Seizmološki Zavod Srbije
Seizmološki Zavod Srbije

Republički seizmološki zavod Srbije ili skraćeno RSZ je samostalna državna stručna ustanova čija je osnovna delatnost registrovanje, prikupljanje, analiza i praćenje seizmičkih pojava na teritoriji Srbije.

Seizmološka mreža zavoda je digitalna mreža sa analognim senzorima koja je utemeljena na prenosu signala internetom u realnom vremenu. Mreža poseduje 21 seizmološke stanice i 25 akcelografa čiji je glavni cilj brzo i tačno utvrđivanje lokacije zemljotresa.
Sedište zavoda nalazi se u Beogradu na Paliluli. Prvi korak u razvoju seizmologije u Srbiji je učinjen posle rušilačkog zemljotresa 7. aprila 1893. godine, sa epicentrom kod Svilajnca.

Geološki zavod Velike škole u Beogradu je na inicijativu akademika Jovana Žujovića upravnika i profesora Svetolika Radovanovića započeo prikupljanje podataka o zemljotresima. Ova prva organizacija seizmološke službe radila je par godina. Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu je 1906. godine doneo odluku o izgradnji objekta Seizmološkog zavoda na Tašmajdanu čime je započeto sistematsko proučavanje zemljotresa na teritoriji Srbije.

Tokom stogodišnjeg rada Zavod je konačno 1995. godine zakonom o republičkom seizmološkom zavodu postao posle toliko napora i truda posebna organizacija koja obavlja poslove od interesa za državu. Prvi seizmografi su instalirani 1909. godine a u junu 1910. godine na instrumentima je registrovan prvi zemljotres. U toku prvog svetskog rata sav inventar je uništen, a instrumenti polomljeni. Posle opravke zavod je ponovo počeo sa radom 1921. godine. Nabavka prenosnih seizmografa posle Kopaoničkog zemljotresa je bila prvi korak u modernizaciji seizmološke službe.

Tokom perioda od 1991. godine do 2005. godine u zavodu je ostvareno tehničko unapređenje postojećih analognih seizmoloških stanica u sisteme za digitalnu automatsku akviziciju seizmičkih signala. Broj seizmoloških stanica se povećao na deset i sa pet je ostvaren telefonski prenos podataka u centralnu stanicu u Beogradu. Posle zemljotresa kod Mionice na Divčibarama je izgrađen objekat druge stalne seizmološke stanice u Srbiji iz Fonda za obnovu Kolubarskog regiona. Stanica je opremljena seizmološkom opremom visokog kvaliteta, uz povoljne uslove niskog ambijentalnog šuma pa su registracije sa stanice Divčibare najčešće korišćeni podaci sa Balkana u okviru virtualne evropske seizmološke mreže.

Godine 2005. je ostvaren veliki napredak u radu realizacijom projekta donacije Slovačke vlade preko Fonda Bratislava Beograd. U okviru projekta je izvršena modernizacija seizmoloških stanica Beograd, Svilajnac, Sjenica, Divčibare, Gruža, Đerdap, Niš, Bajina Bašta čiji se podaci stalno prikupljaju. U Beogradu je instaliran centralni akvizicioni sistem i na njemu je uspostavljeno automatsko prikupljanje podataka i lociranje zemljotresa.

Seizmogrami i automatski locirani zemljotresi publikuju se na internetu. Dalji razvoj seizmološke mreže Srbije usmeren je ka povećanju broja stanica sa neprekidnim prenosom podataka u realnom vremenu u centralnu stanicu u Beogradu i nabavci savremenih širokopojasnih senzora.
Zavod ima najbolje ljude na terenu i stručni kadar koji prati sve pojave kao i zemljotrese, i redovno obaveštava građane Srbije o aktivnostima, kao i kada se mogu očekivati eventualni potresi u svetu koji bi mogli da se osete i u našoj zemlji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Blic, 10.Avg.2017, 21:22

Građane zanima samo jedno - hoće li biti JAČEG ZEMLJOTRESA, a ovo je odgovor stručnjaka

Nakon zemljotresa magnitude 3,6 stepeni po Rihteru koji je sinoć pogodio okolinu Pančeva, samo dan nakon što je potresao Rijeku i okolinu, usijali su se telefoni u Republičkom seizmološkom zavodu Srbije. Građane zanima samo jedno - da li Srbiji preti veći potres i da li se to može predvideti.. Kako objašnjavaju stručnjaci, naučnici mogu da prepostave gde će do zemljotresa doći, ali još ne postoji način da se proceni kada će se desiti i koliko će snažan biti.

