Izvor: B92, 04.Sep.2009, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uputstvo za učesnike Povorke ponosa

Beograd -- U Povorci ponosa 20. septembra u Beogradu učestvovaće oko 500 ljudi, od kojih će 100 biti iz inostranstva, navode u Organizacionom odboru ove manifestacije.

Najviše stranaca će doći iz susednih država, ali i iz Australije, SAD, Belgije, Turske, Grčke i Velike Britanije. Skup za promociju prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji počeće u 11 sati na Platou ispred >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Povorku ponosa podržale su brojne međunarodne institucije i organizacije za ljudska prava, kao i preko 60 nevladinih organizacija iz Srbije.

Organizatori veruju da se na beogradskim ulicama neće ponoviti prizori iz 2001. kada su pretučeni učesnici prve parade ponosa u Srbiji. U svakodnevnim kontaktima sa policijom razrađuje se bezbednosni aspekt događaja.

Milica Đorđević, predstavnica Organizacionog odbora Povorke ponosa, kaže za "Danas" da će organizatori do početka manifestacije razgovarati sa pripadnicima homoseksualne zajednice iz cele Srbije, kako bi prikupili detaljne informacije o broju posetilaca i omogućili njihov bezbedan dolazak u Beograd i učešće na skupu.

"Kako je pokazalo iskustvo sa ovakvim manifestacijama u drugim gradovima, najosetljivija pitanja su dolazak i odlazak učesnika. Zbog toga će oni dobiti detaljno uputstvo sa preporukama kojim ulicama treba da se kreću”, kaže Đorđevićeva.

Uputstvo će biti podeljeno u vidu letaka, ali i objavljeno na internetu.

Skup će se sastojati iz tri dela. Prvi je politički, u kojem će govornici predstaviti okupljenima i javnosti vrednosnu platformu borbe za zaštitu prava seksualnih manjina u Srbiji. Među govornicima biće aktivisti iz Srbije i regiona, predstavnici institucija, kao i javne ličnosti.

Drugi deo biće šetnja, a posle toga sledi zabavni program.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Upustva za kretanje na Paradi ponosa

Izvor: Danas, 04.Sep.2009

U Povorci ponosa koja je zakazana za 20. septembar u Beogradu učestvovaće oko 500 ljudi, od čega će od 50 do 100 posetilaca biti iz inostranstva, procenjuje Organizacioni odbor ove manifestacije.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.