BBC o zemljotresu u Kraljevu

Izvor: B92, 03.Nov.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BBC o zemljotresu u Kraljevu

Turska je područje snažnih zemljotresa

London -- U snažnom zemljotresu jačine 5,4 stepena Rihterove skale koji je noćas pogodio okolinu Kraljeva, a osetio se u većem delu zemlje, dvoje ljudi je poginulo, dok ih je blizu 50 povređeno.

U Kraljevu je proglašena vanredna situacija, deo tog grada i dalje je bez struje, a građanima se preporučuje da ne koriste ni vodu za piće.

Spavanja u tom gradu noćas nije bilo, a mnogi građani I dalje se plaše da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se vrate u svoje kuće.

Zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale pogodio je deo Turske na granici sa Grčkom.

Zemljotres u Srbiji u noći između utorka i srede zabeležila je i seizmološka služba u Britaniji.

Suzan Sardžent iz Britanskog geološkog društva izjavila je za BBC da je epicentar zemljotresa kraj Kraljeva bio relativno plitko ispod površine, tačnije na dubini od 10 kilometara.

"Svake godine se širom sveta dese zemljotresi iste jačine poput ovog koji se noćas desio u Srbiji. Poređenja radi, zemljotres koji je pogodio Indoneziju 25. oktobra emitovao je 4 000 puta više energije nego zemljotres u Srbiji", rekla je Sardžentova.

Celo područje Srbije, objašnjava Suzan Sardžent, jeste seizmički aktivna oblast, ali su seizmički najaktivnija područja na mestu spajanja tektonskih ploča.

Dakle, to je zapadna obala Severne i Južne Amerike kao deo takozvanog Pacifičkog vatrenog prstena u okviru kojeg se dešavaju brojni izuzetno snažni zemljotresi poput onog u Indoneziji prošle nedelje.

Iako dosta slabiji od indonežanskog, potres u Srbiji izazvao je popriličnu štetu.

"Naravno da potres jačine 5,4 Rihterove skale može da izazove oštećenja na zgradama koje su osetljive na površinska podrhtavanja. To znači da su zgrade loše izgrađene ili da njihovo održavanje nije na nivou. To samo naglašava potrebu da se izvesne zgrade ojačaju kako bi bile otpornije na potrese", rekla je za BBC Suzan Sardžent iz Britanskog geološkog društva.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Kraljevu,   Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kad se planeta razljuti

Izvor: Press, 03.Nov.2010

Zemljotres sa najvećim brojem žrtava i najvećom materijalnom štetom u 21. veku na evropskom kontinentu dogodio se 2009. u centralnom delu Italije u planinskom gradiću Akvila, 100 kilometara istočno od Rima. U potresu jačine 6,3 stepena po Rihteru...

Nastavak na Press...

Kraljevu 10.000 KM od opštine Bijeljina

Izvor: RSplaneta.com, 04.Nov.2010, 11:28

Opština Bijeljina uputiće 10.000 KM pomoći gradu Kraljevu čije područje je noćas pogođeno teškim zemljotresom, odlučio je načelnik bijeljinske opštine Mićo Mićić. Načelnik Mićić izrazio je saučešće povodom pogibije dvoje Kraljevčana, bračnog para Natalije i Siniše Stašića....

Nastavak na RSplaneta.com...

Zemljotres u Turskoj i Grčkoj

Izvor: RTS, 04.Nov.2010

Tursku i Grčku pogodio zemljotres jačine 5,3 stepena, odnosno 5,1 stepen Rihterove skale. Nema informacija o povređenima ili mogućoj materijalnoj šteti. ..Zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale pogodio je jutros severozapadni deo Turske i izazvao paniku među stanovnicima te oblasti, prenela...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.