Vučić: Zadatak Srbije da čuva leđa Grčkoj

Važan zadatak Srbije je da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku, poručio je predsednik Srbije u Atini. Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi, navodi grčki premijer Kirjakos Micotakis.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Atini da Srbija malo gde u svetu može da pronađe iskrenog i odanog prijatelja poput Grčke i istakao veliki značaj Deklaracije o strateškom partnerstvu za odnose dve države.

"Za nas je to od velikog značaja. Vi ste [premijer grčke Kirjakos Micotakis] rekli da imate mnogo velikih i snažnih saveznika. Srbija nije ni veliki ni snažan saveznik, ali je odan i iskreni prijatelj grčkog naroda i države", rekao je Vučić.

Istakao je da je zadatak Srbije da čuva leđa Grčkoj.

"Važan je zadatak Srbije da uvek bude uz Grčku i čuva leđa Grčkoj, kao što sam siguran da mi uvek računamo na njihovu podršku i da smo sigurni da su i nama leđa obezbeđena kada je Grčka iza nas", zaključio je Vučić.

Navodeći da je Srbija zahvalna Grčkoj na podršci u kosovskom pitanju, Vučić je rekao da i Srbija u potpunosti podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i na moru.

Kako je naveo, dve zemlje u oblasti odbrane i bezbednosti već imaju dobru saradnju, a nastaviće se i razvoj dobrih odnosa vojnih industrija, kao i u razmeni kadrova.

Najavio je i da će naredne godine biti održana zajednička bilateralna ili trilateralna vežba, sa Grčkom i Kiprom, na teritoriji Srbije.

Predsednik je zahvalio i premijeru Micotakisu i predsedniku Pavlopulosu na podršci Srbiji na EU putu, što je za našu zemlju od izuzetnog značaja.

"Verujemo u vašu iskrenu podršku i zalaganje da jednog dana zajedno budemo članica EU", poručio je Vučić.

Novo poglavlje u odnosima Srbije i Grčke

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je rekao da Deklaracija o strateškom partnerstvu otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje i poručio da se neće menjati stav Grčke o podršci evropskim integracijama Srbije, kao ni stav o dijalogu Beograda i Prištine.

"Informisao me je predsednik o dijalogu Beograda i Prištine, koji Atina podržava i naš stav o tome se ne menja. Ukidanje carine na srpske proizvode na KiM je neophodan korak za učvršćanje poverenja između dva naroda", naglasio je on.

Kaže da je tu Deklaraciju Srbija i Grčka trebalo da potpišu još pre mnogo godina, kao i da je sa Vučićem danas razgovarao o prioritetnim oblastima – energetici i infrastrukturi.

"Grčka podržava razvoj tzv. poprečnog koridora, odnosno završetak gasovoda Grčke i Bugarske, ali i gasovoda Bugarska–Srbija, i zato pozdravljam kao vrlo značajan stav da je Srbija spremna da kupi gas iz ovog diversifikovanog izvora čime se završe te investicije na grčkoj teritoriji", naglasio je Micotakis.

Poručio je da Grčka ne menja stav da Srbija pripada Evropi i da taj put treba da se zaokruži i jača, kao i da će Grčka podržati Srbiju na svakom koraku u evropskim integracijama.

Micotakis je rekao da se sa Vučićem saglasio o potrebi da se održi otvorenim evropski put za zemlje Zapadnog Balkana.

Vučić se sastao i sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) i bivšim grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, čime je završio zvaničnu posetu Grčkoj. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво