SNS: Presudom Gotovini legalizovani strašni zločini. Ljajić: Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet

Izvor: Blic, 16.Nov.2012, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS: Presudom Gotovini legalizovani strašni zločini. Ljajić: Haški tribunal izgubio svaki kredibilitet

Srpska napredna stranka (SNS) ocenila je danas da su odlukom Haškog tribunala da se oslobode hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovani strašni zločini počinjeni nad srpskim narodom u akciji Oluja 1995. godine.

"Ova odluka pokazala je da se u Haškom tribunalu, ipak, češće donose političke, a ne pravne odluke. Razočarani smo zbog ovakvog odnosa međunarodnih institucija prema srpskom narodu, zanemarivanja činjenica i nepoštovanja žrtava 'Oluje', >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najvećeg zločina u savremenoj Evropi posle Drugog svetskog rata", ističe se u saopštenju SNS-a.

Naprednjaci su naveli da, bez obzira na presudu Haškog tribunala, niko ne može da poništi ono što se dogodilo i natera da se zaboravi da su u Oluji ubijene hiljade civila, dece, žena, staraca, da je sa ognjišta proterano celokupno srpsko stanovništvo i da su im domovi opljačkani i spaljeni.

Haški tribunal je današnjom oslobađajućom presudom za hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača izgubio svaki kredibilitet, izjavio je danas šef Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tirbunalom i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima, koji su upitali da li se nakon odluke tog tribunala da oslobodi hrvatske generale razmišlja o formalnom prekidu saradnje sa sudom u Hagu, odgovorio da ne treba o tome razmišljati.

Ljajić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakao da je taj tribunal osnovan s ciljem da doprinese utvrđivanju istine, doprinese pomirenju na prostoru nekadašnje Jugoslavije i da porodice žrtava dobiju moralnu satisfakciju, dodajući da ništa od toga nije učinjeno.

On je izjavio da je nelogično da niko ne osporava da su se dogodili zločini u akciji "Oluja", ali da još nijedan pojedinac za to nije odgovarao.

Uprkos svemu tome moramo ostati hladne glave zbog evropskog puta Srbije, rekao je Ljajić dodajući da je Srbija ispunila sve obaveze prema tom Tribunalu.

Dodik: Ponižavajuća presuda za žrtve i Srbe

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ponižavajuća za žrtve, Srbe i sve one koji su verovali u međunarodnu pravdu.

Dodik je istakao da je odluka Haškog tribunala neverovatna i sramna i da govori o tome da sud ima političku osnovu za donošenje odluka.

- Neverovatno je bilo da se ovo desi, imajući u vidu da je ovaj sud pre nekoliko meseci doneo prvostepenu presudu koja je govorila o krivici, a da sada bude oslobađajuća. Moglo se očekivati da bude par godina manje ili nešto drugo, ali svakako niko nije mogao da očekuje da mogu da dobiju oslobađajuću presudu - rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

Vukčević: Skandalozna i neshvatljiva presuda

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za “Blic“ da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima skandalozna i pravno neshvatljiva.

- Oslobađajućom presudom je veoma, veoma ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina. Na području Krajine počinjen je jedan od najtežih ratnih zločina u bivšoj SFRJ i potpuno je neshvatljivo da pri istom činjeničnom stanju prvostepeno veće optužene osudi na velike kazne, a da ih drugostepeno veće oslobnodi - ogorčen je Vukčević.

Palma: Hag ponovo ubio ubijene

Dragan Marković izjavio je danas da je odlukom Haškog tribunala da se oslobode krivice hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja.

- Haški tribunal je današnjem oslobađajućom presudom legalizovao najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata počinjeno na tlu Evrope kada je u akciji Oluja tokom avgusta 1995. godine proterano preko 250.000 Srba. Tom presudom Haški sud je ponovo ubio sve one koji su zverski ubijeni tokom i posle akcije Oluja - rekao je Marković agenciji Beta.

Pročitajte još: Skandalozna odluka: Gotovina i Markač slobodni, Oluje kao da nije bilo Pogledajte: Euforija na Jelačićevom trgu posle oslobađanja Gotovine

Savo Štrbac: Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde

Direktor Dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za "Blic" da "ostao bez teksta kad je čuo presudu".

- Mislim da sam bio jedini Srbin koji je verovao u pravednost suda u Hagu i najavljivao da će biti osuđeni generali, ako ne kao učesnici u genocidu, onda bar kao pomagači, ali to se nije desilo - ogorčen je Štrbac.

On kaže da ovu odluku ne može smatrati odlukom pravosudne ustanove, već jedne političke organizacije, što dokazuje i podela u samom veću.

- Dvojica sudija su bila protiv oslobađajuće presude. Ovo je Meronova presuda, a on je Amerikanac i jasno je da je on oslobodio Gotovinu. Ovo dokazuje da je diplomatija Hrvatske "odradila posao lobiranja" i za to su izdvojili ogroman novac. Ovo je jedan od crnjih dana međunarodne pravde. Ovo je kraj ovog suda za područje bivše Jugoslavije. Ovo je skandalozno, šokantno, možete da zamislite kako je ljudima koji su bežali u kolonama iz Hrvatske. Mislim da u ovo ni najoptimističniji Hrvati nisu verovali. Ni u snu ovo nisam sanjao - kaže Štrbac.

Povezane vesti: Josipović: Radostan sam, bio sam uveren da su generali nevini. Milanović: Pao nam je kamen sa srca Molitva i bdenje za generale Gotovinu i Markača Presude generalima u Hagu, hrvatski veterani na Trgu Hrvatska udruženja proglasila Gotovinu i Markača junacima Konačna presuda Gotovini 16. novembra
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stranačka reagovanja o presudi Tribunala

Izvor: RTS, 16.Nov.2012

Oslobađanjem hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača Haški tribunal je legalizovao najveće zločine u Evropi posle Drugog svetskog rata, poručuju iz SNS-a i JS-a. Boris Tadić: Odluka Tribunala proizvodi teške posledice na prostoru Zapadnog Balkana. Haški tribunal nije sud nego kazamat...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.