Uskoro otvaranje specijalizovanog muzeja „Kula Nebojša

Izvor: Studio B, 08.Dec.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro otvaranje specijalizovanog muzeja „Kula Nebojša"

Sekretarka za kulturu Beograda Ivana Avžner i direktorka Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava" Ivana Lučić-Todosić obišle su završne radove na formiranju stalne muzejske postavke u kuli Nebojša.

Tom prilikom najavile su da će to istorijsko zdanje uskoro biti otvoreno za posetioce.

Predstavnice grada su, u društvu ministra kulture Nebojše Bradića i ambasadora Grčke u Beogradu Dimostenisa Stoidisa, istakle da je takozvani srpski izložbeni prostor >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << već opremljen, dok će grčka istorijska postavka biti izložena oko 20. decembra.

Na projektu, koji predstavlja zajedničku borbu srpskog i grčkog naroda protiv turskog jarma, radilo se više od dve godine, uz stalnu saradnju sa grčkim donatorom i gradom Beogradom, ukazala je direktorka „Beogradske tvrđave".

Ona je rekla da će jedan od simbola Beograda, posle 550 godina postojanja, nastaviti da živi jedan drugi život, uz nove ideje u muzeološkom konceptu, ali i samoj revitalizaciji.

- Posetioci će biti u prilici da, na četiri nivoa, dožive atmosferu turske okupacije Srbije i njene prestonice. Na prvom nivou se nalazi memorijalna soba svih žrtava stradalih u kuli Nebojša, na sledećem ili takozvanom grčkom spratu treba da bude predstavljen život, delo i vizija njihovog najvećeg borca protiv turskog ropstva Rige od Fere, koji je nastradao upravo u ovom zdanju. Na trećem nivou prezentovan je deo istorije koji je vezan za period oslobađanja Beograda od turske vlasti, prožet značajnim nacionalnim ličnostima i institucijama, koje su tih godina bile u povoju stvaranja, dok je na poslednjem spratu postavka o razvitku prestonice u 19. veku - navela je Lučić-Todosić.

Ministar Bradić je kazao da će taj specijalizovan muzej pružiti dodatni kvalitet u prezentaciji Beograda i Srbije, gde će, kako je istakao, građani moći da provedu lep dan u susretu sa istorijom.

Ambasador Stoidis zahvalio je srpskim partnerima na dobro obavljenom poslu i izrazio zadovoljstvo što će jedan značajan deo istorije dva naroda biti dostupan javnosti.

Kulu Nebojša sagradili su Ugari oko 1460. godine na dunavskom pristaništu, kako bi se zaštitili od turskih napada. Turci su je preuzeli prilikom osvajanja Beograda 1521. godine i kroz istoriju im je služila i kao mesto za čuvanje i mučenje političkih zatvorenika.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kula Nebojša se otvara za mesec dana

Izvor: Blic, 08.Dec.2010

Kula Nebojša bi za mesec dana trebalo da bude otvorena za javnost, najavili su posle obilaska ovog objekta ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Grčke Dimostenis Stoidis. ..Buduća izložbena postavka u Kuli će, na originalan način, uz korišćenje modernih audio – vizuelnih elemenata,...

Nastavak na Blic...

Spremna Nebojšina kula

Izvor: SEEcult.org, 09.Dec.2010, 02:44

Nebojšina kula na Donjem Kalemegdanu, čiju je rekonstrukciju pomogla grčka vlada sa 1,4 miliona evra, trebalo bi uskoro da bude otvorena kao specijalizovani muzej. Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić i grčki ambasador u Beogradu Dimostenis Stoidis najavili su 8. decembra, prilikom obilaska Nebojšine...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.