Izvor: Lepota i zdravlje, 31.Jul.2021, 12:02
Veganska musaka s patlidžanom: Brz i ukusan ručak
Veganska musaka s patlidžanom je naš izbor za ručak ovog vikenda!
View this post on Instagram
A post shared by Bhargavi Reddy (@beethetravelbee)
Kao što znamo, musaka je veoma popularno jelo, a najviše u Grčkoj. Uglavnom se pravi od slojeva mlevenog mesa, patlidžana, tikvica i krompira. Godinama, recepti su se dopunjavali, pa danas imamo sa pirinčem, od ribe, morskih plodova…
Nije poznato ko je osmislio musaku, ali se veruje da ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << arapsko poreklo. Tokom ranih 1900ih godina, u ovo jelo dodat je i francuski bešamel sos.
Sam patlidžan ima brojna lekovita svojstva. Pored toga što poboljšava probavu, ovo povrće snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Uz sve to, normalizuje rad srca i sadrži brojne vitamine i minerale.
Baš smo se zato odlučili za musaku s patlidžanom. Naša verzija svakako nije tradicionalna, ali je koncept isti- musaka je ukusna i veoma zdrava. U nastavku vam donosimo ceo recept.
Veganska musaka s patlidžanom
Sastojci:
4 čena belog luka
2 manja patlidžana
1 šolja indijskog oraha
1 šolja iseckanog crnog luka
1 konzerva sočiva
1 konzerva pelata od paradjza
šolja biljne pavlake
maslinovo ulje
so, biber, origano
Isprobajte i… Musaku od ribe
Način pripreme
Zagrejte rernu na 200 stepeni.
Iseckajte patlidžan na vertikalne kriške, posolite s obe strane i ostavite da odstoji pola sata. Nakon toga isperite kriše i osušite ubrusom.
Prebacite kriške na veliki pleh obložen pleh papirom. Pecite 15 minuta, dok kriške ne porumene. Izvadite iz rerne.
Pripremite bešamel: Beli luk, indijski orah i biljnu pavlaku sipajte u procesor i blendajte dok ne dobijete ujednačenu masu.
Pripremite sos sa sočivom: Na maslinovom ulju izdinstajte iseckani crni luk, sočivo i paradajz pelat. Začinite solju, biberom i origanom i ostavite da se krčka, otklopljeno, petnaestak minuta.
U blago nauljenu manju tepsiju (npr. dimenzija 20 x 30 cm) poređajte polovinu kriški patlidžana. Preko njih prelijte sos sa sočivom. Odozgo poređajte drugi deo kriški patlidžana pa sve zalijte bešamelom.
Pecite 15- 20 minuta, dok se ne uhvati zlatna korica.
Poslužite toplo uz sezonsku salatu.
View this post on Instagram
A post shared by Victoria Mergens (@vicki.mergens)
lepotaizdravlje.rsiko636/iStock/Getty Images Plus via Getty ImagesThe post Veganska musaka s patlidžanom: Brz i ukusan ručak appeared first on Lepota i zdravlje.
Pogledaj vesti o: Grčka
Nastavak na Lepota i zdravlje...