Uticajni ekonomisti pozivaju na kompromis s Grčkom

Izvor: RTS, 05.Jun.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uticajni ekonomisti pozivaju na kompromis s Grčkom

Grupa uticajnih ekonomista, na čelu s nobelovcem Džozefom Štiglicem i Tomom Piketijem, pozvala je međunarodne kreditore da u pregovorima s Grčkom odustanu od insistiranja na oštrim merama štednje.
Ekonomisti su, u pismu objavljenom u londonskom Fajnenšel tajmsu, naveli da štednja podriva ključne reforme Sirize, na kojima vođe EU treba da sarađuju s grčkom vladom da bi se prevashodno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << savladala utaja poreza i korupcija, prenosi Beta.

"Štednja drastično smanjuje prihode od poreske reforme i ograničava prostor za promene da javna administracija bude odgovornija i socijalno efikasnija", istakli su ekonomisti.
Grčka vlada juče je posle neuspeha u pregovorima s kreditorima, koji su tražili nastavak mera štednji za isplatu poslednje tranše kredita, tražila odlaganje isplate dela duga koju je danas trebalo da napravi.
Jučerašnja odluka Grčke da spoji četiri otplate MMF-u ukupne vrednosti 1,6 milijardi evra s dospećem za naplatu 30. juna uticala je na pad na svetskim berzama.
Ekonomisti u pismu navode da je neophodan "pametno osmišljen dugoročni sporazum" s kreditorima, jer je u suprotnom "bankrot neizbežan, što nameće velike rizike privredama Evrope i sveta, i čak evropskom projektu koji bi evrozona trebalo da ojača".
Zahtevi kreditora Grčkoj znače da bi Siriza mogla da izgubi političku podršku i time mogućnost da sprovede reformski program koji bi izveo Grčku iz krize, navode ekonomisti.
Ističu da bi neuspeh u postizanju sporazuma "podrio demokratiju i rezultirao u mnogo radikalnijim i disfunkcionalnijim izazovima, fundamentalno neprijateljskim prema EU".
"Pogrešeno je tražiti od Grčke da se obaveže na stari program koji je dokazano propao, koji su grčki glasači odbacili i koji veliki broj ekonomista (uključujući nas) veruje da je pogrešan od početka", navedeno je u pismu.
Ekonomisti pozivaju da se razmotri prelaz na pozitivan program oporavka u Grčkoj preko "ogromne finansijske snage evrozone za promovisanje investicija, spasavanje mladih Evropljana od masivne nezaposlenosti merama koje bi ubrzale zapošljavanje danas i rast u budućnosti".
"Način na koji se postupa prema Grčkoj poslaće poruku svim njenim partnerima u evrozoni. Kao Maršalov plan, neka to bude poruka nade a ne očaja", navode ekonomisti.
Pored Džozefa Štiglica i Toma Piketija, pismo su potpisali bivši italijanski premijer Masimo Dalema, Stefani Grifit-Džons s Kolumbije, Meri Kaldor s Londonske škole ekonomije i drugi.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.