Vlada odgovorna za skuplje gorivo

Izvor: Politika, 20.Maj.2011, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada odgovorna za skuplje gorivo

Srbija odmah iza Grčke i Mađarske po skupoći benzina. – Niža državna zahvatanja u ceni goriva imaju Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Rumunija

Da je Vlada pre dva dana kojim slučajem donela odluku da se akcize na derivate izjednače tako što bi se snizile na uvozno gorivo i izjednačile s domaćim, pozicija Srbije po cenama benzina i dizela bi bila daleko drugačija jer bi uvozno gorivo pojeftinilo. Ovako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naša zemlja po cenama benzina i dizela već sada među najskupljima u regionu. Bezolovni motorni benzin od 95 oktana skuplji je samo u Grčkoj (1,70) i Mađarskoj (1,43) evra dok je Srbija na trećem mestu u regionu s cenom od 1,40 evra. I dok Čedomir Jovanović, lider LDP-a, s jedne strane negoduje na ovakvu odluku Vlade i kaže „da umesto da se vrate sve akcize na prošlogodišnji nivo, te da je Vlada ponovo izabrala da račun za svoje greške ispostavi građanima i privredi”, Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i energetiku, kaže „da je Srbija morala da izjednači akcize na gorivo sa evropskim, na zahtev EU”, prenebregavajući činjenicu da je upravo na amandman njegovog partijskog kolega krajem prošle godine usvojen predlog o dvojnim akcizama. Mrkonjić juče, međutim, ne pominje da bi se amandmanima možda moglo pokušati da se akcize, kao što Jovanović predlaže, vrate na nivo pre Nove godine, što bi pojeftinilo gorivo. Pa bi i vuk bio sit i ovce na broju.

Ukoliko je, kao što je najavljeno, ovaj predlog upućen Skupštini na izglasavanje po hitnom postupku, a Vladi je toliko stalo da što pre izgladi nesporazum s Evropskom komisijom, neophodno je da se zatraži i vanredno zasedanje Skupštine s ovom tačkom dnevnog reda. U suprotnom će se na izglasavanje ovog predloga čekati do početka juna u redovnom skupštinskom zasedanju.

Saša Mileusnić, direktor u Petrobart – AVIA, kaže da su i građani i trgovci zatečeni ovakvom odlukom Vlade jer su očekivali da će se akcize izjednačiti tako što će pojeftiniti uvozni benzin, a ne poskupeti domaći za 4,5 dinara. Tim pre što je samo za poslednjih desetak dana gorivo u Srbiji takođe poskupelo u proseku za oko dva do 2,5 dinara u zavisnosti od pumpe do pumpe, zbog rasta cene sirove nafte.

Upitan da li ovakva odluka vlade ima veze s najavljenim merama premijera da se pomogne privatnicima koji budu zapošljavali nove radnike i to tako što neće za njih plaćati doprinose, a zbog čega će državna kasa biti u minusu za još milijardu dinara, Mileusnić kaže, da je verovatno i to jedan do razloga, ali da će država to s ovim novim akcizama nadomestiti za manje od dva meseca.

– Ako se uzme u obzir da se u Srbiji dnevno proda oko 2,5 do tri miliona litara goriva i to pomnoži s 5,2 dinara (akciza od 4,5 dinara plus PDV) jasno je da je to zarada od 12 do 14 miliona dinara dnevno – kaže Mileusnić.

On ne veruje da bi amandmanima u Skupštini ovaj predlog Vlade mogao biti osporen u smislu da se akcize izjednače vraćanjem na niži nivo, jer je jasno da državna kasa mora da se puni pred izbore na sve moguće načine.

Ostaje da se vidi koliko će nova mera vlade da se odrazi na već probijenu inflaciju, zbog koje je već najavljen rebalans budžeta. Statistika to tek treba da obračuna, u zavisnosti od pondera učešća goriva u formiranju potrošačkih cena.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije kažu da državno zahvatanje u prosečnoj maloprodajnoj ceni premijum BMB 95 koji se toči za (130 dinara) koje je do sada bilo 49,9 odsto ukoliko kompanije u potpunosti prenesu povećanje akciza na krajnje potrošače biće povećano na 51,8 procenata, (a maloprodajna cena bi se u tom slučaju povećala na 135,3 dinara).

Ako bi kompanije smanjile svoju cenu za onoliko za koliko je akciza povećana, što nije realno očekivati, državno učešće u ceni benzina premijum BMB 95 poraslo bi na 53,3 odsto.

Kada je reč o dizelu D2 čija je cena 123 dinara a gde je državni zahvatanje do sada bilo 43,7 odsto biće zbog nove akcizne politike   povećano na 44,8 procenata, (a maloprodajna cena bi se u tom slučaju povećala na 125,3), zaključuju u Udruženju.

Inače ako se porede i državna zahvatanja u ceni goriva Srbija prednjači u donosu na komšiluk. Po svakoj litri goriva više uzimaju samo Grčka i Mađarska. Najniža zahvatanja kod benzina ima Bugarska 47 odsto, a kod evro dizela Hrvatska 41,3 procenta.

Jasna Petrović

objavljeno: 21.05.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.