Tužilaštvo traži ukidanje imuniteta za Doru Bakojani

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo traži ukidanje imuniteta za Doru Bakojani

Zamenik tužioca grčkog vrhovnog suda zatražio je danas da se ukine parlamentarni imunitet poslanici desnice i bivšoj grčkoj ministarki spoljnih poslova Dori Bakojani zbog "lažne prijave poreza".

Bakojani, nekadašnji broj dva konzervativne Nove demokratije, optužena je da nije prijavila transfer novca od milion dolara na račun u Londonu, koji je izvršio njen suprug Isidoros Kuvelos.

Bakojani je izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za javnu televiziju Net da iza ovoga stoje neki "politički intersi".

Nalog tužioca usledio je dan pošto su u Grčkoj zakazani prevremeni parlamentarni izbori za 6. maj.

Kada je izbila afera pre dva meseca bivša gradonačelnica Atine koja sada vodi malu partiju otcepljenu od Nove demokratije, izjavila je da se radi o kampanji koja treba da je "ukalja" uoči izbora.

Transfer novca otkrila je nezavisna Uprava za borbu protiv pranja novca koja je tada saopštila da je jedan poslanik iz Grčke izneo veliku sumu novca u jeku finansijske krize.

Bakojani je na kraju bila primorana da javno prizna da je transakciju izveo njen suprug, koji nije poslanik već je vlasnik pomorske kompanije bazirane u Keniji.

Ona je rekla da je njen suprug tu sumu prebacio 2010. godine da kupi jedan brod u Londonu za račun svoje firme.

Grčki mediji stalno izveštavaju o tome kako Grci prebacuju sredstva iz Grčke u inostranstvo od počekta krize 2010.

Prema ministarstvu finansija, 65 milijardi evra povučeni su iz banaka u Grčkoj od 2009, od čega je 16 milijardi uloženo u inostranstvu (32 odsto u Velikoj Britaniji i devet odsto u Švajcarskoj).

Juče je još jedna ličnost iz grčkog političkog života bila na meti grčkog pravosuđa. Bivši socijalistički poslanik i ministar odbrane Akis Cohacopulos ispitan je u svojoj kući u okviru parlamentarne i sudske istrage o pranju novca pokrenute 2010. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.