U Grčkoj otkrivena prodavnica vina stara 1.600 godina FOTO

Izvor: B92, 28.Jan.2024, 12:34

U Grčkoj otkrivena prodavnica vina stara 1.600 godina FOTO

Arheolozi u Grčkoj otkrili su 1.600 godina staru vinoteku koja je uništena i napuštena nakon "iznenadnog događaja", verovatno potresa ili rušenja zgrade, ostavivši razbijene posude i 60 novčića razbacane po podu, prema novom istraživanju.

Prodavnica je radila u vreme kada je Rimsko Carstvo kontrolisalo regiju. Pronađen je u drevnom gradu Sikyon, koji se takođe piše Sicyon, koji se nalazi na severnoj obali Peloponeza u južnoj Grčkoj. U vinoteci arheolozi su pronašli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razbacane novčiće, kao i ostatke mramornih ploča te posude od bronze, stakla i keramike.

Vinoteka je pronađena na severnom kraju kompleksa koji je imao niz radionica koje su sadržavale peći i instalacije koje su se koristile za grožđe ili masline, istakli su arheolozi u radu koji su predstavili na godišnjem sastanku Arheološkog instituta Amerike, koji je održan 4-7. januara u Čikagu.

"Nažalost, nemamo nikakve dokaze o vrstama vina koja su se možda prodavala. Imamo neke dokaze o semenkama grožđa (Vitis vinifera), ali trenutno ne možemo reći ništa konkretnije od toga", rekao je Skot Galimor, vanredni profesor arheologije na Univerzitetu Wilfrid Laurier u Kanadi, koji je napisao članak zajedno s Martinom Velsom, vanrednim profesorom klasike na Ostin koledžu.

Osim vina, u radnji su se možda prodavali i drugi artikli, na primer maslinovo ulje. Većina novčića datira iz vremena vladavine Konstancija II., od 337. do 361. godine, a poslednji novčić iskovan je negdje između 355. i 361. godine, rekao je Galimor za Live Science.

Čini se da je vinoteka pretrpela "iznenadni događaj" koji je rezultirao njenim uništenjem i napuštanjem, rekao je Galimor. 60 bronzanih novčića pronađenih u podu su iz poslednjih trenutaka radnje.

"Svi novčići su pronađeni na podu trgovine, razbacani po prostoru. Čini se da ovo ukazuje na to da su držani zajedno kao neka vrsta grupe, bilo u keramičkoj posudi ili nekoj vrsti vrećice. Kada je trgovina uništena, čini se da je ta posuda pala na pod i rasula novčiće. Nismo sigurni o kakvoj se vrsti događaja radilo - možda potresu ili mogućem urušavanju krova zbog drugih uslova, poput previše padavina. Nakon uništenja ljudi su bacili u ostatke i sediment,ali nije učinjen nikakav napor da se izvuče bilo šta iz njih", rekao je Galimor.

Čini se da je kompleks čiji je deo bila i ova prodavnca bio napušten početkom petog veka, verovatno u vreme događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Grčkoj otkrivena prodavnica vina stara 1.600 godina (FOTO)

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 28.Jan.2024

Arheolozi u Grčkoj otkrili su 1.600 godina staru vinoteku koja je uništena i napuštena nakon “iznenadnog događaja”, verovatno potresa ili rušenja zgrade, ostavivši razbijene posude i 60 novčića razbacane po podu, prema novom istraživanju. Prodavnica je radila u vreme kada je Rimsko Carstvo...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.