Zemljotres u Turskoj i Grčkoj

Izvor: RTS, 04.Nov.2010, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemljotres u Turskoj i Grčkoj

Tursku i Grčku pogodio zemljotres jačine 5,3 stepena, odnosno 5,1 stepen Rihterove skale. Nema informacija o povređenima ili mogućoj materijalnoj šteti.

Zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale pogodio je jutros severozapadni deo Turske i izazvao paniku među stanovnicima te oblasti, prenela je turska agencija Anadolija.

Epicentar potresa bio je kod mesta Čanakale, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je posle Istanbula druga prelazna tačka Turske, između Azije i Evrope.

Zemljotres se osetio u 3.45, po centralnoevropskom vremenu, i probudio je stanovnike Čanakalea, koji su istrčali na ulice. Mnogi su ostatak noći proveli na ulicama, prenela je turska agencija.

Za sada nema infromacija o povređenima ili mogućoj materijalnoj šteti, rekao je gradonačelnik Čanakalea, za televizijsku stanicu NTV.

Zemljotres se, takođe, osetio u Istanbulu, koji se nalazi 150 kilometara istočno od epicentra.

U Turskoj, koja se nalazi na trusnom području, zemljotresi su česti. U gusto naseljenom severozapadnom delu Turske, dogodila su se dva jaka zemljotresa, u avgustu i novembru 1999. godine, u kojima je poginulo oko 20.000 ljudi.

I grčko ostrvo Samotraku, u severnom delu Egejskog mora, rano jutros, pogodio je zemljotres jačine 5,1 stepen Rihterove skale.  

Agencija ANA javlja da, zasad, nema podataka o stradanju ljudi ili materijalnoj šteti.

Procenjuje se da je epicentar potresa bio u zalivu Saros, pedesetak kilometara južno od grada Aleksandropulosa.
Pogledaj vesti o: Grčka,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.