Vučić: Važna Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

Izvor: Press, 11.Dec.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Važna Deklaracija o strateškom partnerstvu Srbije i Grčke

Deklaracija o upostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke, koja će danas biti potpisana u Atini, veoma je važna, a Grčka je tek treća zemlja u Evropi sa kojom Srbija potpisuje takav dokument, istakao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Visokog saveta za saradnju dve zemlje.
foto:blic
Sednicom Saveta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << trećom po redu, u Atini predsedavaju predsednik Srbije i grčki premijer Kirijakos Micotakis, a nakon nje, osim Deklaracije, biće potpisan Program saradnje dve vlade u oblasti obrazovanja, nauke i tehnloškog razvoja za period od 2020. do 2022. godine.
Vučić je naveo da je važno da Deklaracija obuhvata ekonomsku saradnju, ali i saradnju u sferi bezbednosti, kao i naučno-obrazovnu saradnju.

On je rekao da je posebno srećan danas što je kao predsednik Srbije gost premijera Micotakisa, čija je porodica uvek bila prijatelj Srba.
- Mi imamo posebno sećanje na celu familiju Micotakis i uvek ste bili veliki prijatelji Srba i Srbije. Nikada to ne zaboravljamo i sa posebnim poštovanjem se, između ostalog, prema vama tako odnosimo - rekao je Vučić.
Predsednik je ponovio da su Srbija i Grčka prijateljske zemlje i da se dva naroda tako i osećaju.
 

Vučić je rekao da je od velikog značaja pruga Beograd-Solun.
- Imali bismo još važnih pitanja oko postizanja liberalizacije u bilateralnim tranzitnim vezama. Znamo da je potpuna liberalizacija najbolja za nas, ali da postoje određene poteškoće - rekao je Vučić.
On je ponovio da će Srbija danas i uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke, na kopnu i na moru, te dodao da je Srbija spremna i kao prijatelj, a ne samo kao neko ko se nalazi na evropskom putu, da pomogne u smeštaju određenog broja migrantske dece bez roditelja.
- Takođe, na svakom mestu, u svim međunarodnim organizacijama isticaćemo neophodnost povratka otetih stvari kulture sa Akropolja Grčkoj. U tome ćete imati uvek glas Srbije, ne samo tajno, već o tome govorim javno i na svakom mestu - poručio je Vučić.

Predsednik je zahvalio na podršci Grčke integritetu Srbije, međunarodnom pravu u vezi sa Kosovom i Metohijom, kao i na zalaganju da se ukinu takse.
- Druga stvar koja od ogromnog značaja za nas i molim vas da nam dodatno pomognete svojim glasom veoma uglednog drzavnika unutar EU na brzem putu Srbije ka učlanjenju u Uniju. Bili bismo veoma zahvalni. I EU bi dobila veoma odgovornog člana, a Grčka prijatelja - rekao je Vučić.
Grčki premijer Kirijakos Micotakis izrazio je uverenje da će današnji sastanak postaviti snažan temelj za dalju saradnju dve zemlje.
- Grčka će biti stabilan saveznik na teškom putu koji ste izabrali - poručio je Micotakis.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Vučić: Zadatak Srbije da čuva leđa Grčkoj

Izvor: RTS, 11.Dec.2019

Važan zadatak Srbije je da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku, poručio je predsednik Srbije u Atini. Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi, navodi grčki premijer Kirjakos Micotakis. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.