Izvor: B92, 11.Dec.2010, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilaterala: Srbija u EU 2018.

Sofija -- Šefovi diplomatija Bugarske, Srbije i Grčke na trilateralnom sastanku u Sofiji podržali integraciju Zapadnog Balkana u EU i naveli da je realan rok - 2018.

Nikolaj Mladenov, Vuk Jeremić i Dimitris Drucas su usvojili zajedničku deklaraciju o evropskoj budućnosti regiona.

Drucas je rekao da bi Srbija mogla da postane članica EU tokom 2018, u vreme bugarskog predsedavanja, a trojica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministara su se saglasila da 2014. treba da bude doneta konačna odluka o tačnom datumu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji.

"Godina 2018. je moguć datum (ulaska Srbije u EU), koji je i veoma simboličan, jer se tada navršava sto godina od kraja Prvog svetskog rata. To je i realističan datum, jer će te godine rotirajuće predsedavanje EU preuzeti Bugarska", rekao je Drucas novinarima posle sastanka.

Ministar Jeremić je rekao da će Srbija uložiti sve svoje napore kako bi pregovori sa Briselom mogli da počnu i dodao da će Beograd za njih biti spreman već sledeće godine.

Jeremić je, takođe, potvrdio da je moguće da Srbija uđe u EU 2018. godine.

Šef srpske diplomatije se zahvalio svojim kolegama na podršci koju njihove zemlje pružaju Srbiji na putu ka EU i založio se za jačanje regionalne saradnje, dok su Mladenov i Drucas obećali pomoć Srbiji na putu ka EU.

Prema rečima Mladenova, Grčka i Bugarska imaju odgovornost da pomognu pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. On je naveo tri kriterijuma koje balkanske države treba da ispune - usklađivanje svojiih sa evropskim zakonodavstvoma, regionalnu saradnju i dobrosusedske odnose.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.