U Grčkoj neće biti održan referendum – evrozona može da predahne

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2011, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Grčkoj neće biti održan referendum – evrozona može da predahne

05.11.2011. -

Evropa može da predahne, bar za izvesno vreme. Premijer Grčke Georgios Papandreu je dobio votum poverenja u parlamenu i predložio formiranje vlade široke međupartijske podrške. Grčka je takođe zvanično odustala od održavanja referenduma o kreditnom sporazumu s EU. To je saopštio kolegama iz evrozone ministar finansija Evangelos Venizelos.

Takvoj odluci je prethodio faktički raskol >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u gračkoj vladi, mnogi su njeni članovi kritikovali nameru premijera da održi referendum o članstvu zemlje u zoni evra. Ranije su svoje nezadovoljstvo izrazili i rukovodioci Francuske i Nemačke – osnovni sponzori grkih reformi. Oni su se sreli s grčkim premijerom uoči samita dvadesetorice u Kanu. Pitanje je postavljeno bilo tako: ili referendum ili nikakva pomoć Grčkoj. Međutim, ranije je bio postignut sporazum zemalja EU o kreditnoj podršci Grčke, koji je predviđao otpisivanje 50 odsto dugova kod privatnih investitora za višegodišnji strog kriditan program. Inače, kako smatra ekspert-ekonomista Vitalij Koltašov, odustajanje od referenduma je bilo predvidljivo.

Postojalo je dve varijante razvoja događaja. Grčka je mogla da sprovede sasvim nerazumljiv referendum, tim pre što je vlada, koja je inicirala taj korak, pokušala da malo zamrsi sliku u vezi sa time, kakvo će pitanje biti postavljeno na referendumu. To je bio maksimalno oštar scenario. Realniji scenario je predviđao da bi vlada odustala od referenduma, što se i desilo, jer u principu za vladu – vladu socijalista – ne bi se isplatilo govoriti o problemima, jer ona nije popularna. Poveriti narodu rešenje nekih pitanja, kada je poznato da su se ljudi više puta masovnim istupanjima izjasnili protiv politike takozvanog spasavanja Grčke, ustvari spasavanja duga, vlada nije mogla.

Naš ekspert kaže da je odluka o otpisivanju polovine duga Grčke, ustvari prikriveno njeno bankrotiranje, do koga je došlo kontrolisano. Pitanje to nije tražilo referendum, zato što su morale da donesu odluku evropske vlasti, pre svega u Nemačkoj i Francuskoj, - smatra Vasilij Koltašov.

Inače, zbog odustajanja od referenduma i rezultata glasanja u parlamentu o poverenju nije postala jasnij sudbina današnje vlade. Opozicija traži odlazak Papandreua i održavanje vanrednih izbora. Sam premijer, mada je izjavio da mu nije stalo do svog položaja, izgleda, neće podneti ostavku. Dakle, ideja višepartijske vlade za sada visi. Izgleda da politički rusvaj u Grčkoj na pozadini ekonomskog kolapsa može u budućnosti da iznenadi Evropu.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.