko čišćenje

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković ocenio je presudu Tribunala legalizaciom etničkog čišćenja Srba iz krajeva u kojima su živeli vekovima.

"Komandna odgovornost hrvatskih generala za veliki zločin nad civilima je nesporna, a ona je bila osnov za kažnjavanje srpskih ratnih komandanata u svim dosadasnjim presudama Haškog tribunala", rekao je Drašković.

Lider SPO-a je istakao da oslobađajuća presuda "hrvatskim ratnim komandantima znači da su bespomoćna deca, žene i starci bili legalna ratna meta junačke domovinske hrvatske vojske".

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković izjavio je da je odlukom Haškog tribunala legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja.

"Haški tribunal je današnjem oslobađajućom presudom legalizovao najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata počinjeno na tlu Evrope kada je u akciji Oluja tokom avgusta 1995. godine proterano više 250.000 Srba. Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije Oluja", rekao je Marković agenciji Beta. 

Lider JS-a je rekao da za tu stranku akcija Oluja nije bila "samo udruženi zločinački poduhvat, već genocid i realizacija hrvatske politike od Ante Starčevića preko Ante Pavelića do Franje Tuđmana da trećinu Srba u Hrvatskoj treba pobiti, a trećinu proterati i trećinu asimilirati".

Potpredsednica Nove Srbije (NS) Dubravka Filipovski ocenila je da je oslobođanjem hrvatskih generala Haški tribunal još jednom prikazao pristrasnost u suđenju.

Prema njenim rečima ovo nije prvi put da Haški tribunal uručuje "oslobađajuće presude hrvatskim generalima, Naseru Oriću i Albancima optuženim za zločine u ratu na prostoru bivše Jugoslavije, a da srpske generale osuđuje na maksimalne kazne".

Srpska radikalna stranka ocenila je da je presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču dokaz da je Tribunal u Hagu formiran samo da bi osuđivao Srbe.

"Presuda Žalbenog veća Haškog tribunala, na osnovu koje su oslobođeni Gotovina i Markač, je još jedan u nizu dokaza da je taj takozvani sud antisrpska tvorevina i da je nelegalno formiran samo da bi osuđivao Srbe", saopštila je SRS.
Pogledaj vesti o: Srpska Napredna Stranka

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Stranačka reagovanja na presudu Tribunala

Izvor: RTS, 16.Nov.2012

Oslobađanjem hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača Haški tribunal je legalizovao najveće zločine u Evropi posle Drugog svetskog rata, poručuju iz SNS-a i JS-a. Boris Tadić: Odluka Tribunala proizvodi teške posledice na prostoru Zapadnog Balkana. Haški tribunal nije sud nego kazamat...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.