Vučić i Kocijas o zastoju u sprovođenju Briselskog sporazuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2018, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić i Kocijas o zastoju u sprovođenju Briselskog sporazuma

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obavestio je danas ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Kocijasa o problemima i zastoju u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Predsednik Vučić sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Grčke, sa kojim je razgovarao o bilateralnoj saradnji, situaciji u regionu i evropskim integracijama Srbije.

Predsednik Srbije je zahvalio Grčkoj na interesu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji pokazuje za dijalog Beograda i Prištine.

On je istakao da izuzetno ceni kontinuiranu podršku Grčke suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji u samom vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i naglasio da je što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU jedina realna garancija za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona.

U skladu sa tim, Srbija veoma ceni principijelnu poziciju Grčke i aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracija Srbije, kao i ostalih zemalja regiona.

Ministar Kocijas je naglasio da je interes Grčke da Srbija bude stabilna i da održava stabilnost regiona.

"Ovom regionu treba saradnja", zaključio je on.

Predsednik Vučić je takođe istakao da Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa Grčkom, koji su zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda.

On je naglasio da moramo da radimo na jačanju ekonomske saradnje i povećanju trgovinske razmene između dveju zemalja.

"Naše prijateljstvo je čvrsto, ali mi nismo uspeli da podignemo naše ekonomske odnose na nivo naših prijateljskih i političkih odnosa", zaključili su predsednik Vučić i ministar Kocijas i naglasili da je neophodno raditi na konkretnim projektima za dobrobit obe zemlje.

U Atini uskoro trgovačka kancelarija Kosova

Kocijas je poručio da njegova zemlja neće promeniti stav o nepriznavanju kosovske nezavisnosti i dodao da trgovačka kancelarija, koja će biti otvorena u Atini, neće biti diplomatsko predstavništvo Prištine.

On je rekao da je još 2011. i 2014, u vreme tadašnje vlade Neodemokratije i PASOK, postojao dogovor da se otvori trgovinska kancelarija Kosova u grčkom glavnom gradu.

"Kada se otvori, a biće otvorena u nekom trenutku, ta kancelarija neće biti diplomatsko predstavništvo Kosova. Konzulat je diplomatsko predstavništvo, a tako nešto nije ni dogovoreno ni predviđeno", rekao je Kocijas na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.

Istakao je da Grčka nije priznala kosovsku nezavisnost niti će to da učini.

I srpski šef diplomatije Dačić je potvrdio da se o otvaranju trgovinske kancelarije Kosova u Atini razgovaralo pre nekoliko godina, kada je i pokrenuta inicijativa.

Nema, međutim, dogovora da to ima bilo kakve veze sa promenom stava Grčke u odnosu na kosovsku nezavisnost, kazao je Dačić.

Sporazumi da se ostvaruju u celini

Sporazumi treba da se ostvaruju u celosti, rekao je Kocijas na pitanje o stavu Grčke da li ZSO treba da se formira prema Briselskom sporazumu ili u skladu sa kosovskim zakonima.

"Sporazumi treba da se ostvaruju, ali ne jednostrano, već u celosti i to svi treba da imaju na umu", odgovorio je kratko Kocijas.

Dačić dodao je da ne treba od naših prijatelja iz Grčke očekivati da znaju sve detalje, ali da oni imaju razumevanja, jer ih mi informišemo o svemu.

Dodao je i da je Kocijasova ideja bila da se napravi i trilaterala Srbije, Grčke i Španije.

Portparolka EK Maja Kocijančić je juče izjavila da ZSO treba da bude formirana u skladu sa kosovskim zakonima, na šta je predsednik Srbije rekao da želi da vidi gde to u Briselskom sporazumu piše.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da ZSO može biti formirana samo u skladu sa Briselskim sporazumom, njegovim principima i implementacionim planom.

Napravljen korak napred, potreban kompromis

Kocijas je dodao da je u pregovorima Grčke i Makedonije oko imena napravljen korak napred, a da je ključ za rešavanje problema "realizam, pragmatizam i shvatanje da treba napraviti kompromise".

"Potrebno je da napravimo kompromise, ali ne 'trule' kompromise, već one kojima će dobiti obe strane. Kompromis znači da obe strane treba da shvate da ne mogu dobiti sve, ali da treba da imaju dobit", rekao je Kocijas.

Dodao je da se nada da će obe strane u pregovorima to shvatiti i da će biti pozitivnih rezultata.

Dačić je istakao da bi bilo najdelotvornije i najsvrsishodnije da se ti razgovori vode direktno i da se traže zajednički interesi u celom regionu, a interes jeste i rešenje tog pitanja.

"To je interes koji podrazumeva otklanjanje tih problema koji su duboki i, kao u slučaju Srbije, zadiru u prošlost, tradiciju i istoriju regiona", rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija ima razumevanja za stav Grčke i ponovio svoj stav da je bila greška što je SRJ priznala Makedoniju pod njenim ustavnim imenom, te da je to bio "nepromišljen i pogrešan potez".

"Ponašanje Skoplja prema Srbiji i srpskom nacionalnom i državnom interesu nije bilo adekvatno. Oni su priznali jednostrane akte", rekao je Dačić.

Srbija želi da se pitanje imena Makedonije reši, rekao je Dačić i dodao da mi ne možemo mnogo da pomognemo osim da ponudimo da se ponekad sastanu ovde kod nas.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kocijas: Grčka neće priznati Kosovo

Izvor: Beta, 11.Apr.2018

Grčki ministar spoljnih poslova Nikolaos Kocijas izjavio je danas u Beogradu da Grčka neće priznati nezavisnost Kosova, i dodao da trgovinska kancelarija Kosova u Atini neće biti diplomatsko predstavništvo."Još 2011. i 2014. u vreme tadašnje vlade dogovoreno je da se otvori trgovinska kancelarija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.