Seizmološki Zavod Srbije
Seizmološki Zavod Srbije

Republički seizmološki zavod Srbije ili skraćeno RSZ je samostalna državna stručna ustanova čija je osnovna delatnost registrovanje, prikupljanje, analiza i praćenje seizmičkih pojava na teritoriji Srbije.

Seizmološka mreža zavoda je digitalna mreža sa analognim senzorima koja je utemeljena na prenosu signala internetom u realnom vremenu. Mreža poseduje 21 seizmološke stanice i 25 akcelografa čiji je glavni cilj brzo i tačno utvrđivanje lokacije zemljotresa.
Sedište zavoda nalazi se u Beogradu na Paliluli. Prvi korak u razvoju seizmologije u Srbiji je učinjen posle rušilačkog zemljotresa 7. aprila 1893. godine, sa epicentrom kod Svilajnca.

Geološki zavod Velike škole u Beogradu je na inicijativu akademika Jovana Žujovića upravnika i profesora Svetolika Radovanovića započeo prikupljanje podataka o zemljotresima. Ova prva organizacija seizmološke službe radila je par godina. Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu je 1906. godine doneo odluku o izgradnji objekta Seizmološkog zavoda na Tašmajdanu čime je započeto sistematsko proučavanje zemljotresa na teritoriji Srbije.

Tokom stogodišnjeg rada Zavod je konačno 1995. godine zakonom o republičkom seizmološkom zavodu postao posle toliko napora i truda posebna organizacija koja obavlja poslove od interesa za državu. Prvi seizmografi su instalirani 1909. godine a u junu 1910. godine na instrumentima je registrovan prvi zemljotres. U toku prvog svetskog rata sav inventar je uništen, a instrumenti polomljeni. Posle opravke zavod je ponovo počeo sa radom 1921. godine. Nabavka prenosnih seizmografa posle Kopaoničkog zemljotresa je bila prvi korak u modernizaciji seizmološke službe.

Tokom perioda od 1991. godine do 2005. godine u zavodu je ostvareno tehničko unapređenje postojećih analognih seizmoloških stanica u sisteme za digitalnu automatsku akviziciju seizmičkih signala. Broj seizmoloških stanica se povećao na deset i sa pet je ostvaren telefonski prenos podataka u centralnu stanicu u Beogradu. Posle zemljotresa kod Mionice na Divčibarama je izgrađen objekat druge stalne seizmološke stanice u Srbiji iz Fonda za obnovu Kolubarskog regiona. Stanica je opremljena seizmološkom opremom visokog kvaliteta, uz povoljne uslove niskog ambijentalnog šuma pa su registracije sa stanice Divčibare najčešće korišćeni podaci sa Balkana u okviru virtualne evropske seizmološke mreže.

Godine 2005. je ostvaren veliki napredak u radu realizacijom projekta donacije Slovačke vlade preko Fonda Bratislava Beograd. U okviru projekta je izvršena modernizacija seizmoloških stanica Beograd, Svilajnac, Sjenica, Divčibare, Gruža, Đerdap, Niš, Bajina Bašta čiji se podaci stalno prikupljaju. U Beogradu je instaliran centralni akvizicioni sistem i na njemu je uspostavljeno automatsko prikupljanje podataka i lociranje zemljotresa.

Seizmogrami i automatski locirani zemljotresi publikuju se na internetu. Dalji razvoj seizmološke mreže Srbije usmeren je ka povećanju broja stanica sa neprekidnim prenosom podataka u realnom vremenu u centralnu stanicu u Beogradu i nabavci savremenih širokopojasnih senzora.
Zavod ima najbolje ljude na terenu i stručni kadar koji prati sve pojave kao i zemljotrese, i redovno obaveštava građane Srbije o aktivnostima, kao i kada se mogu očekivati eventualni potresi u svetu koji bi mogli da se osete i u našoj zemlji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Danas, 04.Jan.2021, 11:09

Republički seizmološki zavod: Novi potresi u Hrvatskoj očekivana pojava nakon zemljotresa

Republički seizmološki zavod: Novi potresi u Hrvatskoj očekivana pojava nakon zemljotresa

Novi potresi u okolini Petrinja nisu ništa neočekivano, kažu za Danas Online u Republičkom seizmološkom...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 29.Dec.2020, 16:31

Seizmološki zavod: Registrovano 20 jačih potresa u Srbiji

Seizmološki zavod: Registrovano 20 jačih potresa u Srbiji

U Srbiji je od jutros registrovano oko 20 jačih potresa čije su se magnitude kretale od 3,1 do 4,7 stepeni Rihterove skale, navode iz Republičkog Seizmološkog zavoda Srbije za Danas.

Detaljnije >>

Izvor: 021info.rs, 28.Dec.2020, 21:49

Zemljotres koji je pogodio Hrvatsku osetio se i u Novom Sadu

Jak zemljotres koji je rano jutros pogodio Hrvatsku osetio se i u nekim delovima Srbije kao blago podrhtavanje tla. Kako je jutros rečeno Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu, blago podrhtavanje...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Dec.2020

TRESLO SE TLO I U SRBIJI: Snažan potres koji je pogodio Hrvatsku osetio se i u našim gradovima

TRESLO SE TLO I U SRBIJI: Snažan potres koji je pogodio Hrvatsku osetio se i u našim gradovima

Zemljotres koji je jutros pogodio komšije osetio se i u Srbiji.. Zagreb je jutros u 6.35 pogodio jak zemljotres od od 5,2 stepena po Rihteru. Nakon ovog, pogodio ga je još jedan u 6.49 sati, od 4, 4 stepena, a kako se saznaje u Seizmološkom zavodu Srbije, prvi potres osetio se i u nekoliko gradova i u nšaoj zemlji. - Prvi potres...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 28.Dec.2020

Evo u kojim delovima Srbije se osetio zemljotres iz Hrvatske

Evo u kojim delovima Srbije se osetio zemljotres iz Hrvatske

Beograd -- Jak zemljotres koji je rano jutros pogodio Hrvatsku osetio se i u nekim delovima Srbije kao blago podrhtavanje tla.. Kako je jutros rečeno Tanjugu u Republičkom seizmološkom zavodu, blago podrhtavanje tla osetilo se u Novom Sadu, Bačkoj Palanci i Novom Beogradu. Hrvatska...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 13.Dec.2020, 15:26

Zemljotres 3,6 jedinica Rihterove skale na području Paraćina

Zemljotres jačine 3,6 jedinica Rihterove skale registrovan je danas u regionu Paraćina. Zemljotres se osetio u Paraćinu i okolnim selima, čak i u Jagodini, a najviše u selima Lesje, Izvor i Donja Mutnica.Mnogi građani na području epicentra izašli su iz svojih domova.Policiji i opštinskom štabu za vanredne situacije do sada nisu prijavljena bilo kakva...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2020, 19:18

NAKON SRBIJE, NA UDARU ZEMLJOTRESA I BiH: Snažan potres osetio se na području gotovo čitave susedne države!

NAKON SRBIJE, NA UDARU ZEMLJOTRESA I BiH: Snažan potres osetio se na području gotovo čitave susedne države!

Novi potres, nakon zemljotresa u Srbiji, čiji je epicentar bio u blizini Novog Pazara i Sjenice. Zemljotres, za sada nepoznate jačine, osetio se na području Federacije Bosne i Hercegovine, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki...

Detaljnije >>