Detaljnije >>


Izvor: SandzakPress.net, 28.Jul.2017, 00:14

Stručnjaci upozoravaju – Novi Pazar ugrožen od zemljotresa

Stručnjaci upozoravaju – Novi Pazar ugrožen od zemljotresa

Najugroženija je centralna Srbija, a u najvećoj opasnosti su stari objekti i oni koji su građeni bez poštovanja propisa Nakon potresa koji su pogodili Grčku i Tursku, podrhtavanje tla moglo bi da zadesi i Srbiju! Prema rečima Branka Dragičevića, zamenika direktora Republičkog seizmološkog zavoda, najugroženija je centralna Srbija. Mirna Bačka – Postoji visok nivo seizmičke opasnosti na teritoriji Srbije. Realno je na ovim prostorima očekivati magnitude i do 5,9 – najviše šest...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 18.Jun.2017, 13:24

Zemljotresi u Crnoj Gori i MKD nisu se osetili u Srbiji

Zemljotresi u Crnoj Gori i MKD nisu se osetili u Srbiji

Beograd -- Nema podataka da su se zemljotresi u Crnoj Gori i Makedoniji osetili na teritoriji Srbije, rečeno je Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu.. Zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Crnu Goru, ali nije pričinjena nikakva materijalna šteta, dok su dva zemljotresa umerene jačine uzdrmala jutros Ohridsku oblast na jugozapadu Makedonije, a izveštaja o materijalnoj šteti nije bilo. U Republičkom seizmološkom zavodu kažu da im se...

Detaljnije >>

Izvor: BKTV News, 18.Jun.2017

Zemljotresi koji su pogodili Crnu Goru i Makedoniju nisu se osetili u Srbiji

Zemljotresi koji su pogodili Crnu Goru i Makedoniju nisu se osetili u Srbiji

Zemljotresi koji su pogodili Crnu Goru i Makedoniju nisu se osetili na terotoriji Srbije,  rečeno je  u Republičkom seizmološkom zavodu.. Zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas Crnu Goru, ali nije pričinjena nikakva materijalna šteta, dok su dva zemljotresa umerene jačine uzdrmala jutros Ohridsku oblast na jugozapadu Makedonije, a izveštaja o materijalnoj šteti nije bilo. U Republičkom seizmološkom zavodu kažu da im se niko nije...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2017

Zemljotresi u CG i Makedoniji se nisu osetili u Srbiji

Zemljotresi u CG i Makedoniji se nisu osetili u Srbiji

Nema podataka da su se zemljotresi u Crnoj Gori i Makedoniji osetili na teritoriji Srbije, rečeno je Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu.. Zemljotres jačine 3,8 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je danas Crnu Goru, ali nije pričinjena nikakva materijalna šteta, dok su dva zemljotresa umerene jačine uzdrmala jutros Ohridsku oblast na jugozapadu Makedonije, a izveštaja o materijalnoj šteti nije bilo. U Republičkom seizmološkom zavodu kažu da im se niko...

Detaljnije >>

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Dec.2016, 16:01

Hrvatska seizmološka služba: Zemljotres magnitude 4,6 kod Splita


					Hrvatska seizmološka služba: Zemljotres magnitude 4,6 kod Splita

Seizmološka služba Hrvatske zabeležila je danas zemljotres magnitue 4,6 s epicentrom u podmorju kod Splita.. Zemljores se osetio na području srednje Dalmacije. U saopštenju Seizmološke službe se navodi da je magnituta potresa iznosila je 4,6 prema Rihteru. Slobodna Dalmacija je javila da se iz brojnih...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 09.Dec.2016

Dva jaka zemljotresa u Hrvatskoj

Dva jaka zemljotresa u Hrvatskoj

Zemljotresi jačine oko pet stepeni po Rihteru potresli su Balkan. Najviše su se osetili u Hrvatskoj, gde je i epicentar potresa, i BiH. Seizmološki zavod Srbije saopštio je da je epicentar zemljotresa bio na ostrvu Čiovu, nekoliko kilometara udaljenom od Splita. Magnituda je procenjena na 5,0 i 5,1, a žarište...

Detaljnije >>