Zemljotres u Kraljevu
Zemljotres u Kraljevu

Kraljevački zemljotres 2010. godine je bio zemljotres magnitude 5,3 koji se dogodio na oko deset kilometara severoistočno od Kraljeva, 3. novembra u 01:56 časova po lokalnom vremenu. Hipocentar zemljotresa bio je na oko deset kilometara dubine.

Zemljotres koji je zadesio novembra grad Kraljevo je ostavilo velike posledice i u području gde se ova opština graniči sa gradom Čačak. Kraljevo je zadesilo velika tragedija i veći zemljotres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, u kom su dve osobe poginule, dok je njih 200 povređeno.
U zemljotresu je 800 objekata pretrpelo velika oštećenja koja su kasnije proglašena neupotrebljivim za stanovanje i život. Od 3. novembra 2010. godine na tlu i području Kraljeva za godinu dana je zabeleženo 716 lakših potresa tla. Posle godinu dana obnove Kraljeva uz pomoć Vlade Republike Srbije, sagrađene su 462 montažne kuće za porodice čiji su objekti pretrpeli najveća oštećenja, dok je obnovljeno više od 12.000 porodičnih objekata i 7.000 stanova.

Rekonstrukcija 33 školske zgrade, pet srednjih i 28 osnovnih škola krajem oktobra je završena u potpunosti, tako da se nastava u svim školama normalizovala i učenici koji su pratili skraćene nastave u druge škole vratili su se u svoje klupe. Zgrada zavoda za javno zdravlje zbog teških oštećenja je posle zemljotresa srušena i razmeštena na tri lokacije, a kompletna internistička bolnica koja se nalazila u već rekonstruisanom delu stare gradske bolnice, isto je smeštena na druga odeljenja Zdravstvenog centra Studenica.
Epicentar zemljotresa koji je 2010. godine bio u rejonu sela Vitanovac, deset kilometara udaljenog od Kraljeva, na dubini od dva kilometra je potres koji je trajao nekoliko sekundi a takođe se osetio i u svim delovima Srbije. Zemljotres je najviše pogodio Kraljevo, gde je veliki broj kuća i ustanova pretrpelo oštećenja, pucali su zidovi, dok su u stanovima padali delovi nameštaja.

Najveća oštećenja su zabeležena u naselju Jarčujak. U toku i posle zemljotresa nije bilo vode ni struje, u centru grada na trotoarima je bilo polomljenog stakla koje je palo sa fasada, oštećeni su i krovovi bili. Iz straha od novog potresa veliki broj građana je izašlo na ulice, čekajući službe. Poslednji ovakav zemljotres kod nas je zabeležen 1998. godine u Mionici, u Kraljevu je posle zemljotresa nastala još jedna serija manjih slabijih potresa. Evropski centar za posmatranje zemljotresa je naveo da se epicentar zemljotresa novembra 2010. godine od jačine 5,6 nalazio 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva.

Nastala su potom još četiri potresa jačine oko 2,2 stepena. Direkcija Seizmološkog zavoda izdala je saopštenje da se više ne očekuju novi jači potresi u regionu i kod nas. Prošlo je tačno šest godina od zemljotresa u Kraljevu, kakav se ne pamti u kraju, i koji je zadesio usnulo Kraljevo i okolinu, a sanacija posledica tog potresa još traje. Uz pomoć države i donatora, umesto porušenih su sagrađene nove kuće, dok su popravljene ostale i napravljene montažne. Pomoć od oko tri milijarde dinara za izgradnju novih domova, i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada, ukupno je dobilo oko 80.000 Kraljevčana, a najveći deo posla je urađen i završen za jedanaest meseci. Po opštoj oceni Kraljevački slučaj, postao je obrazac za postupanje i u budućim neprilikama, zbog organizovanosti i efikasnosti države, lokalne samouprave i celog društva.

Veliki teret je tada pao na organe opštine, pre svega na gradski štab za vanredne situacije koji je komandovao 128 dana, sve dok život nije počeo da se normalizuje, do 11. Marta kada je ukinuta vanredna situacija, obnova grada još traje i uključene su i humanitarne organizacije u obnovu stanova i kuća.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2021, 13:13

Zemljotres od 3,3 stepena kod Kragujevca

Zemljotres jačine 3,3 stepena Rihterove skale potresao je danas deo Srbije između Kraljeva i Kragujevca.. Zemljotres se dogodio u 11:51h, epidentar je bio 10 kilometara jugozapadno od Kragujevca, u mestu Grošnica.

Detaljnije >>

Izvor: Radio 021, 25.Jan.2021

Zemljotres od 3,4 stepena kod Kragujevca

Zemljotres jačine 3,4 stepeni Rihterove skale potresao je danas deo Srbije između Kraljeva i Kragujevca.. Zemljotres se dogodio oko 11:55h, epidentar je bio 10 kilometara jugozapadno od Kragujevca.

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 03.Nov.2020, 19:38

Narodni muzej u Kraljevu je primer koji treba slediti u zaštiti kulturnih dobara

Narodni muzej u Kraljevu je primer koji treba slediti u zaštiti kulturnih dobara

U Narodnom muzeju Kraljevo, danas je u oviru programa kojim se obeležava 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja Kraljevo otvorena...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 03.Nov.2020

JEZIVIH 30 SEKUNDI KOJE ĆE KRALJEVČANI PAMTITI DOK SU ŽIVI Deset godina od razornog zemljotresa (FOTO)

Danas se navršava okruglo deset godina od razornog zemljotresa koji je pogodio područje Kraljeva. Potres je bio jačine 5,4 stepeni po Rihterovoj skali, a pričinjena...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 03.Nov.2020

Deset godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Kraljevo

Navršilo se deset godina od razornog zemljotresa koji je je pogodio Kraljevo. U noći između 2. i 3. novembra okolinu Kraljeva je pogodio zemljotres jačine 5,4 jedinice Rihterove skale u kojem su stradale dve osobe, a oko 200 ljudi je zadobilo lakše telesne povrede. Epicentar zemotresa bio je deset kilometara severno od Kraljeva, u selima Vitanovac, Vitkovac i Stubal, na putu Kraljevo–Kragujevac. Potres koji je trajao nekoliko sekundi osetio se i u svim...

Detaljnije >>

Izvor: Večernje novosti, 24.Mar.2020, 00:26

Devojke i mladići za primer: Volonteri Crvenog krsta pomažu najstarijim sugrađanima

Pomagali su Kraljevčanima posle zemljotresa 2010. godine, posle tri velike poplave 2014., 2016. i 2019. godine, ni ovog puta u borbi protiv korona virusa mladi volonteri ovdašnjeg Crvenog krsta nisu izostali KRALjEVO – Pomagali su Kraljevčanima posle zemljotresa 2010. godine, posle tri velike poplave 2014., 2016. i 2019. godine, ni ovog puta u borbi protiv korona virusa mladi volonteri ovdašnjeg Crvenog krsta nisu izostali. Od uvođenja vanrednog stanja na usluzi najstarijim...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 04.Mar.2020, 14:01

Ljubiša Simović: Žrtva političkog zemljotresa

Ljubiša Simović: Žrtva političkog zemljotresa

Sedam godina nakon teatralnog hapšenja LJubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva, pravosnažno je oslobođen...

Detaljnije >>